Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA – Zapraszam na nowy sernik jagodowy. Jest prosty w przygotowaniu i bez pieczenia. W smaku śmietankowy, troszkę waniliowy, jagodowy, pyszny. Sernik jest bardzo kremowy, taki mazisty, wilgotny. Pięknie wygląda. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA
Składniki:
Spód:
170g herbatników
70-80g roztopionego, ostudzonego masła
Masa serowa:
350g białej czekolady
200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty)
500g serka mascarpone
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku)
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka śmietan-fixu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 80g-100g umytych, dobrze osączony jagód do posypania (jagody można osączyć na papierowym ręczniku)
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło i wymieszać.
2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Gotowy spód odstawić.
Masa serowa:
3. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
4. Do miski przełożyć połamaną czekoladę i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk, patrz FILM i odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus.
6. Do dużej miski przełożyć serek mascarpone, dodać ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać fix i wymieszać mikserem.
7. Do masy serowej dodać w 2-3 partiach ostudzoną czekoladą (jeśli ostudzona czekolada będzie bardziej gęsta niż moja na filmie to nie należy się przejmować), po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Na spód w blaszce wyłożyć 1/3 masy serowej i wyrównać. Blaszkę wstawić do zamrażalnika na około 8-10 minut. Pozostałą masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki musu jagodowego, a do drugiej cały pozostały mus, wymieszać, patrz FILM.
9. Na schłodzone ciasto w blaszce wyłożyć część masy serowej z małą ilością musu jagodowego i wyrównać. Blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.
10. Na schłodzone ciasto wyłożyć ostatnią część masy serowej z musem jagodowym i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch:
11. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze.
12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić.
13. Na wierzch sernika wyłożyć ubitą śmietankę, troszkę wyrównać i następnie łyżką zrobić małe wgłębienia. Sernik ozdobić jagodami.
Smacznego! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Witam, czy sery maja być w temperaturze pokojowej, tak jak czekolada z kremowka po wystudzeniu?
ja użyłam sery z lodówki, ale można dać w temperaturze pokojowej, pozdrawiam serdecznie
zamiast ekstraktu ile aromatu waniliowego?
tak 3 krople pozdrawiam serdecznie
Jagody mogą być mrożone?
tak, tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Bałam sie zrobic serniczek bo myslałam ze nie wyjdzie a miał byc jako tort urodzinowy. Ku zaskoczeniu to moje najlepsze ciasto jakie do tej pory mi wyszlo. Zniknęło w 10 minut bo kazdy brał dokładke. Słodki ale pyszny i pieknie wyglada.
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Niestety tu gdzie mieszkam nie ma jagód:( sprobuje z borówkami, jakies porady co do zagotowania przed?
Dzień dobry. Mam pytanie, czy zamiast serka mascarpone można dodać ser 500g sera białego na sernik? Pozdrawiam serdecznie.
jak jest gęsty, to tak, pozdrawiam
Zrobiłam w miniony weekend i wyszedł naprawdę genialny!!! Cudowny przepis!
Torcik pyszny. Dałam 200g białej czekolady. Chciałam wstawić zdjęcie, ale niestety nie można.
Hej. Ja tez dałam 200g czekolady i masa wyszła bardzo rzadka. Właśnie włożyłam ciasto do lodówki, ale trochę „pływa” i zastanawiam się czy stężeje…
Ciasto rewelacja 😍😍😍znika w mgnieniu oka
Obłędne ciasto :) Przepysznie wygląda, to kwintesencja lata :)
Robiłam 2 razy masę serową, za każdym razem się waży. Do niczego, tyle produktów zmarnowanych. Działałam zgodnie z instrukcją. Niestety nic z tego. Jestem zawiedziona
Dodałaś może zbyt ciepła biała czekoladę. Musi być idealnie wystudzona.
Czy można zamienić jagody na borówki?
średnio, nie będzie takiego koloru, chyba żeby je przed miksowaniem zagotować, pozdrawiam
Mi niestety masa się zwazyla :( W momencie dodawania białej czekolady
Właśnie spisuję listę zakupów, sernik zagości na stole przy okazji pierwszych urodzin synka :-) dobrze mi się wydaje, że jako gotowy ser na sernik użyłaś „mój ulubiony”? :-)
tak użyłam mój ulubiony” pozdrawiam
Mój serniczek właśnie „powędrował” do lodówki, mam nadzieję, że jutro wszystkim będzie smakował, jak wszystko inne z Twojej strony Cukierenko. Pozdrawiam.
życzę smacznego, również pozdrawiam
Przepysznie wygląda i znikło nim się obejrzałam :) Pyszny wręcz :) Trafiłam na tą stronę przez przypadek, bo niestety ciasta to nie moja mocna strona – ale z Pani przepisami mi wychodzą :) Jestem pod wielkim wrażeniem, są pyszne i szybko znikają ze stołu. Przepisy są w wyraźny sposób pokazane (filmy naprawdę ułatwiają) takim „początkującym” jak ja. Serdecznie Polecam !
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz!! Pozdrawiam serdecznie