Proste Bezy Choinki – Zapraszam na urocze bezy choinki. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają wspaniale. Można z nich przygotować deser lub ozdobić nimi tort, ciasto, sernik. Ja ozdobiłam nimi Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami. Bezy przed pieczeniem można posypać kolorową posypką cukrową lub kolorowym cukrem do ozdabiania wypieków lub cynamonem. Z przepisu uzyskamy około 9 choinek. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki:
200g cukru kryształu
110g białka (tak około z 3 jajek)
Dodatkowo:
cynamon do posypania
kolorowe posypki cukrowe
odrobina barwinka spożywczego w żelu
Proste Bezy Choinki przepis
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą bezę ubijam przez około 10-12 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił, najlepiej jakby cały się rozpuścił).
2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką numer 580 i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zaczynając od dłuższego boku choineczki, patrz FILM. Jeśli nie mamy tylki numer 580 bezę możemy wycisnąć z samego rękawa cukierniczego, bez żadnej tylki. Czyli bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i nacinamy końcówkę woreczka pod skosem, patrz FILM.
3. Przed wyciskaniem choinek papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy, aby się nie ruszał. Wyciśnięte bezy można posypać kolorową posypką cukrową, cukrem do dekoracji wypieków lub cynamonem.
4. Bezy suszyć w 110°C lub 120°C na funkcji góra – dół przez około 2 godziny i 15 minut. Suszyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak bezy są dobrze wysuszone, można je przechowywać nawet do 2 miesięcy w szczelnym pojemniku.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam, uwielbiam Pani przypisy i to jak Pani przekazuje sposób wykonania- zawsze wszystko się udaje.
Mam pytanie: co robię nie tak, że beza nie jest biała tylko taka żółtawa?
za wysoka temperatura pieczenia i beza się przyrumienia, zmniejszyć gdzieś o 10 lub nawet 20 stopni, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, czy takie bezy-choinki można nabić na patyczak i udekorować nimi muffinki? Czy będą się dobrze trzymać na tych patyczkach (wykałaczki)?
tak można je zrobić na patyczkach, pozdrawiam
Czy można piec dwie blachy od razu
tak można, na funkcji termoobieg, pozdrawiam
Super beziki. Nie wiedziałam że umiem robić bezy. Dzięki Malacukierenka.pl okazało się to bardzo proste.
Są pyszne i pomysłowe.
cudowne, cudowne te Twoje bezy…
Gratuluję własnej publikacji!