Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Dziś robiłam z synkiem-wyszły pyszne polecam i pozdrawiam
Można użyć zwykłego masła?
co znaczny zwykłe? masło ma być w temperaturze pokojowej, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka wyszly bardzo smaczne,choc jedna partie pieklam 2 min za dlugo i sa teraz twardawe.Nastepnym razem bede piekla bez termoobiegu.Konsystencja surowego ciasta bardzo dobra,choc miałam troche mniej
masla.Osoby,ktorym ciastka rozplynely się na blasze,prawdopodobnie uzyly zbyt miękkiego masla.
Zrobiłam z 2/3 porcji i wyszła idealnie 1 blacha- ciasteczka są cudowne :) dziękuje za przepis :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Nie miałam masła, użyłam niesłodzonego i niesolonego masła orzechowego. Cukru miałam trochę za mało, dodałam miód jako resztę, mogłyby być słodsze ale są ok. Na oko dałam mleka i więcej kakao żeby masa wyszła ok, udały się. :) Jakby dać cukru na smak to są spoko z masłem orzechowym :)
ciekawy przepis wyszedł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
dziękuję radę, pozdrawiam serdecznie
Ciastka te piekła też moja kumpela,zauważyłam,że mogą one długo „leżakowac” bez szkody dla smaku,a nawet po paru dniach lepiej smakują:-)
cieszę się, że smakowały i ciekawe modyfikacje,
pozdrawiam serdecznie
Witajcie:-)
Trochę zdziwiło mnie ze w przepisie nie ma jajka,dlatego jak piekłam to dodałam jedno,wtedy też lepiej uciera się masło,cukier plus to jajko,ale może następnym razem spróbuję bzzzz,właśnie dziś robiłam z dzieciakami,miały niezła zabawę jak z ciastolina:-) Trochę przesadziłem z ilością kakao,ale i tak są pyszne i lepiej smakują jak trochę polezakują:-) zamiast polewy dodałam orzechy włoskie:-)
miło mi:) cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie
Na prawdę są pyszne. Dzisiaj piekłam na Święta. Dzieci było zachwycone. :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pyszne! Dzisiaj je upiekłam na Święta. Polecam :)))
Przepyszne ciasteczka!
Ja dodałam margaryny (palma o samku masła, akurat taką miałam w domu :D ) zamiast masła oraz nie dodałam cukru wanilinowego, ale i tak wyszły znakomite!!! POLECAM W 100%
może trzeba było piec 2 minuty dłużej, ale one prawie w ogóle nie rosną, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobilam probe tych ciasteczek,bo za tydzien mam zrobic do szkoly dla corki.Masa wyszla bez zastrzezen.Wsadzilam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Przez jakis czas rosly,a pod koniec jak juz mialam je wyciagac,to zrobily sie plaskie,ale smaczne.Oczekiwalam rezultat taki jak na zdjeciu.Mam pytanie,jaka nastapila przyczyna?Pozdrawiam serdecznie.
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Idealne ciastka dla mnie, właśnie jedno zjadłam i jestem zachwycona :) Dzięki!
one prawie w ogóle nie rosną, troszeczkę tylko, pozdrawiam
Niestety ciasteczka nie urosły :( nie wiem co mogłam źle zrobić …..
Fantastyczne!! Dziękuję bardzo, umiliła mi Pani święta!
bardzo mi przykro :/ pozdrawiam
No nie stety . WODA się z nich zrobila :(
tak, można, pozdrawiam
Można bez cukru waniliowego ?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Obawiałam sie troche tych ciasteczek czytając komentarze innych osób które piekły je i dlatego zrobiłam z połowy porcji żeby tylko sprawdzić czy te wpisy są uzasadnione. Z czystym sumieniem przyznaje ze ciasto wyszło super, plastyczne i miękkie. Od razu mozna formować kulki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Kolejna 5+ za kolejny przepis ktory wart jest zapisania w moim zeszycie :) dziekuje I pozdrawiam.
