Proste kremówki

Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).

Proste kremówki

Proste kremówki
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta)
1l mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania

proste-kremowki5

1. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia.

2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem.

3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem.

4. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.

7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.

8. Kremówkę kroić ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posypać cukrem pudrem .

Udanych wypieków:)

Proste kremówki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

26 komentarzy do wpisu „Proste kremówki”

  1. Czy do gorącego mleka dodać osobno mąkę i osobno żółtka czy mąkę wymieszać z żółtkami i dopiero dodać do mleka ?

  2. Chciałabym wykorzystać ten krem budyniowy do karpatki ale boję się że jest za lekki i przy krojeniu będzie wypływał, przecież ciasto parzone jest jednak cięższe niż francuskie. Myślałam też o kremie z rurek ale on też wydaje mi się zbyt miękki. Proszę o poradę. :)

  3. Witam!
    Ciasto w Biedronce znalazłam o masie 300 g, jaki powinien być ten fix do śmietany – to znaczy ile powinien liczyć gramów? Mój liczy 9 g. I czym należy mieszać masę. Co by Pani poleciła. Jestem początkująca i cały czas się uczę.
    Z góry dziękuje za wiadomość zwrotną. Gdyż myślę jutro przetestować Pani przepis :)

  4. Przepyszny krem na kremówkę- kremowe, delikatne, nie rozlewajace się ani też nie twarde, po prostu takie jakie kremówka musi mieć!Lepszej kremówki nie jadłam!Pieknie dziekuje Pani prowadzącej za przepis:)

  5. Mam pytanie ~ mieszkam w canadzie i nie wiem co to jest ten fix do śmietany ? Czym mogę to zastąpić . Bo nie wiem co to jest ?
    Dziękuje i proszę o poradę
    Monika

    • to jest usztywniacz do śmietany, zamiast niego można dać żelatynę tylko oczywiście trzeba ją namoczyć i rozpuścić, pozdrawiam

  6. Pyszne ciasto, krem rozpływa się w ustach. Zrobiłam wersję odchudzoną bez bitej śmietany. Jestem absolutną fanką Pani przepisów.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.