Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Upiekłam dzisiaj te ciasteczka i są przepyszne i faktycznie proste w wykonaniu :) Bardzo wszystkim smakują ;) Dodam,że mam 13 lat a to moje pierwsze ciasteczka, które piekłam całkiem sama więc faktycznie łatwe do zrobienia :)) Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :33

    Odpowiedz
  2. świeżo po upieczeniu będą miękkie, trzeba odczekać 10-15 minut i dopiero wtedy je przenosić,
    jak ostygną to stwardnieją, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Genialne i proste.
    W porównaniu do przepisu musiałam dodać trochę mąki bo ciasto było zbyt kleiste ale wyszły świetnie.

    Najlepsze na drugi dzień, pod warunkiem że dotrwają tak długo, zanim zostaną pochłonięte. :)

    Odpowiedz
  4. bardzo mi przykro, wydaje mi się, że to z powodu masła, proszę używać dobrej jakości masła i unikać dyskontowych do pieczenia takich ciasteczek i zawsze 82% tłuszczu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Faktycznie bardzo czekoladowy smak :D
    Jak dla mnie smakują jak pieguski-rewelacja :D I tanio, szybko….naprawdę polecam i na pewno to nie ostatni raz.
    Jutro goście będą smakować-zobaczymy jak ich kubki smakowe.
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz