Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.
2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).
3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego:)
Przepis wyprobowany ;)
A oponki są pyszne, ekspresowo znikały talerza jeszcze ciepłe :-)
żeby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto podczas pieczenia, pozdrawiam
Jaką funkcję pełni w tym przepisie wódka? Chodzi o walory smakowe czy o coś innego?
obejdzie się:) pozdrawiam
Obejdzie się bez wódki? :D
rewelacyjne:)
tak, pozdrawiam
czy do oponek też użyłaś twarożku sernikowo-kanapkowego tak jak do mini pączków z serem ?
pysznie wyglądają, wezmę jedną do kawy:d
:) mam nadzieję, że jednak będą dobre, pozdrawiam ciepło
Jestem ciekawa czy udadzą mi się te oponki…zamiast dać 2 łyżeczki wódki, to ja dałam 2 kieliszki :). To będą pijane oponki :))
bardzo się cieszę, że smakowały
pozdrawiam serdecznie:)
Robiłam już dwa razy z Pani przepisu. Są rewelacyjne! i uzależniające:-)
Cieszę się, że smakują, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
bardzo dobry przepis, zapisuje do ulubionych :) 2/3 porcji poszło od razu na ciepło a to co zostało na drugi dzień też było dobre.
ja trochę ułatwiłam sobie prace bo twaróg rozdrobniłam blenderem i to co się dało to zmiksowałam razem z twarogiem a na koniec przesiałam do masy mąkę i zagniotłam ciasto.