Mokka czekoladowa z likierem

Mokka czekoladowa z likierem – Rewelacyjnie smaczna, słodka kawa mokka z dodatkiem syropu czekoladowego i likieru kawowego. Wszystko razem świetnie smakuje. Kawę możemy podać bez bitej śmietany, na ciepło lub na zimno z lodem, o czym również napisałam poniżej w punkcie trzecim. W każdej postaci jest fantastyczna. Bardzo polecam…

Mokka czekoladowa z likierem

Mokka czekoladowa z likierem
Składniki na 1 porcję:
Kawa:
60ml espresso
120ml mleka
1 łyżka syropu czekoladowego
60ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)
Dodatkowo:
120ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
wiórki czekoladowe do posypania (niekoniecznie)
lód (jeślibyśmy chcieli podać z lodem)

1. Składniki na kawę wymieszać i przelać do wysokiej szklanki.

2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią wierzch kawy, posypać czekoladą (jeśli chcemy) i od razu podawać.

3. Kawę możemy podać na zimno z lodem (wtedy raczej już bez bitej śmietany) lub przed rozlaniem do szklanek podgrzać ją i podać na ciepło.

Smacznego:)

Mokka czekoladowa z likierem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Mokka czekoladowa z likierem”

  1. a ja mam takie nie związane pytanie z tym przepisem… jak sie nazywa to ciasto które jest na głównej u góry, drugie od lewej?:) wygląda smakowicie, ale ciężko mi znalezc na nie przepis wśród tylu przepisów :) z góry dziekuje za odpowiedz:)

    Odpowiedz
  2. to kruche ciasto z owocami i bezą, nie mam go na stornie, bo zdjęcia mi się nie spodobały, ale nie długo zamieszczę ten przepis, obiecuje:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Kim Ty jesteś, Mała Cukierenko?
    Zawsze się nad tym zastanawiam, ilekroć wchodzę na Twoją stronę…
    Twój blog to jeden z moich najulubieńszych, taki radosny i jasny, a zdjęcia to mistrzostwo!
    Zazdroszczę talentu do pieczenia, mnie nie zawsze się udaje…
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry:)
    ale mi też nie zawsze się udaje, proszę się nie martwić, trzeba próbować,
    pozdrawiam ciepło, udanego dnia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz