Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym – Bardzo lekki, delikatny tort pomarańczowy. Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, dosyć ciężkimi ciastami. Krem składa się głownie ze śmietanki, maślanki i pomarańczy. Biszkopt jest dobrze nasączony, odrobinę śmietankowy i przełożony dżemem porzeczkowym. Całość jest odświeżająca, przyjemna i nie za słodka, trochę kwaskowata, ale to wcale nie przeszkadza. Jeśli brakuje nam czasu, możemy kupić już gotowy biszkopt. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny, chociaż jak na tort, to i tak nie zajmie nam dużo czasu:). Wszystko wiąże żelatyna, więc tort musi posiedzieć w lodówce. Dla mnie ciasto rewelacyjne, cytrusowe, śmietankowe, lekkie, bardzo polecam…

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26cm):
5 jajek – osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g cukru
130g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
150g dżemu z czerwonej porzeczki
2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (najlepiej świeżo wyciśniętego, możemy 1/3 zastąpić wodą)
Masa:
2 pomarańcze
100ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60g cukru (można dosłodzić)
8 łyżeczek żelatyny
250g mielonego twarogu (użyłam gotowego na sernik)
250ml maślanki
500ml śmietanki 30%
Dekoracja:
150ml śmietanki 30%
1/2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 pomarańcze
20g płatków migdałowych
kandyzowana skórka cytrynowa
perełki cukrowe

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

4. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.

Masa:
7. Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić.

8. Do rondelka wlać 100ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

9. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać.

10. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.

Tort:
11. Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu (jak na zdjęciu). Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową oraz perełkami. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

Pomarańczowy tort z kremem maślankowym

Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do “Pomarańczowy tort z kremem maślankowym”

  1. witam, robiłam ten tort i gościom bardzo smakował. Ja osobiście wole słodsze kremy więc następnym razem dodam więcej cukru lub mniej maślanki, dałabym też więcej soku pomarańczowego lub dodała aromatu bo jak dla mnie było za słabo czuć pomarańczowy smak, choć oczywiście to wszystko rzecz gustu. Mimo wszystko tort zaliczam do udanych i na pewno jeszcze skorzystam z Twoich przepisów. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. no i namowilas mnie buleczko. to moj pierwszy tort w zyciu . zelatyna tylko w plastrach, maslanka niestety ale jogurt grecki tak samo smakuje smietanka 30% nieistnieje taka do ubicia uht musi wystarczec. zobaczymy tym czasem stoi na parapecie sa 2 stopnie lepiej jak w lodowce bo moze przesiaknie jakims zapachem np kielbasy.jak wyjdzie to jutro rano dekoracja. pozdrawim i dziekuje

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam ten torcik na Sylwestra. Wyglądał pięknie, a w smaku też był zaskakujący. Można zjeść kilka kawałków na raz, ponieważ nie jest za słodki. Naprawdę miał niesamowity smak. Pycha! Bardzo dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
  4. Wygląda przepysznie. Powiem Ci, że trafiłam na twojego bloga niedawno, ale strasznie zachęcasz mnie do tego, żebym poszła do kuchni i w końcu przygotowała coś pysznego :) Mama będzie ze mnie dumna :*

    Odpowiedz
  5. Mniami :) Bardzo mi się takie połączenia podobają :)

    Pamiętasz może, z którego numeru…? Bo namiętnie „Ciasta i desery” kolekcjonuję ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz