Ciasteczka stempelki

Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice)

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .

ciasteczka-stempelkowe1

Ciasteczka stempelki
Składniki na około 30 ciasteczek:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)

ciasteczka-stempelkowe3

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około 3-4mm (proszę w miarę dobrze podsypać mąką stolnicę, żeby przy wyciskaniu stempelkami ciasto nie przykleiło się do stolnicy) .

ciasteczka-stempelkowe4

4. Stempelkami wyciskać wzór w cieście (stempelki można również oprószyć mąką) i okrągłą wycinaczką wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 – 17 minut.

Udanych wypieków:)

ciasteczka-stempelkowe2

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Ciasteczka stempelki”

  1. Bardzo rozczarowałam się tym przepisem.
    Postanowiłam go upiec ponieważ skusił mnie wygląd ciasteczek- pięknie trzymał kształt
    Niestety jest to najgorszy przepis na ciastka jaki kiedykolwiek zrobiłam.

    Ciastka są okrutnie slodkie, wręcz niejadalne.
    Gdyby to był jedyny problem tych ciastek to można było zmniejszyć ilość cukru, ale tak nie jest .
    Nietrzymają kształtu. Gładkie ciastko jeszcze w miarę wychodzi, ale do stępelkow się nie nadaje.
    Przez tą ilość masła zdecydowanie za tłuste
    W smaku przypominają masło zamieszczane z cukrem i nie ma się co dziwić.

    Z wałkowaniem i wycinaniem nie miałam problemu – chyba jedyny plus tego przepisu.

    Nie polecam -zgaga murowana

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka super. Kruche, pyszne. Nie miałam mąki ryżowej, więc dałam ziemniaczanej i wyszło super. Ciasto trochę się rozchodzi, ale przy delikatnym wałkowaniu wychodzi super. Polecam!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz