Śnieżki z czekoladą – Smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie dlatego, że spodobała mi się ich nazwa – Śnieżki. Po upieczeniu, jeszcze cieplutkie, obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilinowym lub z cukrem z dodatkiem wanilii. Ładnie się prezentują i są bardzo apetyczne, a podczas pieczenia przyjemnie pachnie w domu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste of home).
Śnieżki z czekoladą
Składniki na około 31 ciasteczek:
160g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
większa szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobno poszatkowanych orzechów
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatkowo:
około 3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3-4 minuty, aż masło zrobi się kremowe.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromat i mieszać przez około 1 minutę. Dodać połowę mąki, wymieszać.
4. Mikser odstawić. Do ciasta dodać resztę mąki i wymieszać rękoma. Dodać orzechy, czekoladę, wymieszać.
5. Z ciasta w rękach formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C).
6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym.
7. Ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
ciasteczka przepyszne !zamierzam skorzystac z niejednego przepisu,mogę śmiało napisac, że to najsmaczniejszy blog na świecie.Gratulacje
bardzo mi miło :) ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciastka przepyszne,zniknęły w mgnieniu oka:)
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są pyszne!! prowadzi Pani świetny blog, czesto tu zaglądam:) Pozdrawiam!
tak do 6 dni, w szczelnej puszcze myślę, że nawet dłużej, pozdrawiam
ile czasu mozna je przechowywac . przepraszam ze ciagle pytam o to samo ale na swieta przygotowuje okolo 100-130 paczuszek dla moich malych ulubiencow wiedz wiadomo musze zaczac szybciej wypiekac ;)))))
bardzo dziekuje za odpowiedz
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są przepyszne robię je bardzo często!
to chyba oczywiste:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! A jaki zapach w domu w czasie pieczenia :)
Synek obtaczał kulki w cukrze pudrze i mówi w związku z tym, że „sam je zrobił” ;)
myślę, że tak, pozdrawiam
można nie dawać orzechów?:)
Pychota właśnie upiekłam nie można się oderwać
myślę, że można je namoczyć i dodać tyle samo co orzechów,
pozdrawiam ciepło
a gdyby tak zamiast orzechów użyć rodzynek i zrobić domowe pieguski? :) i czy w tej samej ilości ich dodac i namoczyć przed wsypaniem czy nie?
Alicja- :)) dziękuję:) to miłe,
cukierniczka:- moje też już zjedzone:) powodzenia z pieczeniem i smacznego!
Ja juz przepis spisalam…moze jutro sprobuje zrobic:) bo teraz to pieke pierniczki:))))))))i musze znow zrobic nowe,bo tamte niestety zostale zjedzone i do świat nie wytrzymaly:)
Pani Natalio… ja Pania serdecznie zapraszam na święta;))))
Tylko proszę przyjechać kilka dni przed;))))
Super sa te sniezki :) Dzieki za przepis i zapraszam do mnie :)
http://www.bialyobrus.blogspot.it/2013/12/sniezki-z-czekolada.html
mam nadzieję, że ciasteczka smakowały, pozdrawiam
Przepysznie wyglądają, mam zamiar je zrobić za kilka dni ;) Dodam też troszkę rodzynek, tak dla urozmaicenia. ;)
Korzystałam już kilka razy z Twoich przepisów, jestem pewna, że się uda ;)
wspaniałe modyfikacje, bardzo się cieszę, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
ja też zmodyfikowałam conieco :) zamiast masła olej, orzechy migdały i czekolada biała, bo ciemnej jeszcze nie mogę :) są bardzo fajną przekąską i super szybką! wczoraj zapowiedzieli się teściowie półtorej h przed odwiedzinami i uratowałaś mnie :)
mam nadzieję, że się udały, życzę smacznego,
pozdrawiam
moje właśnie siedzą w piekarniku – z braku kilku składników dokonałam 2 modyfikacji -zamiast masła dodałam oleju i zamiast orzechów – wiórki kokosowe… pachną dobrze :)
Ogromnie się cieszę:) smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Boskie! Właśnie wsuwamy z małżonkiem – miały być na jutro, ale chyba nie da rady:-)
trzeba więc upiec:)
Odkąd je wczoraj zobaczyłam nie mogę przestać o nich myśleć <3
Dzień dobry:)
Ja robiłam z orzechami laskowymi, bardzo się cieszę, że smakowały,
moje śnieżki były solidne:) dlatego wyszło mi około 30, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Nie mogłam im się oprzeć i upiekłam je wczoraj wieczorem. Pycha!! Są kruche jak pieguski :) Czekolada gorzka poszatkowana daje super smak, natomiast następnym razem muszę spróbować inne orzechy niż włoskie, a Ty jakich użyłaś? Fantastyczny pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu, słodką, pyszną przekąskę!
PS. Musiałam chyba robić mniejsze kuleczki niż Ty, bo wyszło mi ich około 50… hihi :)
Pozdrawiam :)
Cudownie wyglądają. Pyszne muszą byc. Poczęstuję się choćby wirtualnie tylko.
Pozdrawiam!:)
Cudeńkowe! Porwę jedną!