Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Pyszne ciastka właśnie skończyłam piec. Wyszły idealnie :)
ogromnie sie ciesze:)) bardzo dziekuje!
Super! Ciastka wyszła pyyyyyyycha ! Nawet moja mama na diecie zajadała je wielkimi ilościami! Dosłownie rozpływały się w ustach ! Super blog jestem twoją fanką ;)
proszę więc dodać trochę więcej mąki, powinno pomóc, pozdrawiam
zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem a ciastka nie wychodzą. Rozlewają sie a w środku są surowe. Dlaczego tak jest? prosze o pomoc! :)
Są boskie. Mam najgorszy piekarnik na świecie, a wyszły fantastycznie. Dzięki
bardzo dobre :) i z każdym dniem spędzonym w pudełku stawały się lepsze , dzisiaj skonsumowano ostatnie 2 :) dziękuję za pyszne przepisy, jutro będzie coś z serii bez miksera – bo mikser padł :(
mam nadzieję, że się udały i smakowały, pozdrawiam ciepło
zobaczymy co wyjdzie – właśnie się pieką – są po przejściach – najpierw padł mikser – więc nie ma puszystej masy z masła i cukru, ciasto wyszło strasznie sypkie więc dodałam troszkę wody :) i czekam i widzę jak rosną :):)
nie trzeba, ciasteczka mogą być trochę bardziej zbite, ale będą dobre, pozdrawiam
Mam pytanie:
Czy trzeba koniecznie dodać sody?
około 22 sporych ciasteczek, pozdrawiam
Hej, chciałabym się dowiedzieć ile tych ciastek wychodzi z tego przepisu. ?
Mam nadzieję, że będą smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
udanej niedzieli
z braku czekoladowych, kakaowych, po prostu ciemnych ciasteczek w sklepach, zostałam „zmuszona” do wyszukania czegoś w necie i … trafiłam do MałejCukierenki, zrobiłam to bardzo proste ciasto, oczywiście trochę modyfikacji zamiast sody użyłam amoniaku i dodałam do masy rodzynki oraz poszatkowana czekoladę… wyszły obłędne, jutro czeka je degustacja przez doświadczone prawie wiekowe :) panie
Pozdrawiam cieplutko :)