Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym – Po dłuższej przerwie zapraszam na smaczny tort na biszkopcie orzechowym z kremem czekoladowym. Chociaż krem zrobiony jest na maśle i budyniu, całość jest bardzo lekka i delikatna. Dobrze czuć smak i zapach orzechów, kawę oraz rum. Wszystko dobrze się łączy i świetnie smakuje. Rum możemy zastąpić innym alkoholem lub zaparzoną kawą, słabą herbatą. Jeśli tort będziemy przechowywać w lodówce, to 30-40 minut przez podaniem proszę go wyciągnąć, będzie smaczniejszy. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta i desery” nr 4/2011).

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym
Składniki:
Biszkopt:
150g orzechów laskowych
5 jajek, osobno żółtka i białka
170g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka gorącej wody
100g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300ml mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (możemy również użyć śmietankowego lub waniliowego)
300g miękkiego masła
100g czekoladowo-orzechowego kremu do pieczywa (użyłam nutelli)
2-3 łyżki cukru pudru (ja dodałam 2, ale jeśli wolimy słodsze, proszę dodać jeszcze jedną)
1 płaska łyżka ciemnego kakao
2-3 łyżki rumu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Do nasączenia:
1/3 szklanki rumu (możemy użyć innego alkoholu lub go pominąć i zastąpić delikatnie zaparzoną kawą lub herbatą)
1/3 szklanki wody
Do dekoracji:
pralinki (użyłam czekoladki maczki)
posypka czekoladowa
perełki cukrowe

Biszkopt:
1. Orzechy przełożyć na patelnie lub do rondelka z grubym dnem i uprażyć bez tłuszczu (zrobią się ciemniejsze i zaczną ładnie pachnieć). Odstawiać do ostygnięcia i zmielić.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając, dodać stopniowo połowę cukru pudru (80g).

4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem wanilinowym, cynamonem, solą i jedną łyżką gorącej wody.

5. Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na wierzch przesiać mąkę, dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Z podanego mleka w przepisie i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia (to ważne).

8. Ostygnięty budyń przetrzeć przez sitko.
Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 2-3 łyżkach rumu.

9. Masło utrzeć z cukrem pudrem i czekoladowym kremem do pieczywa (ucierać przez około 7 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać kakao oraz kawę z rumem, dokładnie wymieszać. Następnie ciągle mieszając, dodawać po 1 łyżce budyniu, aż budyń się skończy i uzyskamy gładką masę.

Tort:
10. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy 3 krążki).

11. Pierwszy krążek położyć na paterze lub dużym talerzu. Rum wymieszać z wodą i 1/3 nasączyć pierwszy krążek ciasta. Trochę kremu odłożyć do dekoracji (na około 12 rozetek), a z pozostałego kremu około 1/3 rozsmarować na wierzchu pierwszego krążka. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, znów go nasączyć i posmarować kremem.

12. Trzeci krążek ciasta nasączyć i nasączoną stroną nakryć drugi posmarowany już kremem (będzie nam łatwiej ładnie rozsmarować krem na wierzchu tortu). Pozostałym kremem (czyli ostatnią 1/3) posmarować wierzch i boki tortu.

13. Odłożony krem przełożyć do szprycy lub woreczka i ozdobić nim wierzch tortu. Poukładać palinki i ozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi.

Udanych wypieków:)

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do “Tort orzechowy z kremem czekoladowym”

  1. Czy orzechy laskowe można zamienić na włoskie? Chodzi mi o inne przepisy na torty orzechowe tez? Czy biszkopt się uda? Czy orzechy maja być zmielone na mąkę czy grubiej?

    Odpowiedz
  2. Planuję zrobić tort na urodziny trzylatki. Dlatego mam pytanie, czym mogę zastąpić rum i kawę? :) Jeśli zmienię te dwa składniki, tort bardzo straci na smaku?

    Odpowiedz
  3. Niedawno odkryłam Pani stronę.Zrobiłam ten tort i ciasto z cukinią i marchewką oraz ciasto czekoladowe z cukinią-wszystkie wypieki zachwyciły całą rodzinę.A to dopiwro początek.Będę testować kolejne przepisy

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam ten tort i jest znakomity. Zastanawiam się tylko czy nie byłby lepszy z orzechami włoskimi.Są bardziej aromatyczne.Czy ktoś próbował?

    Odpowiedz
  5. Tort pyszny piekłam i wszystkim bardzo smakował :) Tylko wyszedł mi trochę niski, możliwe że dałam więcej orzechów niż w przepisie może dlatego ;/ ale smak rewelacyjny bałam się cynamonu, bo nie lubię ale nadał piękny aromat :)

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. nie może być budyniowy, taki budyniowy może być w środku, ale boki i wierzch musi być zrobiony na takim kremie angielskim czyli na maśle z cukrem pudrem lub na ganache, bo lukier przy kontakcie z kremem na wodzie się topi, i wydaje mi się, że przy tym budyniowym by się topił,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  7. JA CHCIALAM ZAPYTAC GDZIE MOZNA KUPIC TAKA PATERE NA TORT JAKA JEST NA ZDJECIU W PRZEPISIE „TORT TRUSKAWKOWY” .JEST PIEKNA,BIALA I MOZNA OPASAC JA WSTAZECZKA.O TORCIE NAWET NIE MOWIE BO BAJKOWY.KINGA

    Odpowiedz

Dodaj komentarz