Pierniczki kruche

Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Jeśli ich nie posiadamy, możemy użyć przyprawy do piernika w takiej samej ilości. Lukier zrobiony jest z białka, ale możemy również przygotować lukier na soku z cytryny lub wody. Te Pierniczki podbiły serca gości i domowników:) bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

pierniczki

Pierniczki kruche
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
150g zimnego masła o zawartości tłuszczu 82-83% tłuszczu
(schłodzonego z lodówki)
250g mąki
80g cukru pudru
100g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego, nie płynnego)
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g przypraw korzennych (dodałam około 2,5-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 płaską łyżeczkę mielonych goździków, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego) – możemy zastąpić przyprawą do piernika
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
posypki cukrowe

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i dodać do niej przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, wymieszać.

2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać miód, żółtka i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie bardzo klejące proszę dodać jeszcze mąki). Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść jeszcze 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować (na grubość jaką chcemy, jeśli wolimy grubsze pierniczki, to rozwałkować na grubość około 0,5cm). Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

4. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (na funkcji góra-dół 180°C).

pierniczki

Lukier:
5. Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

6. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.

Udanych wypieków:)

pierniczki

pierniczki

Print Friendly, PDF & Email

92 komentarze do “Pierniczki kruche”

  1. Ciasto pyszne ale trzeba było dać więcej mąki. Mimo to ciężko było rozwałkować. Do tego piekłam je 9 minut i pierwsza partia spaliła się. A znam swój piekarnik i wiem jak go nastawić. No cóż… 5/10

    Odpowiedz
  2. Ja również zrobiłam, ale z 1,5 porcji. Wyszło ok 70. Już wszystkie ozdobione, a w smaku rewelacyjne. Właśnie o takie mi chodziło :-) polecam. Wesołych Świąt :-)

    Odpowiedz
  3. Cóż, zrobiłam te pierniczki i to z całego kg mąki od razu. I to był moj błąd. Bo to wcale nie są pierniki tylko ciastka kruche z przyprawa korzenną. Po upieczeniu kruszą sie prawie w oczach,a moim zamiarem było ozdobienie ich i zapakowanie w celofan – taki drobny upominek. I niestety, nie było szans na zapakowanie i przetransportowanie bez pokruszenisa ciastek. Cała robota na nic. Smak ok,ale nazwa jak najbardziej myląca. To nie są pierniki!!! Nie dajcie sie nabrać. Może i mają w nazwie kruche,ale to troche sie wyklucza: kruchy piernik. Bez sensu. Zmarnowalam czas,energię i surowce. Szkoda.

    Odpowiedz
  4. a ja mam pytanie skąd są te foremki? :) są rewelacyjne, niestety chodząc ostatni po sklepach nigdzie nie mogłam takich znaleźć.
    pierniczki robiłam w zeszłym roku i w tym roku też na pewno pojawią się w moim repertuarze.

    Odpowiedz
  5. jak dzieci zobaczyły te pierniczki na stronie, a otworzyłam bo poleciła mi koleżanka, to już nie da rady odgonić ich od pomysłu by robić ciasteczka :D

    Odpowiedz
  6. HIACYNTA: – perełki i żółte gwiazdki to firmy Dr.Oetker, reszta posypek kupiłam w „dla smaku” mają też sklep na Allegro, barwniki kupiłam w „ale dobre”

    mama Asi: – bardzo mi miło:) cieszę się, że smakują,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Już czas pomału na pierniki :) w zeszłym roku robiłam w ciąży aż 3razy ;D teraz dla córki tez zrobię. Są pyszne! I znikają w mgnieniu oka ;D świetny przepis pozdrawiam ciepło- Gosia

    Odpowiedz
  8. Niesamowicie aromatyczne!!! Dzieciaczki miały mnóstwo radości przy wycinaniu z foremek, a pózniej przy dekorowaniu. Część pomalowaliśmy lukrem, a część roztopioną czekoladą (dzieciom było łatwiej, bo czekolada jest bardziej plastyczna). Jedliśmy je jeszcze w Nowy Rok i te z czekoladą zachowały dłużej wilgotność, te z lukrem trochę stwardniały. Super przepis. Dziękujemy!!! W przyszłym roku też go wykorzystamy.

    Odpowiedz
  9. Super przepis. Jest jednak jeden feler, a właściwie dwa – po pierwsze nie umiem tak pięknie ozdabiać, po drugie za szybko znikają:P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz