Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Fajowe te ciasteczka bardzo dobre, puszyste w środku i chrupkie na zewnątrz
zmiksowałam ten przepis z twoim innym przepisem na ciastka czekoladowe i muszę przyznać, ze wyszło GENIALNIE! smakowały jak płatki czekoladowe chocapic!! :D z tej ilości ciasta wyszło mi ok 80 ciastek takiej standardowej „sklepowej” wielkości :D Już nigdy czekoladowe ciastka ze sklepu nie będą mi smakowały jak ten mix :D
ogromnie się cieszę:)) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
PYSZNE!!! PYSZNE!!! Wyszły puszyste, pękate, dosłownie takie jak chciałam :D Przepis świetny , a polewa bez tłuszczu jeszcze zdrowsza ;) xDDD Tylko światełko w piekarniku się wyczerpało więc jest ciemno jak……. i nie mogłam ich oglądać, allleeee…. pyszne, pyszne. Pozdrawiam!!!
Sandra: – tak bez tluszczowa,
Nadja: – ciesze sie, ze smakuja,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie kończę wyglądają przepysznie już nie mogę się doczekać ;) polecam :) Dodam, że nie chciało mi się wyciągać miksera i zrobiłam to starym sposobem czyli kałką, czy czyś podobnym XD ale wyszło tak samo ;)
Witam! Szukałam przepisu na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe i natrafiłam na Twoją stronę. Zaraz będę brała się do pieczenia, ale mam krótkie pytanko – polewa jest na pewno bez tłuszczu? Pierwszy raz widzę taki przepis na polewę (zawsze był z margaryną), dlatego pytam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Ciasteczka wyszły fantastycznie! Z braku piekarnika upiekłam je w mikrofali na termoobiegu i są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku:) Dziękuję :))
bardzo się cieszę, że smakowały! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
robiłam właśnie ciasteczka i wyszły przepyszne – najlepsze ciastka kakaowe bez czekolady jakie jadłam. Pozdrawiam serdecznie ;-)
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
A mi nie wyszły.. niby w środku są miękkie, dookoła mają lekką skorupkę ale smakują jakby ktoś wsypywał garściami kakao do buzi i nie można zjeść więcej niż 3 bo organizm protestuje :<< A tak łatwo się je robiło.. :< szkoda
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło