Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).
Proste kremówki
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta)
1l mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania
1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia.
2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem.
3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem.
4. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.
8. Kremówkę kroić ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Udanych wypieków:)
Później przechowywać w lodówce? Czy po dwóch, trzech dniach będzie jeszcze dobre, nie zmięknie ciasto?
może trochę zmięknąć, pozdrawiam
Szklanka mąki to (moim zdaniem) zdecydowanie za dużo. Masa ma fajną konsystencję, ale smakuje głównie… mącznie. Wylądowała w koszu. Szkoda.
Pyszne ciasto, krem rozpływa się w ustach. Zrobiłam wersję odchudzoną bez bitej śmietany. Jestem absolutną fanką Pani przepisów.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie ~ mieszkam w canadzie i nie wiem co to jest ten fix do śmietany ? Czym mogę to zastąpić . Bo nie wiem co to jest ?
Dziękuje i proszę o poradę
Monika
to jest usztywniacz do śmietany, zamiast niego można dać żelatynę tylko oczywiście trzeba ją namoczyć i rozpuścić, pozdrawiam
Przepyszny krem na kremówkę- kremowe, delikatne, nie rozlewajace się ani też nie twarde, po prostu takie jakie kremówka musi mieć!Lepszej kremówki nie jadłam!Pieknie dziekuje Pani prowadzącej za przepis:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jaki rozmiar blachy??
Według mnie bardzo ważny przy każdym przepisie.
Pozdrawiam
ja użyłam blachy od piekarnika, ma ona około 42x35cm, pozdrawiam
Z jakiej firmy talerzyki?
Witam!
Ciasto w Biedronce znalazłam o masie 300 g, jaki powinien być ten fix do śmietany – to znaczy ile powinien liczyć gramów? Mój liczy 9 g. I czym należy mieszać masę. Co by Pani poleciła. Jestem początkująca i cały czas się uczę.
Z góry dziękuje za wiadomość zwrotną. Gdyż myślę jutro przetestować Pani przepis :)
tak może być taki fix, masę proszę mieszać łyżką, chyba że w przepisie jest napisane mikserem, pozdrawiam