Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym – Bardzo lekki, delikatny tort pomarańczowy. Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, dosyć ciężkimi ciastami. Krem składa się głownie ze śmietanki, maślanki i pomarańczy. Biszkopt jest dobrze nasączony, odrobinę śmietankowy i przełożony dżemem porzeczkowym. Całość jest odświeżająca, przyjemna i nie za słodka, trochę kwaskowata, ale to wcale nie przeszkadza. Jeśli brakuje nam czasu, możemy kupić już gotowy biszkopt. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny, chociaż jak na tort, to i tak nie zajmie nam dużo czasu:). Wszystko wiąże żelatyna, więc tort musi posiedzieć w lodówce. Dla mnie ciasto rewelacyjne, cytrusowe, śmietankowe, lekkie, bardzo polecam…

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26cm):
5 jajek – osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g cukru
130g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
150g dżemu z czerwonej porzeczki
2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (najlepiej świeżo wyciśniętego, możemy 1/3 zastąpić wodą)
Masa:
2 pomarańcze
100ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60g cukru (można dosłodzić)
8 łyżeczek żelatyny
250g mielonego twarogu (użyłam gotowego na sernik)
250ml maślanki
500ml śmietanki 30%
Dekoracja:
150ml śmietanki 30%
1/2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 pomarańcze
20g płatków migdałowych
kandyzowana skórka cytrynowa
perełki cukrowe

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

4. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.

Masa:
7. Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić.

8. Do rondelka wlać 100ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

9. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać.

10. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.

Tort:
11. Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu (jak na zdjęciu). Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową oraz perełkami. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do “Pomarańczowy tort z kremem maślankowym”

  1. poczyniłam ten tort na swoje urodziny – bardzo lubimy niezbyt słodkie wypieki i ten jak najbardziej taki jest! Wyszedł bardzo dobry, jak na tort to dość szybko i sprawnie go robi. Zmodyfikowałam minimalnie przepis – biszkopt zrobiłam rzucany, do masy dodałam mascarpone zamiast twarogu. Miał być na jutro, okazało się, że jednak na dziś będzie potrzebny więc miałam pewne obawy o stopień ściągnięcia się masy w ciągu kilku godzin ale okazały się bezpodstawne = jutro na pewno będzie lepszy jak poprzechodzi smakami, nasiąknie i zrobi to wszystko co robią torty nocą w lodówce ale i tak wszystkim smakował :) Następnym razem tylko dodam więcej pomarańczy do masy żeby było wyraźniej czuć smak pomarańczy w kremie. Dziękuję za super przepis – na pewno do wykorzystania będzie nie raz

    Odpowiedz
  2. Tort cudowny, ja dodałam więcej soku z pomarańczy, dałam śmietankę 36%, zamiast mielonego twarogu dałam serek mascarpone i zmniejszyłam ilość cukru w biszkopcie do 90 g (u mnie nikt nie lubi zbyt słodkich ciast) i wyszedł cuudowny:-) Delikatnie kwaskowaty, pycha :-) Przepis został już zapisany w zeszycie z przepisami :-) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry! Chciałabym zrobic ten torcik na Wieczór Panieński. Mam tylko pytanie, czy zamiast maślanki nada sie tutaj taka sama ilość mascarpone? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. tak to perełki cukrowe, można na nie trafić w dużych supermarketach, nie wiem czy na 100% będą w tesco, ale mogą być, polecam te Dr.Oetkera ponieważ są miękkie, proszę jeszcze sprawdzić na allegro,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. ogromnie się cieszę, że tort smakował i się tak pięknie udał! dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Moj pierwszy tort w zyciu !!! Balam sie lecz robi sie go strasznie latwo Szczerze wygladal prawie identycznie jak na stronce Wiec reweacja Zazwyczaj trudno by upieczony tort wygladal jak na pieknych obrazkach Tort strasznie interesujacy Zupelnie inny od calej reszty Jedyne co mi w nim brakuje to mocniejszego smaku i wiecej cukru Lecz ktos napisal ze jest zbyt slodki wiec nie dalam duzo wiecej cukru Polecam i dziekuje za przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz