Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam je dzisiaj, wyszło ich straasznie dużo i w strasznie szybkim tempie zniknęły. Na szczęście udało mi się zachomikować kilka na jutro ;)
Przepis jak najbardziej polecam wszystkim którzy mają ochotę na coś dobrego i czekoladowego.
bez jajek,
pozdrawiam
bez jajek?
można przechowywać je przez 5 dni, w szczelnym pojemniku,
pozdrawiam
Ciasteczka wyglądają fantastycznie… mam zamiar upiec je jeszcze dziś wieczorem:)
jedno pytanie: czy ciasteczka nadają się do przechowywania, jeśli tak to jak długo i w jakich warunkach.
Pozdrawiam
Polecam serdecznie te ciastka, ze względu na prostotę i szybkość wykonania, poza tym są ze składników, które w kuchni są zawsze… Na niezapowiedzianych gości w sam raz. Bardzo smaczne. Mi z porcji wyszło aż 30 sztuk! Pominęłam polewę, a w zamian posypałam cukrem pudrem… Bardzo smaczne są te „murzynki”:)
bardzo dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam ciepło i życzę smacznego
Pozdrawiam „koledowo”. Wszystkie te słodkosci, tak bardzo kuszą i cieszą nie tylko zapewne podniebienia, ale także i oczy, Swoja drogą, z drugiej strony, rzeczywiscie jadłoby sie to wszystko juz nawet samymi tylko oczami. Gratulacje.
Piękne, muszę je zrobić. A ta posypka z kolorowego cukru jest super.
Proste ciastka, wyglądające super !! :)
Robię bardzo podobne, omijam jedynie polewę i dodaję migdały- część mielę na puch, a pozostałość siekam, tak by podczas konsumpcji miło się na nie trafiało ;] są obłędne (i proste) !
Pozdrawiam ;)
Proste i smakowite, jak to zwykle u Nigelli. :-)
witam,
tak można użyć kasi,
pozdrawiam ciepło
Witam :) Czy masło można zastąpić kasią? ;)
a jak sylwestrowo przyzdobione!
aż mam ochotę zabrać kilka na imprezę!