Oponki Serowe

Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Oponki Serowe

Oponki serowe

Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe

Oponki serowe

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).

3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.

Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.

Smacznego:)

Oponki Serowe

Oponki serowe

Print Friendly, PDF & Email

95 komentarzy do “Oponki Serowe”

  1. Bardzo lupie piec ,a ten przepis jest super.Wczoraj razem z córciom zrobiłyśmy i znikły bardzo szybko.Teraz czas na tort.Pozdrawiam i myśle że często będe tu zaglądać

    Odpowiedz
  2. Mam zamiar zrobić oponki ale rozwałkować ciasto nie na 5mm, a na 1cm lub nawet 1,5cm, więc jeśli zrobię grubsze oponki to zużyję więcej ciasta a co za tym idzie wyjdzie mniej sztuk. I stąd moje pytanie, jeśli chcę zrobić więcej oponek, mogę po prostu podwoić proporcje składników – czyli 1kg mąki, 900g białego sera, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany itd?

    Odpowiedz
  3. Zjedzone, były fantastyczne, przepis sprawdzony, godny polecenia. Zrobiono z zapomnianego zamrożonego białego sera dziabanego widelcem, resztką koniaku bo wódki nie było, 2 ostatnich całych jajek i resztek mąki poznańskiej, luksusowej i krupczatki. Nie była to celowa modyfikacja, tylko chęć na coś pysznego a nikomu nie chciało się lecieć do sklepu. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dziękuję autorce i dodaję do zakładek

    Odpowiedz
  4. Beata.Kar: – nie były twarde na drugi dzień,

    Kasia: – tak można użyć sera z wiaderka, jajko można rozbełtać widelcem i dodać tylko połowę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Chciałabym upiec połowę ilości stąd moje pytanie jak rozwiązać problem jednego jajka?:)
    Czy jeśli chodzi o ser to można użyć gotowego sera sprzedawanego w takich małych wiadereczkach jak do sernika?

    Odpowiedz
  6. Witam, oponki 1 klasa, takie same robilismy w szkole jak były zajęcia techniczne z gotowania w latach 80 , szkoda że już tego nie ma w dzisiejszych szkołach, coś Nasze pociechy by się nauczyły, ale oponeczki pychotka, przepis wypróbowany i naprawe godny polecenia pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Jestem ciekawa czy udadzą mi się te oponki…zamiast dać 2 łyżeczki wódki, to ja dałam 2 kieliszki :). To będą pijane oponki :))

    Odpowiedz
  8. bardzo dobry przepis, zapisuje do ulubionych :) 2/3 porcji poszło od razu na ciepło a to co zostało na drugi dzień też było dobre.
    ja trochę ułatwiłam sobie prace bo twaróg rozdrobniłam blenderem i to co się dało to zmiksowałam razem z twarogiem a na koniec przesiałam do masy mąkę i zagniotłam ciasto.

    Odpowiedz
  9. Ogromnie mi miło, bardzo dziękuję za taki sympatyczny komentarz, cieszę się, że wypieki się udają!
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Witam.
    Od jakiegoś czasu korzystam z przepisów i muszę wreszcie napisac, że jestem mega szczęśliwa z tego ,że trafiłam na tak utalentowaną osobę dzielącą się tym talentem.
    Wszystkie przepisy zawsze się udają co dla gospodyni jest ważne, no i są pyszne.
    Wielkie DZIĘKUJĘ za mega wykonywaną pracę.

    Odpowiedz
  11. zrobiłam właśnie, smażą się błyskawicznie i są pyszne ale czy wam też robią się puste w środku? tak ma być, czy cos żle zrobiłam?

    Odpowiedz
  12. po 20 latach przpomnialy mi sie oponki znalazlam przepis i do roboty wyszly super po godzinie po oponkach serdezne dzieki

    Odpowiedz
  13. Ser lepiej półtłusty, tak proszę dodać alkohol, lepiej spirytus, ale może być wódka
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Nie wiem, nie próbowałam, ale wydaje mi się, że nie będą takie dobre, mogą wyjść za suche i twarde,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  15. robiłam oponki pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacyjnie :) jestem z siebie dumna, a Tobie Mała Cukierenko dziękuję za wenę i super przepis:) nawet nie zdążyły przestygnąć, a zostały w większości pochłonięte! pycha :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz