Bezowe Całuski z Likierem

Bezowe Całuski z Likierem – Zapraszam na pyszne, słodkie bezowe ciasteczka, które powstały przy współpracy z marką Krupnik. Bezy przełożyłam kremem z dodatkiem likieru jajecznego Krupnik Słony Karmel. Powstał przepyszny, prosty w przygotowaniu, aromatyczny deser. Bezy wyglądają bardzo apetycznie, pięknie i na jednym ciasteczku nie można poprzestać :). Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Bezowe Całuski z Likierem
Skład:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Krem:
180g serka mascarpone
120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów)
50ml likieru jajecznego
1 fix do śmietany

Bezowe Całuski z Likierem

Beza:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować okręgi o średnicy około 5,5cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut. Dodać wanilię, wymieszać.

3. Z bezy formować płaskie okręgi (to będą spody ciasteczek) i trochę wyższe „kapelusze” (patrz FILM) albo przy pomocy łyżki albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 1A).

4. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny. Po upieczeniu bezy wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Do miski przełożyć śmietankę, dodać serek, fix i ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta. Do kremowej masy wlać likier, wymieszać mikserem na jednolity krem.

7. Gotowym kremem przekładać bezy, na płaskie spody nałożyć 1 kopiastą łyżeczkę kremu i nakryć wyższą, bardziej spiczastą bezą.
Bezowe całuski można odstawić na około 1-3 godziny, będą wtedy smaczniejsze.

Udanych wypieków :)

Bezowe Całuski z Likierem

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Bezowe Całuski z Likierem”

  1. Witam, mam pytanie, dlaczego bezy z wierzchu w miarę ładnie wyglądają a w środku robi się pusta przestrzeń? Robiłam wg przepisu. I dlaczego bezy po 1 godz od złożenia bardzo miękną i robi się woda? Co zrobić żeby tak nie było? Jak przechowywać przełożone bezy?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz