Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

151 komentarzy do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Ciasteczka wyszly bardzo smaczne,choc jedna partie pieklam 2 min za dlugo i sa teraz twardawe.Nastepnym razem bede piekla bez termoobiegu.Konsystencja surowego ciasta bardzo dobra,choc miałam troche mniej
    masla.Osoby,ktorym ciastka rozplynely się na blasze,prawdopodobnie uzyly zbyt miękkiego masla.

    Odpowiedz
  2. Nie miałam masła, użyłam niesłodzonego i niesolonego masła orzechowego. Cukru miałam trochę za mało, dodałam miód jako resztę, mogłyby być słodsze ale są ok. Na oko dałam mleka i więcej kakao żeby masa wyszła ok, udały się. :) Jakby dać cukru na smak to są spoko z masłem orzechowym :)

    Odpowiedz
  3. Ciastka te piekła też moja kumpela,zauważyłam,że mogą one długo „leżakowac” bez szkody dla smaku,a nawet po paru dniach lepiej smakują:-)

    Odpowiedz
  4. Witajcie:-)
    Trochę zdziwiło mnie ze w przepisie nie ma jajka,dlatego jak piekłam to dodałam jedno,wtedy też lepiej uciera się masło,cukier plus to jajko,ale może następnym razem spróbuję bzzzz,właśnie dziś robiłam z dzieciakami,miały niezła zabawę jak z ciastolina:-) Trochę przesadziłem z ilością kakao,ale i tak są pyszne i lepiej smakują jak trochę polezakują:-) zamiast polewy dodałam orzechy włoskie:-)

    Odpowiedz
  5. Przepyszne ciasteczka!
    Ja dodałam margaryny (palma o samku masła, akurat taką miałam w domu :D ) zamiast masła oraz nie dodałam cukru wanilinowego, ale i tak wyszły znakomite!!! POLECAM W 100%

    Odpowiedz
  6. Dzisiaj zrobilam probe tych ciasteczek,bo za tydzien mam zrobic do szkoly dla corki.Masa wyszla bez zastrzezen.Wsadzilam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Przez jakis czas rosly,a pod koniec jak juz mialam je wyciagac,to zrobily sie plaskie,ale smaczne.Oczekiwalam rezultat taki jak na zdjeciu.Mam pytanie,jaka nastapila przyczyna?Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  7. Obawiałam sie troche tych ciasteczek czytając komentarze innych osób które piekły je i dlatego zrobiłam z połowy porcji żeby tylko sprawdzić czy te wpisy są uzasadnione. Z czystym sumieniem przyznaje ze ciasto wyszło super, plastyczne i miękkie. Od razu mozna formować kulki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Kolejna 5+ za kolejny przepis ktory wart jest zapisania w moim zeszycie :) dziekuje I pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. ja dodałam więcej kakao i nie powinno być już problemu, piekłam je w czwartek na wigilię do pracy:)) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam wszystko wg przepisu a rozpłynęły się na całą blachę.Wielka szkoda bo chciałam zrobić dziecku na Wigilię do szkoły,wyrzucone pieniądze :(

    Odpowiedz
  10. ja uważam, że to zależy od masła i mąki właściwie też, ale proszę dodać więcej mąki wtedy ciasteczka się nie rozpłyną, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Super przepis, ale coś nie wyszło… :(
    Twoje są takie „puszyste” wysokie, a mi się rozjechały na płaskie placki :(

    Zastanawiam się co mogłam źle zrobić…?

    Odpowiedz
  12. Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)

    Odpowiedz
  13. Cudowne ciasteczka, proste i przepyszne, wejdą na stałe do menu słodkości :)
    ( zamiast masła bo nie miałam akurat dałam mix śmietankowy i też się sprawdził)

    Odpowiedz
  14. od niedawna ,,pracuję,, w kuchni i weszłam na te strone w poszukiwaniu prostych a zarazem pysznych przepisów i trafiłam w 10. Ciasteczka wyszły fantastyczne ( nie robiłam polewy i nie posypałam posypką ponieważ stwierdziłam że może być za słodkie). Gorąco pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Bardzo fajny przepis mam taką książkę z biedronki i tam taki przepis ;D Ale mam pytanie to może być masło „Delma” ? czy jakieś w kostce?

