Kruche ciasteczka waniliowe

Zapraszam na kruche, waniliowe ciasteczka. Piekę je na różne okazje, co można zobaczyć na załączonych zdjęciach przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek)

Kruche ciasteczka waniliowe

Kruche ciasteczka waniliowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
parę kropli aromatu waniliowego
1 jajko
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)

Kruche ciasteczka waniliowe

1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170°C).

3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-5mm (uwaga: ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki.

4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka waniliowe

Kruche ciasteczka waniliowe

Kruche ciasteczka waniliowe

22 komentarze do “Kruche ciasteczka waniliowe”

  1. Mam pytanie czy mozna piec 2 blachy jednoczesnie? Jesli tak to lepiej na gora-dole czy na termoobiegu ? I oczywiscie czy zmienia sie czas pieczenia?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz