Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Super ciasteczka, takie mega czekoladowe.
    Rzeczywiście chyba podstawą jest dobre masło, konsystencja ciasta od razu wyszła jak trzeba i nic się w piekarniku nie rozlało.

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka wyszly bardzo smaczne,choc jedna partie pieklam 2 min za dlugo i sa teraz twardawe.Nastepnym razem bede piekla bez termoobiegu.Konsystencja surowego ciasta bardzo dobra,choc miałam troche mniej
    masla.Osoby,ktorym ciastka rozplynely się na blasze,prawdopodobnie uzyly zbyt miękkiego masla.

    Odpowiedz
  3. Nie miałam masła, użyłam niesłodzonego i niesolonego masła orzechowego. Cukru miałam trochę za mało, dodałam miód jako resztę, mogłyby być słodsze ale są ok. Na oko dałam mleka i więcej kakao żeby masa wyszła ok, udały się. :) Jakby dać cukru na smak to są spoko z masłem orzechowym :)

    Odpowiedz
  4. Ciastka te piekła też moja kumpela,zauważyłam,że mogą one długo „leżakowac” bez szkody dla smaku,a nawet po paru dniach lepiej smakują:-)

    Odpowiedz
  5. Witajcie:-)
    Trochę zdziwiło mnie ze w przepisie nie ma jajka,dlatego jak piekłam to dodałam jedno,wtedy też lepiej uciera się masło,cukier plus to jajko,ale może następnym razem spróbuję bzzzz,właśnie dziś robiłam z dzieciakami,miały niezła zabawę jak z ciastolina:-) Trochę przesadziłem z ilością kakao,ale i tak są pyszne i lepiej smakują jak trochę polezakują:-) zamiast polewy dodałam orzechy włoskie:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz