Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).
Proste kremówki
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta)
1l mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania
1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia.
2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem.
3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem.
4. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.
8. Kremówkę kroić ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Udanych wypieków:)
jest lekki i nie trzyma idealnie formy, ale nie jest taki że aż wypływa,
pozdrawiam
Chciałabym wykorzystać ten krem budyniowy do karpatki ale boję się że jest za lekki i przy krojeniu będzie wypływał, przecież ciasto parzone jest jednak cięższe niż francuskie. Myślałam też o kremie z rurek ale on też wydaje mi się zbyt miękki. Proszę o poradę. :)
można pominąć, będzie wtedy tylko masa budyniowa, pozdrawiam
czy obowiazkowo trzeba dodac bita smietane?
Ja od razu wrzucam do piekarnika, pozdrawiam
Czy gotowe ciasto francuskie należy rozwałkować odrobinę, czy od razu po wyjęciu z opakowania wrzucamy do piekarnika?
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto warte grzechu :) Bardzo pyszne i gorąco polecam ten przepis, goście byli zachwyceni :)
Jejku ale nabrałyśmy ochotę na takie kremówki…. ślinka cieknie :)
asia: – wszystko opisane w punkcie 3.
pozdrawiam
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Krem jest fenomenalny! puszty, lekki i kremowy:-) warto zrobić to ciacho!
Czy do gorącego mleka dodać osobno mąkę i osobno żółtka czy mąkę wymieszać z żółtkami i dopiero dodać do mleka ?
Kupiłam je w Biedronce, opakowanie waży 275 g, pozdrawiam
Ile gram ciasta francuskiego w sumie powinno byc ( tam gdzie mieskam opakowania sa inne )