Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)
cieszę się bardzo że smakowały i że się udały, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie:)
Mmm, pycha! Świetny przepis, świetny blog :)
PS Świetne zdjęcia ;)
bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam!
Czy w tym przepisie można nie dodawać sody?
myślę, że tak, pozdrawiam
Super przepis, ale coś nie wyszło… :(
Twoje są takie „puszyste” wysokie, a mi się rozjechały na płaskie placki :(
Zastanawiam się co mogłam źle zrobić…?
ja uważam, że to zależy od masła i mąki właściwie też, ale proszę dodać więcej mąki wtedy ciasteczka się nie rozpłyną, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać takiego kakao dla dzieci zamiast ciemnego czy będzie wtedy za słodkie?
myślę, że będzie za słodkie, trzeba zredukować wtedy ilość cukru, pozdrawiam
zrobilam! bez polewy, bo nie miałam składnikow, ale i tak pyszniutkie. i szybkie. polecam kazdemu :)
nie fajne nie polecam
Ja zaraz będę robić z córką. Jestem bardzo ciekawa co nam wyjdzie. :)
mam nadzieję, że się udadzą, życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
nie udały sie… Urosly, a później opadły. zrobiła się z tego woda…
bardzo mi przykro, dziwne
Zrobiłam wszystko wg przepisu a rozpłynęły się na całą blachę.Wielka szkoda bo chciałam zrobić dziecku na Wigilię do szkoły,wyrzucone pieniądze :(
Za 2 razem się udały ale trzeba dać mniej masła, 200 g i bardzo duże odstępy w układaniu na blasze ;)
ja dodałam więcej kakao i nie powinno być już problemu, piekłam je w czwartek na wigilię do pracy:)) pozdrawiam serdecznie
Ciastka potrzebowały trochę więcej czasu w piekarniku ale wyszły pyszne i myślę że będę często je robic
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Obawiałam sie troche tych ciasteczek czytając komentarze innych osób które piekły je i dlatego zrobiłam z połowy porcji żeby tylko sprawdzić czy te wpisy są uzasadnione. Z czystym sumieniem przyznaje ze ciasto wyszło super, plastyczne i miękkie. Od razu mozna formować kulki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Kolejna 5+ za kolejny przepis ktory wart jest zapisania w moim zeszycie :) dziekuje I pozdrawiam.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Można bez cukru waniliowego ?
tak, można, pozdrawiam
No nie stety . WODA się z nich zrobila :(
bardzo mi przykro :/ pozdrawiam
Fantastyczne!! Dziękuję bardzo, umiliła mi Pani święta!
Niestety ciasteczka nie urosły :( nie wiem co mogłam źle zrobić …..
one prawie w ogóle nie rosną, troszeczkę tylko, pozdrawiam
Idealne ciastka dla mnie, właśnie jedno zjadłam i jestem zachwycona :) Dzięki!
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobilam probe tych ciasteczek,bo za tydzien mam zrobic do szkoly dla corki.Masa wyszla bez zastrzezen.Wsadzilam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Przez jakis czas rosly,a pod koniec jak juz mialam je wyciagac,to zrobily sie plaskie,ale smaczne.Oczekiwalam rezultat taki jak na zdjeciu.Mam pytanie,jaka nastapila przyczyna?Pozdrawiam serdecznie.
może trzeba było piec 2 minuty dłużej, ale one prawie w ogóle nie rosną, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasteczka!
Ja dodałam margaryny (palma o samku masła, akurat taką miałam w domu :D ) zamiast masła oraz nie dodałam cukru wanilinowego, ale i tak wyszły znakomite!!! POLECAM W 100%
Pyszne! Dzisiaj je upiekłam na Święta. Polecam :)))
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Na prawdę są pyszne. Dzisiaj piekłam na Święta. Dzieci było zachwycone. :)
miło mi:) cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie
Witajcie:-)
Trochę zdziwiło mnie ze w przepisie nie ma jajka,dlatego jak piekłam to dodałam jedno,wtedy też lepiej uciera się masło,cukier plus to jajko,ale może następnym razem spróbuję bzzzz,właśnie dziś robiłam z dzieciakami,miały niezła zabawę jak z ciastolina:-) Trochę przesadziłem z ilością kakao,ale i tak są pyszne i lepiej smakują jak trochę polezakują:-) zamiast polewy dodałam orzechy włoskie:-)
cieszę się, że smakowały i ciekawe modyfikacje,
pozdrawiam serdecznie
Ciastka te piekła też moja kumpela,zauważyłam,że mogą one długo „leżakowac” bez szkody dla smaku,a nawet po paru dniach lepiej smakują:-)
dziękuję radę, pozdrawiam serdecznie
Nie miałam masła, użyłam niesłodzonego i niesolonego masła orzechowego. Cukru miałam trochę za mało, dodałam miód jako resztę, mogłyby być słodsze ale są ok. Na oko dałam mleka i więcej kakao żeby masa wyszła ok, udały się. :) Jakby dać cukru na smak to są spoko z masłem orzechowym :)
ciekawy przepis wyszedł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z 2/3 porcji i wyszła idealnie 1 blacha- ciasteczka są cudowne :) dziękuje za przepis :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka wyszly bardzo smaczne,choc jedna partie pieklam 2 min za dlugo i sa teraz twardawe.Nastepnym razem bede piekla bez termoobiegu.Konsystencja surowego ciasta bardzo dobra,choc miałam troche mniej
masla.Osoby,ktorym ciastka rozplynely się na blasze,prawdopodobnie uzyly zbyt miękkiego masla.
Można użyć zwykłego masła?
co znaczny zwykłe? masło ma być w temperaturze pokojowej, pozdrawiam serdecznie
Dziś robiłam z synkiem-wyszły pyszne polecam i pozdrawiam