Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Zrobiłam je dzisiaj, wyszło ich straasznie dużo i w strasznie szybkim tempie zniknęły. Na szczęście udało mi się zachomikować kilka na jutro ;)
    Przepis jak najbardziej polecam wszystkim którzy mają ochotę na coś dobrego i czekoladowego.

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka wyglądają fantastycznie… mam zamiar upiec je jeszcze dziś wieczorem:)
    jedno pytanie: czy ciasteczka nadają się do przechowywania, jeśli tak to jak długo i w jakich warunkach.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Polecam serdecznie te ciastka, ze względu na prostotę i szybkość wykonania, poza tym są ze składników, które w kuchni są zawsze… Na niezapowiedzianych gości w sam raz. Bardzo smaczne. Mi z porcji wyszło aż 30 sztuk! Pominęłam polewę, a w zamian posypałam cukrem pudrem… Bardzo smaczne są te „murzynki”:)

    Odpowiedz
  4. Pozdrawiam „koledowo”. Wszystkie te słodkosci, tak bardzo kuszą i cieszą nie tylko zapewne podniebienia, ale także i oczy, Swoja drogą, z drugiej strony, rzeczywiscie jadłoby sie to wszystko juz nawet samymi tylko oczami. Gratulacje.

    Odpowiedz
  5. Robię bardzo podobne, omijam jedynie polewę i dodaję migdały- część mielę na puch, a pozostałość siekam, tak by podczas konsumpcji miło się na nie trafiało ;] są obłędne (i proste) !
    Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz