Oponki Serowe

Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Oponki Serowe

Oponki serowe

Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe

Oponki serowe

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).

3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.

Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.

Smacznego:)

Oponki Serowe

Oponki serowe

Print Friendly, PDF & Email

95 komentarzy do “Oponki Serowe”

  1. Bardzo lupie piec ,a ten przepis jest super.Wczoraj razem z córciom zrobiłyśmy i znikły bardzo szybko.Teraz czas na tort.Pozdrawiam i myśle że często będe tu zaglądać

    Odpowiedz
  2. Mam zamiar zrobić oponki ale rozwałkować ciasto nie na 5mm, a na 1cm lub nawet 1,5cm, więc jeśli zrobię grubsze oponki to zużyję więcej ciasta a co za tym idzie wyjdzie mniej sztuk. I stąd moje pytanie, jeśli chcę zrobić więcej oponek, mogę po prostu podwoić proporcje składników – czyli 1kg mąki, 900g białego sera, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany itd?

    Odpowiedz
  3. Zjedzone, były fantastyczne, przepis sprawdzony, godny polecenia. Zrobiono z zapomnianego zamrożonego białego sera dziabanego widelcem, resztką koniaku bo wódki nie było, 2 ostatnich całych jajek i resztek mąki poznańskiej, luksusowej i krupczatki. Nie była to celowa modyfikacja, tylko chęć na coś pysznego a nikomu nie chciało się lecieć do sklepu. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dziękuję autorce i dodaję do zakładek

    Odpowiedz

Dodaj komentarz