Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Ciasteczka są świetne. Robiłam je razem z dziećmi. Mało pracy, mało brudu i nie lepią się do rąk, więc dzieciaki mogą zupełnie same formować „orzeszki”. Smakują rewelacynie i przechowywane w puszce przez kilka dni nie straciły nic ze świeżości. Polecam

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam je przed chwilą na szybko,bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego ;) w kuchni dopiero co zaczynam swoją przygodę i szczerze mówiąc byłam pewna porażki,ale wyszły dobre i kruchutkie,a w domu pachnie mi czekoladą ;) jestem z siebie dumna, dziękuje bardzo za przepis :)

    Odpowiedz
  3. muszą być mniam . Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)

    Odpowiedz
  4. Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
    mam nadzieję, że chłopakowi też będą smakowały,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Mniam! Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz