Oponki serowe

Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…

Oponki serowe

Oponki serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Oponki serowe

1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.

3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.

Smacznego:)

Oponki serowe

89 thoughts on “Oponki serowe

  1. Witam, oponki 1 klasa, takie same robilismy w szkole jak były zajęcia techniczne z gotowania w latach 80 , szkoda że już tego nie ma w dzisiejszych szkołach, coś Nasze pociechy by się nauczyły, ale oponeczki pychotka, przepis wypróbowany i naprawe godny polecenia pozdrawiam serdecznie

  2. Chciałabym upiec połowę ilości stąd moje pytanie jak rozwiązać problem jednego jajka?:)
    Czy jeśli chodzi o ser to można użyć gotowego sera sprzedawanego w takich małych wiadereczkach jak do sernika?

  3. Beata.Kar: – nie były twarde na drugi dzień,

    Kasia: – tak można użyć sera z wiaderka, jajko można rozbełtać widelcem i dodać tylko połowę,

    pozdrawiam serdecznie

  4. Zjedzone, były fantastyczne, przepis sprawdzony, godny polecenia. Zrobiono z zapomnianego zamrożonego białego sera dziabanego widelcem, resztką koniaku bo wódki nie było, 2 ostatnich całych jajek i resztek mąki poznańskiej, luksusowej i krupczatki. Nie była to celowa modyfikacja, tylko chęć na coś pysznego a nikomu nie chciało się lecieć do sklepu. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dziękuję autorce i dodaję do zakładek

  5. Mam zamiar zrobić oponki ale rozwałkować ciasto nie na 5mm, a na 1cm lub nawet 1,5cm, więc jeśli zrobię grubsze oponki to zużyję więcej ciasta a co za tym idzie wyjdzie mniej sztuk. I stąd moje pytanie, jeśli chcę zrobić więcej oponek, mogę po prostu podwoić proporcje składników – czyli 1kg mąki, 900g białego sera, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany itd?

Dodaj komentarz

.