    Odpowiedz
  16. Ciasteczka wyszły idealne. Takie, na które miałam ochotę. Będę polecać stronę, bo jest przyjemna, czytelna, a przede wszystkim posiada świetne i proste przepisy :) pozdrawiam z gór!

    Odpowiedz
  17. Super! Ciastka wyszła pyyyyyyycha ! Nawet moja mama na diecie zajadała je wielkimi ilościami! Dosłownie rozpływały się w ustach ! Super blog jestem twoją fanką ;)

    Odpowiedz
  18. zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem a ciastka nie wychodzą. Rozlewają sie a w środku są surowe. Dlaczego tak jest? prosze o pomoc! :)

    Odpowiedz
  19. bardzo dobre :) i z każdym dniem spędzonym w pudełku stawały się lepsze , dzisiaj skonsumowano ostatnie 2 :) dziękuję za pyszne przepisy, jutro będzie coś z serii bez miksera – bo mikser padł :(

    Odpowiedz
  20. zobaczymy co wyjdzie – właśnie się pieką – są po przejściach – najpierw padł mikser – więc nie ma puszystej masy z masła i cukru, ciasto wyszło strasznie sypkie więc dodałam troszkę wody :) i czekam i widzę jak rosną :):)

    Odpowiedz
  21. z braku czekoladowych, kakaowych, po prostu ciemnych ciasteczek w sklepach, zostałam „zmuszona” do wyszukania czegoś w necie i … trafiłam do MałejCukierenki, zrobiłam to bardzo proste ciasto, oczywiście trochę modyfikacji zamiast sody użyłam amoniaku i dodałam do masy rodzynki oraz poszatkowana czekoladę… wyszły obłędne, jutro czeka je degustacja przez doświadczone prawie wiekowe :) panie
    Pozdrawiam cieplutko :)

    Odpowiedz
  22. zmiksowałam ten przepis z twoim innym przepisem na ciastka czekoladowe i muszę przyznać, ze wyszło GENIALNIE! smakowały jak płatki czekoladowe chocapic!! :D z tej ilości ciasta wyszło mi ok 80 ciastek takiej standardowej „sklepowej” wielkości :D Już nigdy czekoladowe ciastka ze sklepu nie będą mi smakowały jak ten mix :D

    Odpowiedz
  23. PYSZNE!!! PYSZNE!!! Wyszły puszyste, pękate, dosłownie takie jak chciałam :D Przepis świetny , a polewa bez tłuszczu jeszcze zdrowsza ;) xDDD Tylko światełko w piekarniku się wyczerpało więc jest ciemno jak……. i nie mogłam ich oglądać, allleeee…. pyszne, pyszne. Pozdrawiam!!!

    Odpowiedz
  24. Właśnie kończę wyglądają przepysznie już nie mogę się doczekać ;) polecam :) Dodam, że nie chciało mi się wyciągać miksera i zrobiłam to starym sposobem czyli kałką, czy czyś podobnym XD ale wyszło tak samo ;)

    Odpowiedz
  25. Witam! Szukałam przepisu na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe i natrafiłam na Twoją stronę. Zaraz będę brała się do pieczenia, ale mam krótkie pytanko – polewa jest na pewno bez tłuszczu? Pierwszy raz widzę taki przepis na polewę (zawsze był z margaryną), dlatego pytam.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    Odpowiedz
  26. Ciasteczka wyszły fantastycznie! Z braku piekarnika upiekłam je w mikrofali na termoobiegu i są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku:) Dziękuję :))

    Odpowiedz
  27. Witam,
    robiłam właśnie ciasteczka i wyszły przepyszne – najlepsze ciastka kakaowe bez czekolady jakie jadłam. Pozdrawiam serdecznie ;-)

