Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak,
pozdrawiam
Witam,
Czy mogę do ciasta dorzucić rozdrobnione kawałki czekolady?
Pozdrawiam
Ciasteczka są świetne. Robiłam je razem z dziećmi. Mało pracy, mało brudu i nie lepią się do rąk, więc dzieciaki mogą zupełnie same formować „orzeszki”. Smakują rewelacynie i przechowywane w puszce przez kilka dni nie straciły nic ze świeżości. Polecam
ciesze sie:)
pozdrawiam
Ciasteczka rewelacja :)
przykro mi, jakby za mało mąki
pozdrawiam
moje ciasteczka się rozlały podczas pieczenie, co zrobiłam źle??
Zrobiłam je przed chwilą na szybko,bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego ;) w kuchni dopiero co zaczynam swoją przygodę i szczerze mówiąc byłam pewna porażki,ale wyszły dobre i kruchutkie,a w domu pachnie mi czekoladą ;) jestem z siebie dumna, dziękuje bardzo za przepis :)
muszą być mniam . Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
mam nadzieję, że chłopakowi też będą smakowały,
pozdrawiam ciepło
Mniam! Najlepsze czekoladowe ciasteczka na świecie. Zrobiłam je dla mojego chłopaka, ale sama ukradłam kilka i zakochałam się w tym przepisie. Wyszło ich 45, co prawda malutkich, ale takie są chyba nawet lepsze. Już nie mogę doczekać miny mojego ukochanego, kiedy ich spróbuje! :)
twarde wychodza
?czy można użyć mąki krupczatki??
Bardzo mi przykro, to dziwne
pozdrawiam ciepło
Ciasto miało konsystencje jak krem tortowy i w rezultacie, przy pieczeniu się rozlały ; (