Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą

Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejny przepis na Wielkanoc. Zapraszam na pyszny mazurek z chałwą i czekoladą. Jest bardzo słodki, aromatyczny i ładnie, wiosennie wygląda. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole, łasuchy powinny być zadowolone :), polecam!. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą

Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą
Składniki:
Ciasto:
130g masła
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
50g zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Masa chałwowa:
250g chałwy
150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
70g zmielonych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
110g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64%)
120ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka

Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Dodać jajko, można krótko wymieszać i zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na prostokąt/ kwadrat trochę większy od blaszki (blaszka 25x25cm lub 26x26cm wyłożona papierem) i ciastem wyłożyć blaszkę. Odciąć ciasto, które będzie wystawać (które nie będzie przylegało do spodu, patrz FILM, ja odcięłam 150g ciasta) i delikatnie, podsypując mąką zrolować je w wałeczki i wyłożyć nimi brzeg ciasta w blaszce, patrz FILM.

3. Maczając końcówkę widelca lub łyżki w mącę (nadmiar mąki można usunąć uderzają końcówką o stół) zrobić ozdobny wzorek, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na około 75 minut.

4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20-23 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa chałwowa:

5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać zmielone orzechy, pokruszyć chałwę i rondelek postawić na ogniu, składniki, mieszając zagotować. Gdy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i masę gotować, mieszając przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i gorącą masę wylać na upieczony spód, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:
6. Do rondelka wlać śmietankę i postawić do ogniu, zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch mazurka dowolnie udekorować bakaliami lub słodkimi jajeczkami.
Ciasto odstawić na całą noc.

Udanych wypieków :)

Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą”

  1. Robiłam w tamtym roku, wyszedł przepysznie,mój syn zachwycony pyta kiedy znowu zrobie.Wielkanoc tusz tusz a wiec na pewno „wjedzie”na mój stół.Dziekuje za przepyszne przepisy,pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam ten pyszny mazurek na Wielkanoc. Gościom bardzo smakował, a dla mnie najbardziej, bo uwielbiam Pani ciasta i piec, i jeść. Ciepło, wiosennie pozdrawiam i dziękuję bardzo za udostępnianie świetnych przepisów.

    Odpowiedz
  3. Zrobione ale jeść będziemy jutro . Wszystko poszło sprawnie jak u Pani . Masa chałwowa pyszna. mam nadzieję że jutro goście będą zadowoleni.

    Odpowiedz
  4. Przed chwila zrobilam. Wyborne polaczenie smakow, rewelacja. Z jednej strony zabojczo slodki, z drugiej lekko gorzkawy ze wzgledu na chalwe. Cudo ;)

    Odpowiedz
  5. Niestety u mnie ciasto nie dało się tak łatwo rozwałkować, nie wiem gdzie tkwił problem, proporcje jak w przepisie :/ ostatecznie wykleiłam nim formę i tak upiekłam bo nie dało się wałkować.

    Odpowiedz
  6. Ten mazurek zapowiada się u mnie na Święta:-)
    Mam pytanie: gdzie można kupić takie śliczne, kolorowe, czekoladowe „jajunie” do dekoracji? Zwykle kwiatki układałam z białych migdałów, ale u Pani te pastelowe są śliczne. Pozdrawiam- Ula

    Odpowiedz
    • Można próbować np z masłem orzechowym, wtedy wyjdzie masa orzechowa. Ale nie wiem jak z proporcjami. Ja robię z masłem orzechowym i mascarpone, nie trzeba gotować :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz