Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Upiekłam dzisiaj te ciasteczka i są przepyszne i faktycznie proste w wykonaniu :) Bardzo wszystkim smakują ;) Dodam,że mam 13 lat a to moje pierwsze ciasteczka, które piekłam całkiem sama więc faktycznie łatwe do zrobienia :)) Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :33
cieszę się:) pozdrawiam
Cudowne!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Ciasteczka wyszły wyśmienicie.A jak smakowały- mniam mniam.Palce lizać.
świeżo po upieczeniu będą miękkie, trzeba odczekać 10-15 minut i dopiero wtedy je przenosić,
jak ostygną to stwardnieją, pozdrawiam
Mam pytanko.po tych 15 minutacg mają być miękkie czy takie kruche(twarde)?
przez niewiadomo ile maki…
Genialne i proste.
W porównaniu do przepisu musiałam dodać trochę mąki bo ciasto było zbyt kleiste ale wyszły świetnie.
Najlepsze na drugi dzień, pod warunkiem że dotrwają tak długo, zanim zostaną pochłonięte. :)
za bardzo nie wiem o co chodzi, mąkę dodajemy od razu całą,
pozdrawiam
Ile dodac maki za pierwszym razem a ile dodac za drugim razem
bardzo mi przykro, wydaje mi się, że to z powodu masła, proszę używać dobrej jakości masła i unikać dyskontowych do pieczenia takich ciasteczek i zawsze 82% tłuszczu,
pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka połączyły sie w jedna masę i teraz to jest ciasto. Co zrobiłam źle?
bardzo cieszę się że ciasteczka się udały i smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Faktycznie bardzo czekoladowy smak :D
Jak dla mnie smakują jak pieguski-rewelacja :D I tanio, szybko….naprawdę polecam i na pewno to nie ostatni raz.
Jutro goście będą smakować-zobaczymy jak ich kubki smakowe.
Pozdrawiam :)