Mokka czekoladowa z likierem

Mokka czekoladowa z likierem – Rewelacyjnie smaczna, słodka kawa mokka z dodatkiem syropu czekoladowego i likieru kawowego. Wszystko razem świetnie smakuje. Kawę możemy podać bez bitej śmietany, na ciepło lub na zimno z lodem, o czym również napisałam poniżej w punkcie trzecim. W każdej postaci jest fantastyczna. Bardzo polecam…

Mokka czekoladowa z likierem

Mokka czekoladowa z likierem
Składniki na 1 porcję:
Kawa:
60ml espresso
120ml mleka
1 łyżka syropu czekoladowego
60ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)
Dodatkowo:
120ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
wiórki czekoladowe do posypania (niekoniecznie)
lód (jeślibyśmy chcieli podać z lodem)

1. Składniki na kawę wymieszać i przelać do wysokiej szklanki.

2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią wierzch kawy, posypać czekoladą (jeśli chcemy) i od razu podawać.

3. Kawę możemy podać na zimno z lodem (wtedy raczej już bez bitej śmietany) lub przed rozlaniem do szklanek podgrzać ją i podać na ciepło.

Smacznego:)

Mokka czekoladowa z likierem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Mokka czekoladowa z likierem”

  1. a ja mam takie nie związane pytanie z tym przepisem… jak sie nazywa to ciasto które jest na głównej u góry, drugie od lewej?:) wygląda smakowicie, ale ciężko mi znalezc na nie przepis wśród tylu przepisów :) z góry dziekuje za odpowiedz:)

  2. to kruche ciasto z owocami i bezą, nie mam go na stornie, bo zdjęcia mi się nie spodobały, ale nie długo zamieszczę ten przepis, obiecuje:)
    pozdrawiam ciepło

  3. Kim Ty jesteś, Mała Cukierenko?
    Zawsze się nad tym zastanawiam, ilekroć wchodzę na Twoją stronę…
    Twój blog to jeden z moich najulubieńszych, taki radosny i jasny, a zdjęcia to mistrzostwo!
    Zazdroszczę talentu do pieczenia, mnie nie zawsze się udaje…
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Dzień dobry:)
    ale mi też nie zawsze się udaje, proszę się nie martwić, trzeba próbować,
    pozdrawiam ciepło, udanego dnia

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.