Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.
2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).
3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego:)
Wygląda i smakuje przepysznie ! :)
trudno powiedzieć jest on bardziej kremowy, ale może się udać pozdrawiam
Czy mascarpone zamiast twarogu się nada?
myślę, że tak pozdrawiam,
Czy zamiast gęstej śmietany można użyć gęstego jogurtu greckiego?
Moje ulubione. Od jakiegoś czasu mam na nie ochotę. Dzięki za przypomnienie mi dzieciństwa :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
myślę, że tak pozdrawiam
a czy moze byc zwykly twarog poltusty?
Beata.Kar: – nie były twarde na drugi dzień,
Kasia: – tak można użyć sera z wiaderka, jajko można rozbełtać widelcem i dodać tylko połowę,
pozdrawiam serdecznie
Chciałabym upiec połowę ilości stąd moje pytanie jak rozwiązać problem jednego jajka?:)
Czy jeśli chodzi o ser to można użyć gotowego sera sprzedawanego w takich małych wiadereczkach jak do sernika?
Czy te oponki na zimno, na nastepny dzien , beda twarde?
nie wiem, nie próbowałam ich piec w piekarniku, pozdrawiam
Witam, oponki 1 klasa, takie same robilismy w szkole jak były zajęcia techniczne z gotowania w latach 80 , szkoda że już tego nie ma w dzisiejszych szkołach, coś Nasze pociechy by się nauczyły, ale oponeczki pychotka, przepis wypróbowany i naprawe godny polecenia pozdrawiam serdecznie
Czy można je upiec w piekarniku?? Czy z tego przepisu raczej nie wyjdą??
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie:)