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Ciastka potrzebowały trochę więcej czasu w piekarniku ale wyszły pyszne i myślę że będę często je robic
ja dodałam więcej kakao i nie powinno być już problemu, piekłam je w czwartek na wigilię do pracy:)) pozdrawiam serdecznie
Za 2 razem się udały ale trzeba dać mniej masła, 200 g i bardzo duże odstępy w układaniu na blasze ;)
Zrobiłam wszystko wg przepisu a rozpłynęły się na całą blachę.Wielka szkoda bo chciałam zrobić dziecku na Wigilię do szkoły,wyrzucone pieniądze :(
bardzo mi przykro, dziwne
nie udały sie… Urosly, a później opadły. zrobiła się z tego woda…
mam nadzieję, że się udadzą, życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Ja zaraz będę robić z córką. Jestem bardzo ciekawa co nam wyjdzie. :)
nie fajne nie polecam
zrobilam! bez polewy, bo nie miałam składnikow, ale i tak pyszniutkie. i szybkie. polecam kazdemu :)
myślę, że będzie za słodkie, trzeba zredukować wtedy ilość cukru, pozdrawiam
Czy można dodać takiego kakao dla dzieci zamiast ciemnego czy będzie wtedy za słodkie?
ja uważam, że to zależy od masła i mąki właściwie też, ale proszę dodać więcej mąki wtedy ciasteczka się nie rozpłyną, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie
Super przepis, ale coś nie wyszło… :(
Twoje są takie „puszyste” wysokie, a mi się rozjechały na płaskie placki :(
Zastanawiam się co mogłam źle zrobić…?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy w tym przepisie można nie dodawać sody?
bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam!
Mmm, pycha! Świetny przepis, świetny blog :)
PS Świetne zdjęcia ;)
cieszę się bardzo że smakowały i że się udały, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie:)
Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)
to cieszę się:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
Cudowne ciasteczka, proste i przepyszne, wejdą na stałe do menu słodkości :)
( zamiast masła bo nie miałam akurat dałam mix śmietankowy i też się sprawdził)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
od niedawna ,,pracuję,, w kuchni i weszłam na te strone w poszukiwaniu prostych a zarazem pysznych przepisów i trafiłam w 10. Ciasteczka wyszły fantastyczne ( nie robiłam polewy i nie posypałam posypką ponieważ stwierdziłam że może być za słodkie). Gorąco pozdrawiam
cieszę się, że ciasteczka się udały, pozdrawiam serdecznie
Tylko że jak użyłam delmy to wyszły całe miękkie , ale dobre :) Ale dodałam więcej mąki :d
masło w kostce, najlepiej o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam
Bardzo fajny przepis mam taką książkę z biedronki i tam taki przepis ;D Ale mam pytanie to może być masło „Delma” ? czy jakieś w kostce?
nie wyszło :C
nie wiem, nie próbowałam, pozdrawiam
Można zastąpić masło olejem ??
Ciastka nie wyszły, są surowe a piekłam je 40 minut. Nie polecam.
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Wyszły przepyszne!!;D I takie proste w zrobieniu, napraawdę polecam!;)
ciasteczka pyszne ,ale polewa nie wyszła
można ucierać ręcznie, pozdrawiam
Witajcie :)
Czy można zamiast mikserem, ucieraz masło z cukrem w rękach?
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wyszły przepyszne właśnie je jemy z rodzinom
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam
pycha , bardzo proste i smaczne ;)
mi nie wyszły są surowe=( co mam zrobić pomocy
Nie dodajemy jajek? Czy źle widzę? :)
proste, tanie, szybkie i… przepyszne :) właśnie takie przepisy lubię. Pozdrawiam :)
Ciasteczka wyszły idealne. Takie, na które miałam ochotę. Będę polecać stronę, bo jest przyjemna, czytelna, a przede wszystkim posiada świetne i proste przepisy :) pozdrawiam z gór!
Pyszne ciastka właśnie skończyłam piec. Wyszły idealnie :)
ogromnie sie ciesze:)) bardzo dziekuje!
Super! Ciastka wyszła pyyyyyyycha ! Nawet moja mama na diecie zajadała je wielkimi ilościami! Dosłownie rozpływały się w ustach ! Super blog jestem twoją fanką ;)
proszę więc dodać trochę więcej mąki, powinno pomóc, pozdrawiam
zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem a ciastka nie wychodzą. Rozlewają sie a w środku są surowe. Dlaczego tak jest? prosze o pomoc! :)
Są boskie. Mam najgorszy piekarnik na świecie, a wyszły fantastycznie. Dzięki
bardzo dobre :) i z każdym dniem spędzonym w pudełku stawały się lepsze , dzisiaj skonsumowano ostatnie 2 :) dziękuję za pyszne przepisy, jutro będzie coś z serii bez miksera – bo mikser padł :(
mam nadzieję, że się udały i smakowały, pozdrawiam ciepło
zobaczymy co wyjdzie – właśnie się pieką – są po przejściach – najpierw padł mikser – więc nie ma puszystej masy z masła i cukru, ciasto wyszło strasznie sypkie więc dodałam troszkę wody :) i czekam i widzę jak rosną :):)
nie trzeba, ciasteczka mogą być trochę bardziej zbite, ale będą dobre, pozdrawiam
Mam pytanie:
Czy trzeba koniecznie dodać sody?
około 22 sporych ciasteczek, pozdrawiam
Hej, chciałabym się dowiedzieć ile tych ciastek wychodzi z tego przepisu. ?
Mam nadzieję, że będą smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
udanej niedzieli
z braku czekoladowych, kakaowych, po prostu ciemnych ciasteczek w sklepach, zostałam „zmuszona” do wyszukania czegoś w necie i … trafiłam do MałejCukierenki, zrobiłam to bardzo proste ciasto, oczywiście trochę modyfikacji zamiast sody użyłam amoniaku i dodałam do masy rodzynki oraz poszatkowana czekoladę… wyszły obłędne, jutro czeka je degustacja przez doświadczone prawie wiekowe :) panie
Pozdrawiam cieplutko :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Fajowe te ciasteczka bardzo dobre, puszyste w środku i chrupkie na zewnątrz
zmiksowałam ten przepis z twoim innym przepisem na ciastka czekoladowe i muszę przyznać, ze wyszło GENIALNIE! smakowały jak płatki czekoladowe chocapic!! :D z tej ilości ciasta wyszło mi ok 80 ciastek takiej standardowej „sklepowej” wielkości :D Już nigdy czekoladowe ciastka ze sklepu nie będą mi smakowały jak ten mix :D
ogromnie się cieszę:)) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
PYSZNE!!! PYSZNE!!! Wyszły puszyste, pękate, dosłownie takie jak chciałam :D Przepis świetny , a polewa bez tłuszczu jeszcze zdrowsza ;) xDDD Tylko światełko w piekarniku się wyczerpało więc jest ciemno jak……. i nie mogłam ich oglądać, allleeee…. pyszne, pyszne. Pozdrawiam!!!
Sandra: – tak bez tluszczowa,
Nadja: – ciesze sie, ze smakuja,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie kończę wyglądają przepysznie już nie mogę się doczekać ;) polecam :) Dodam, że nie chciało mi się wyciągać miksera i zrobiłam to starym sposobem czyli kałką, czy czyś podobnym XD ale wyszło tak samo ;)
Witam! Szukałam przepisu na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe i natrafiłam na Twoją stronę. Zaraz będę brała się do pieczenia, ale mam krótkie pytanko – polewa jest na pewno bez tłuszczu? Pierwszy raz widzę taki przepis na polewę (zawsze był z margaryną), dlatego pytam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Ciasteczka wyszły fantastycznie! Z braku piekarnika upiekłam je w mikrofali na termoobiegu i są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku:) Dziękuję :))
bardzo się cieszę, że smakowały! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
robiłam właśnie ciasteczka i wyszły przepyszne – najlepsze ciastka kakaowe bez czekolady jakie jadłam. Pozdrawiam serdecznie ;-)
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
A mi nie wyszły.. niby w środku są miękkie, dookoła mają lekką skorupkę ale smakują jakby ktoś wsypywał garściami kakao do buzi i nie można zjeść więcej niż 3 bo organizm protestuje :<< A tak łatwo się je robiło.. :< szkoda
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Upiekłam dzisiaj te ciasteczka i są przepyszne i faktycznie proste w wykonaniu :) Bardzo wszystkim smakują ;) Dodam,że mam 13 lat a to moje pierwsze ciasteczka, które piekłam całkiem sama więc faktycznie łatwe do zrobienia :)) Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :33
cieszę się:) pozdrawiam
Cudowne!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Ciasteczka wyszły wyśmienicie.A jak smakowały- mniam mniam.Palce lizać.
świeżo po upieczeniu będą miękkie, trzeba odczekać 10-15 minut i dopiero wtedy je przenosić,
jak ostygną to stwardnieją, pozdrawiam
Mam pytanko.po tych 15 minutacg mają być miękkie czy takie kruche(twarde)?
przez niewiadomo ile maki…
Genialne i proste.
W porównaniu do przepisu musiałam dodać trochę mąki bo ciasto było zbyt kleiste ale wyszły świetnie.
Najlepsze na drugi dzień, pod warunkiem że dotrwają tak długo, zanim zostaną pochłonięte. :)
za bardzo nie wiem o co chodzi, mąkę dodajemy od razu całą,
pozdrawiam
Ile dodac maki za pierwszym razem a ile dodac za drugim razem
bardzo mi przykro, wydaje mi się, że to z powodu masła, proszę używać dobrej jakości masła i unikać dyskontowych do pieczenia takich ciasteczek i zawsze 82% tłuszczu,
pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka połączyły sie w jedna masę i teraz to jest ciasto. Co zrobiłam źle?
bardzo cieszę się że ciasteczka się udały i smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Faktycznie bardzo czekoladowy smak :D
Jak dla mnie smakują jak pieguski-rewelacja :D I tanio, szybko….naprawdę polecam i na pewno to nie ostatni raz.
Jutro goście będą smakować-zobaczymy jak ich kubki smakowe.
Pozdrawiam :)
myślę, że tak,
pozdrawiam
Witam,
Czy mogę do ciasta dorzucić rozdrobnione kawałki czekolady?
Pozdrawiam
Ciasteczka są świetne. Robiłam je razem z dziećmi. Mało pracy, mało brudu i nie lepią się do rąk, więc dzieciaki mogą zupełnie same formować „orzeszki”. Smakują rewelacynie i przechowywane w puszce przez kilka dni nie straciły nic ze świeżości. Polecam
ciesze sie:)
pozdrawiam
Ciasteczka rewelacja :)
przykro mi, jakby za mało mąki
pozdrawiam
moje ciasteczka się rozlały podczas pieczenie, co zrobiłam źle??
Zrobiłam je przed chwilą na szybko,bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego ;) w kuchni dopiero co zaczynam swoją przygodę i szczerze mówiąc byłam pewna porażki,ale wyszły dobre i kruchutkie,a w domu pachnie mi czekoladą ;) jestem z siebie dumna, dziękuje bardzo za przepis :)
muszą być mniam . Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
mam nadzieję, że chłopakowi też będą smakowały,
pozdrawiam ciepło
Mniam! Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)
twarde wychodza
?czy można użyć mąki krupczatki??
Bardzo mi przykro, to dziwne
pozdrawiam ciepło
Ciasto miało konsystencje jak krem tortowy i w rezultacie, przy pieczeniu się rozlały ; (
Zrobiłam je dzisiaj, wyszło ich straasznie dużo i w strasznie szybkim tempie zniknęły. Na szczęście udało mi się zachomikować kilka na jutro ;)
Przepis jak najbardziej polecam wszystkim którzy mają ochotę na coś dobrego i czekoladowego.
bez jajek,
pozdrawiam
bez jajek?
można przechowywać je przez 5 dni, w szczelnym pojemniku,
pozdrawiam
Ciasteczka wyglądają fantastycznie… mam zamiar upiec je jeszcze dziś wieczorem:)
jedno pytanie: czy ciasteczka nadają się do przechowywania, jeśli tak to jak długo i w jakich warunkach.
Pozdrawiam
Polecam serdecznie te ciastka, ze względu na prostotę i szybkość wykonania, poza tym są ze składników, które w kuchni są zawsze… Na niezapowiedzianych gości w sam raz. Bardzo smaczne. Mi z porcji wyszło aż 30 sztuk! Pominęłam polewę, a w zamian posypałam cukrem pudrem… Bardzo smaczne są te „murzynki”:)
bardzo dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam ciepło i życzę smacznego
Pozdrawiam „koledowo”. Wszystkie te słodkosci, tak bardzo kuszą i cieszą nie tylko zapewne podniebienia, ale także i oczy, Swoja drogą, z drugiej strony, rzeczywiscie jadłoby sie to wszystko juz nawet samymi tylko oczami. Gratulacje.
Piękne, muszę je zrobić. A ta posypka z kolorowego cukru jest super.
Proste ciastka, wyglądające super !! :)
Robię bardzo podobne, omijam jedynie polewę i dodaję migdały- część mielę na puch, a pozostałość siekam, tak by podczas konsumpcji miło się na nie trafiało ;] są obłędne (i proste) !
Pozdrawiam ;)
Proste i smakowite, jak to zwykle u Nigelli. :-)
witam,
tak można użyć kasi,
pozdrawiam ciepło
Witam :) Czy masło można zastąpić kasią? ;)
a jak sylwestrowo przyzdobione!
aż mam ochotę zabrać kilka na imprezę!