    Odpowiedz
  28. A mi nie wyszły.. niby w środku są miękkie, dookoła mają lekką skorupkę ale smakują jakby ktoś wsypywał garściami kakao do buzi i nie można zjeść więcej niż 3 bo organizm protestuje :<< A tak łatwo się je robiło.. :< szkoda

    Odpowiedz
  29. Upiekłam dzisiaj te ciasteczka i są przepyszne i faktycznie proste w wykonaniu :) Bardzo wszystkim smakują ;) Dodam,że mam 13 lat a to moje pierwsze ciasteczka, które piekłam całkiem sama więc faktycznie łatwe do zrobienia :)) Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :33

    Odpowiedz
  30. świeżo po upieczeniu będą miękkie, trzeba odczekać 10-15 minut i dopiero wtedy je przenosić,
    jak ostygną to stwardnieją, pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Genialne i proste.
    W porównaniu do przepisu musiałam dodać trochę mąki bo ciasto było zbyt kleiste ale wyszły świetnie.

    Najlepsze na drugi dzień, pod warunkiem że dotrwają tak długo, zanim zostaną pochłonięte. :)

    Odpowiedz
  32. bardzo mi przykro, wydaje mi się, że to z powodu masła, proszę używać dobrej jakości masła i unikać dyskontowych do pieczenia takich ciasteczek i zawsze 82% tłuszczu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  33. Faktycznie bardzo czekoladowy smak :D
    Jak dla mnie smakują jak pieguski-rewelacja :D I tanio, szybko….naprawdę polecam i na pewno to nie ostatni raz.
    Jutro goście będą smakować-zobaczymy jak ich kubki smakowe.
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  34. Ciasteczka są świetne. Robiłam je razem z dziećmi. Mało pracy, mało brudu i nie lepią się do rąk, więc dzieciaki mogą zupełnie same formować „orzeszki”. Smakują rewelacynie i przechowywane w puszce przez kilka dni nie straciły nic ze świeżości. Polecam

    Odpowiedz
  35. Zrobiłam je przed chwilą na szybko,bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego ;) w kuchni dopiero co zaczynam swoją przygodę i szczerze mówiąc byłam pewna porażki,ale wyszły dobre i kruchutkie,a w domu pachnie mi czekoladą ;) jestem z siebie dumna, dziękuje bardzo za przepis :)

    Odpowiedz
  36. muszą być mniam . Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)

    Odpowiedz
  37. Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
    mam nadzieję, że chłopakowi też będą smakowały,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  38. Mniam! Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)

    Odpowiedz
  39. Zrobiłam je dzisiaj, wyszło ich straasznie dużo i w strasznie szybkim tempie zniknęły. Na szczęście udało mi się zachomikować kilka na jutro ;)
    Przepis jak najbardziej polecam wszystkim którzy mają ochotę na coś dobrego i czekoladowego.

    Odpowiedz
  40. Ciasteczka wyglądają fantastycznie… mam zamiar upiec je jeszcze dziś wieczorem:)
    jedno pytanie: czy ciasteczka nadają się do przechowywania, jeśli tak to jak długo i w jakich warunkach.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  41. Polecam serdecznie te ciastka, ze względu na prostotę i szybkość wykonania, poza tym są ze składników, które w kuchni są zawsze… Na niezapowiedzianych gości w sam raz. Bardzo smaczne. Mi z porcji wyszło aż 30 sztuk! Pominęłam polewę, a w zamian posypałam cukrem pudrem… Bardzo smaczne są te „murzynki”:)

    Odpowiedz
  42. Pozdrawiam „koledowo”. Wszystkie te słodkosci, tak bardzo kuszą i cieszą nie tylko zapewne podniebienia, ale także i oczy, Swoja drogą, z drugiej strony, rzeczywiscie jadłoby sie to wszystko juz nawet samymi tylko oczami. Gratulacje.

    Odpowiedz
  43. Robię bardzo podobne, omijam jedynie polewę i dodaję migdały- część mielę na puch, a pozostałość siekam, tak by podczas konsumpcji miło się na nie trafiało ;] są obłędne (i proste) !
    Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz