Zapraszam na kruche, waniliowe ciasteczka. Piekę je na różne okazje, co można zobaczyć na załączonych zdjęciach przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek)
Kruche ciasteczka waniliowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
parę kropli aromatu waniliowego
1 jajko
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170°C).
3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-5mm (uwaga: ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki.
4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim.
Udanych wypieków:)
Ile mniej więcej wychodzi sztuk tych ciasteczek???
około 25-30 sztuk pozdrawiam serdecznie
Jak długo są świeże te ciasteczka.?
w puszce ze 2 tygodnie mogą stać, pozdrawiam
Mam pytanie czy mozna piec 2 blachy jednoczesnie? Jesli tak to lepiej na gora-dole czy na termoobiegu ? I oczywiscie czy zmienia sie czas pieczenia?
tak można piec dwie blachy jednocześnie na termoobiegu, czas ten sam, pozdrawiam serdecznie