Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą – Zapraszam na cudowny sernik mocno czekoladowy. Jest bardzo smaczny, aksamitny, rozpływa się w ustach. Wygląda fantastycznie i będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady. Smak czekolady jest intensywny, a sernik jest aromatyczny i troszkę karmelowy od cukru koksowego. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą
Składniki:
Spód:
220g herbatników
110g miękkiego masła
2 łyżeczki kakao bez cukru
Masa serowa – Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
700g gotowego sera na sernik
300g kwaśnej śmietany 12%
190g Cukru kokosowego nierafinowanego Dr.Oetkera
150g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 %
100g mlecznej czekolady
1 łyżka Czarnego Kakao Dr.Oetkera (można użyć zwykłego)
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera
3 jajka
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 %
50g mlecznej czekolady
130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne kakao, miękkie masło i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.
2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać, lekko docisnąć.
Masa serowa:
3. Obie czekolady połamać i roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Czekolada ma być troszkę ciepła.
4. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier kokosowy, czarne oraz ciemne kakao i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
5. Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa, patrz FILM.
7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około 10-15 minut, aż stężeje. Brzeg sernika można posypać odrobiną ciemnego kakao. Sernik można wstawić na parę godzin do lodówki.
Udanych wypieków :)
Wygląda ślicznie, postaram się go zrobić dzisiaj. Bardzo się napaliłem na taki czekoladowy. Coś nowego to będzie dla mnie.
Czy on ma taka piankowa strukture? Czy mi się nie upiekł? Robiłam wg przepisu
on jest taki kremowy, mazisty, pozdrawiam serdecznie
Serniczek pieknie się upiekl tylko dlaczego wpłynęło masło ? Dalam tyle co w przepisie. Co zrobilam źle
Pozdrawiam
herbatniki nie wchłonęły całego tłuszczu, to nic że wypłynął, na smak sernika to nie będzie miało wpływu, pozdrawiam
Wygląda cudownie, aż sama wypróbuje na te Święta. Pozdrawiam
Robię na Wielkanoc . Nie ma innej opcji
A jeśli nie mam cukru kokosowego to co mogę użyć zamiast niego.
brązowego trzcinowego lub też może być biały, pozdrawiam
A jakiej firmy ser na ten sernik mocno czekoladowy z polewa
ser „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Co zrobić zeby nie opadł sernik.
Ciekawe to czarne kakao
Jeśli znajdę w swoim osiedlaczku potrzebne produkty tovz pewnością zrobię i pochwalę się efektem
Skąd wytrzasnęłaś cukier kokosowy? :o
można kupić na allegro, pozdrawiam