Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.
2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).
3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego:)
Biorę przepis i zaczynam smażyć. Pięknie wyglądaja z tą kolorową posypką. Też takie zrobię.
Bardzo lupie piec ,a ten przepis jest super.Wczoraj razem z córciom zrobiłyśmy i znikły bardzo szybko.Teraz czas na tort.Pozdrawiam i myśle że często będe tu zaglądać
Wspaniale,wlasnie zrobilam,super przepis,dzekuje.
Ja nie dodaję sody ani proszku do pieczenia, a i tak są super.
witam a po co soda i proszek nie można jednego składnika dodać np. tylko sodkę?
Witam. Czy można smażyć na smalcu,który został mi po smażeniu pączków?
tak można, pozdrawiam
Oponki wyszły przepyszneJak najbardziej polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam zamiar zrobić oponki ale rozwałkować ciasto nie na 5mm, a na 1cm lub nawet 1,5cm, więc jeśli zrobię grubsze oponki to zużyję więcej ciasta a co za tym idzie wyjdzie mniej sztuk. I stąd moje pytanie, jeśli chcę zrobić więcej oponek, mogę po prostu podwoić proporcje składników – czyli 1kg mąki, 900g białego sera, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany itd?
myślę, że tak, pozdrawiam
na pewno jest pyszne
Jaka śmietanę dodać 12%czy 18%
zawsze lepiej tłustszą, proszę dać 18%, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zjedzone, były fantastyczne, przepis sprawdzony, godny polecenia. Zrobiono z zapomnianego zamrożonego białego sera dziabanego widelcem, resztką koniaku bo wódki nie było, 2 ostatnich całych jajek i resztek mąki poznańskiej, luksusowej i krupczatki. Nie była to celowa modyfikacja, tylko chęć na coś pysznego a nikomu nie chciało się lecieć do sklepu. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dziękuję autorce i dodaję do zakładek
sa swietne
myślę, że tak, pozdrawiam.
Chciałabym zrobić z połowy porcji. Czy mogę zamiast całego jajka dać drugie żółtko?