Pomarańczowy tort z kremem maślankowym – Bardzo lekki, delikatny tort pomarańczowy. Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, dosyć ciężkimi ciastami. Krem składa się głownie ze śmietanki, maślanki i pomarańczy. Biszkopt jest dobrze nasączony, odrobinę śmietankowy i przełożony dżemem porzeczkowym. Całość jest odświeżająca, przyjemna i nie za słodka, trochę kwaskowata, ale to wcale nie przeszkadza. Jeśli brakuje nam czasu, możemy kupić już gotowy biszkopt. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny, chociaż jak na tort, to i tak nie zajmie nam dużo czasu:). Wszystko wiąże żelatyna, więc tort musi posiedzieć w lodówce. Dla mnie ciasto rewelacyjne, cytrusowe, śmietankowe, lekkie, bardzo polecam…
Pomarańczowy tort z kremem maślankowym
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26cm):
5 jajek – osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g cukru
130g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
150g dżemu z czerwonej porzeczki
2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (najlepiej świeżo wyciśniętego, możemy 1/3 zastąpić wodą)
Masa:
2 pomarańcze
100ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60g cukru (można dosłodzić)
8 łyżeczek żelatyny
250g mielonego twarogu (użyłam gotowego na sernik)
250ml maślanki
500ml śmietanki 30%
Dekoracja:
150ml śmietanki 30%
1/2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 pomarańcze
20g płatków migdałowych
kandyzowana skórka cytrynowa
perełki cukrowe
Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać.
4. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.
Masa:
7. Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić.
8. Do rondelka wlać 100ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
9. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać.
10. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.
Tort:
11. Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu (jak na zdjęciu). Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową oraz perełkami. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
Tort udał się wyśmienicie !!! Wygląda i smakuje cudnie, dałam 10 dag więcej cukru i gotowy ser na sernik zastąpiłam serkiem mascarpone, do którego dodałam trochę aromatu aby lekko go rozrzedzić. Cały czas eksperymentuję z Pani przepisami, zwykle wszystkie się udają . Do niektórych dodaję coś od siebie :) Ostatnio często gości u nas seromak , jest pyszny…
Dziękuję i pozdrawiam
Tort wyszedł rewelacyjnie, przepis świetny! Krem nie jest zbyt słodki, aktycznie raczej lekko kwaskowaty, więc całość wychodzi bardzo orzeźwiająca.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tort zrobiłam na sylwestra, zrobił furorę. Każdemu bardzo smakował, bo nie był za słodki, tylko przyjemnie kwaskowy.
Niestety nie miałam dżemu z czerwonej porzeczki, więc dałam z czarnej.
ja bym zrobila waniliowy lub dodala troche zmiksowanych truskawek do kremu lub dodalabym bialej czekolady, pozdrawiam
Jeśli chciałabym zrobić taki torcik tylko z truskawkami ,biszkopt czekoladowy, jaki smak masy byłby najlepszy?
Zrobiłam, wyszedł rzeczywiście ładny. Natomiast zrobiłabym kilka modyfikacji o których już tu była mowa – inny, bardziej delikatny biszkopt, twaróg zastąpiłabym mascarpone żeby nadał lekkości i dałabym dwa razy więcej pomarańczy do masy, żeby smak pomarańczy był bardziej wyrazisty.
jest tak akurat, nie jest bardzo wysoki, pozdrawiam
Mam pytanie, jak wysoki wychodzi ten tort? Zastanawiam się czy zrobić go na 1,5 porcji (by były 3 krążki biszkopta i 1,5 porcji kremu) lecz troszkę mam obawę, że będzie za wysoki i krem będzie wypływał. Pozdrawiam