Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą

Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą – Zapraszam na cudowny sernik mocno czekoladowy. Jest bardzo smaczny, aksamitny, rozpływa się w ustach. Wygląda fantastycznie i będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady. Smak czekolady jest intensywny, a sernik jest aromatyczny i troszkę karmelowy od cukru koksowego. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą

Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą
Składniki:
Spód:
220g herbatników
110g miękkiego masła
2 łyżeczki kakao bez cukru
Masa serowa – Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
700g gotowego sera na sernik
300g kwaśnej śmietany 12%
190g Cukru kokosowego nierafinowanego Dr.Oetkera
150g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 %
100g mlecznej czekolady
1 łyżka Czarnego Kakao Dr.Oetkera (można użyć zwykłego)
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera
3 jajka
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 %
50g mlecznej czekolady
130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)

Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne kakao, miękkie masło i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.

2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać, lekko docisnąć.

Masa serowa:
3. Obie czekolady połamać i roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Czekolada ma być troszkę ciepła.

4. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier kokosowy, czarne oraz ciemne kakao i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

5. Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa, patrz FILM.

7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około 10-15 minut, aż stężeje. Brzeg sernika można posypać odrobiną ciemnego kakao. Sernik można wstawić na parę godzin do lodówki.

Udanych wypieków :)

Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą

Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

16 komentarzy do “Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą”

    • herbatniki nie wchłonęły całego tłuszczu, to nic że wypłynął, na smak sernika to nie będzie miało wpływu, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz