Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

151 komentarzy do wpisu „Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Ciasteczka wyszły fantastycznie! Z braku piekarnika upiekłam je w mikrofali na termoobiegu i są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku:) Dziękuję :))

    Odpowiedz
  2. Witam! Szukałam przepisu na proste i szybkie ciasteczka czekoladowe i natrafiłam na Twoją stronę. Zaraz będę brała się do pieczenia, ale mam krótkie pytanko – polewa jest na pewno bez tłuszczu? Pierwszy raz widzę taki przepis na polewę (zawsze był z margaryną), dlatego pytam.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    Odpowiedz
  3. Właśnie kończę wyglądają przepysznie już nie mogę się doczekać ;) polecam :) Dodam, że nie chciało mi się wyciągać miksera i zrobiłam to starym sposobem czyli kałką, czy czyś podobnym XD ale wyszło tak samo ;)

    Odpowiedz
  4. PYSZNE!!! PYSZNE!!! Wyszły puszyste, pękate, dosłownie takie jak chciałam :D Przepis świetny , a polewa bez tłuszczu jeszcze zdrowsza ;) xDDD Tylko światełko w piekarniku się wyczerpało więc jest ciemno jak……. i nie mogłam ich oglądać, allleeee…. pyszne, pyszne. Pozdrawiam!!!

    Odpowiedz
  5. zmiksowałam ten przepis z twoim innym przepisem na ciastka czekoladowe i muszę przyznać, ze wyszło GENIALNIE! smakowały jak płatki czekoladowe chocapic!! :D z tej ilości ciasta wyszło mi ok 80 ciastek takiej standardowej „sklepowej” wielkości :D Już nigdy czekoladowe ciastka ze sklepu nie będą mi smakowały jak ten mix :D

    Odpowiedz
  6. z braku czekoladowych, kakaowych, po prostu ciemnych ciasteczek w sklepach, zostałam „zmuszona” do wyszukania czegoś w necie i … trafiłam do MałejCukierenki, zrobiłam to bardzo proste ciasto, oczywiście trochę modyfikacji zamiast sody użyłam amoniaku i dodałam do masy rodzynki oraz poszatkowana czekoladę… wyszły obłędne, jutro czeka je degustacja przez doświadczone prawie wiekowe :) panie
    Pozdrawiam cieplutko :)

    Odpowiedz
  7. zobaczymy co wyjdzie – właśnie się pieką – są po przejściach – najpierw padł mikser – więc nie ma puszystej masy z masła i cukru, ciasto wyszło strasznie sypkie więc dodałam troszkę wody :) i czekam i widzę jak rosną :):)

    Odpowiedz
  8. bardzo dobre :) i z każdym dniem spędzonym w pudełku stawały się lepsze , dzisiaj skonsumowano ostatnie 2 :) dziękuję za pyszne przepisy, jutro będzie coś z serii bez miksera – bo mikser padł :(

    Odpowiedz
  9. zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem a ciastka nie wychodzą. Rozlewają sie a w środku są surowe. Dlaczego tak jest? prosze o pomoc! :)

    Odpowiedz
  10. Super! Ciastka wyszła pyyyyyyycha ! Nawet moja mama na diecie zajadała je wielkimi ilościami! Dosłownie rozpływały się w ustach ! Super blog jestem twoją fanką ;)

    Odpowiedz
  11. Ciasteczka wyszły idealne. Takie, na które miałam ochotę. Będę polecać stronę, bo jest przyjemna, czytelna, a przede wszystkim posiada świetne i proste przepisy :) pozdrawiam z gór!

    Odpowiedz
  12. Bardzo fajny przepis mam taką książkę z biedronki i tam taki przepis ;D Ale mam pytanie to może być masło „Delma” ? czy jakieś w kostce?

    Odpowiedz
  13. od niedawna ,,pracuję,, w kuchni i weszłam na te strone w poszukiwaniu prostych a zarazem pysznych przepisów i trafiłam w 10. Ciasteczka wyszły fantastyczne ( nie robiłam polewy i nie posypałam posypką ponieważ stwierdziłam że może być za słodkie). Gorąco pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Cudowne ciasteczka, proste i przepyszne, wejdą na stałe do menu słodkości :)
    ( zamiast masła bo nie miałam akurat dałam mix śmietankowy i też się sprawdził)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz