Pomarańczowe Cupcakes – Pyszne, małe cudeńka o smaku pomarańczowym. Bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne. Szybkie w przygotowaniu i proste, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zapraszam więc na smaczne waniliowo-pomarańczowe babeczki z maślanym kremem, możemy udekorować je dowolnie (zmodyfikowany przepis z książki „Baking – a commonsense guide”).
Pomarańczowe Cupcakes
Składniki na 12 babeczek:
120g miękkiego masła
120g cukru
220g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
Krem:
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
3 krople aromatu pomarańczowego
pomarańczowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
gotowa galaretka pomarańczowa
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. W misce umieścić mąkę, masło, cukier, sok pomarańczowy, aromat waniliowy i jajka. Miksować na najniższych obrotach przez 2 minuty, następnie zwiększyć obroty na średnie i ucierać jeszcze przez kolejne 2 minut.
3. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami i piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
5. Masło utrzeć do białości. Dodać połowę cukru, łyżkę soku pomarańczowego i jeszcze przez chwilę ucierać. Wsypać resztę cukru, dodać parę kropli aromatu pomarańczowego, barwnik i dobrze wymieszać.
6. Ostygnięte babeczki dekorować kremem i galaretką pomarańczową.
Udanych wypieków :)
Ten przepis jest mega-super!!! Mimo, iż piekę dość dużo to są to pierwsze babeczki w moim wykonaniu. Robi się je dosłownie 10 minut, nie więcej! A że robiłam je w wielkim pośpiechu – o skórce pomarańczowej przypomniało mi się, gdy ciasto nałożyłam już w brytfannę… cóż zrobić – posypałam babeczki i lekko „zamieszałam” widelczykiem. Wyszło bomba! Chrupiące z wierzchu! Ale nie robiłam kremu, co by się oszczędzać ;) i bez niego powalają na nogi!!!
Super strona, super zdjęcia i super przepisy!!!
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam te babeczki, wyszły przepyszne! Do kremu tylko dodałam troche aromatu cytrynowego, aby nadać lekkiej kwaskowości.
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne! Ja zrobiłam babeczki bez kremu, ale za z polewą z gorzkiej czekolady i mleka skondensowanego – Mniam <3 Szkoda tylko, że nie dietetyczne, ale koledzy zaoferowali się pomóc mi jakoś utrzymać linię i "skosztować" trochę ;)
życzę smacznego! pozdrawiam
Superszybki przepis, a do tego wyglądają apetycznie :) Skusiłam się i siedzą w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdą pyszne.
Witam:)
Bardzo się cieszę i gratuluję pierwszych udanych wypieków,
cieszę się, że babeczki smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis! Jestem cukierniczym żółtodziobem, praktycznie te babeczki to był mój pierwszy samodzielny wypiek i wyszły fantastycznie.
Zmodyfikowałam też odrobinkę recepturę i zrobiłam również babeczki cytrynowe (mniej soku i trochę wody, żeby ciasto zachowało właściwą konsystencję).
A część zamiast kremem udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą – też pasowało smakowo.
Pozdrawiam serdecznie
witam
tak bardzo gęsty to raczej nie, ale nie miałam problemu z ozdobieniem babeczek,
galaretki były kupione nie robiłam ich sama
pozdrawiam
Czy ten krem wychodzi taki bardzo gęsty, że można go dowolnie formować?
I jak zrobić takie śliczne galaretki?
Ogromnie się cieszę, że Ci smakowały :)
dziękuję za komentarz
pozdrawiam :)
Upiekłam! Są pyszne, choć nie tak ładne, jak Twoje, buziaki!
Cześć Ewo :)
Przepraszam nie napisałam, zaraz się poprawie,
12 średniej wielkości babeczek
pozdrawiam :)
Zrobię w piątek, są tak zachęcające!
Natalio! Ile wychodzi z porcji? Pozdrawiam :)