Ciasto GÓRA LODOWA

Ciasto GÓRA LODOWA – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda apetycznie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z wanilią i mlecznej polewy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Moim domownikom bardzo smakowało, będzie idealne na rodzinne spotkanie. Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie przyślij przepis. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto GÓRA LODOWA

Ciasto GÓRA LODOWA
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
80ml oleju
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
około 180ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą z 2-3 łyżkami soku z cytryny, delikatnie posłodzoną)
Krem budyniowy:
750ml mleka
70g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l)
4 żółtka
200g masła w temperaturze pokojowej
Mleczna polewa:
250g masła lub margaryny
125ml wody
90g cukru
2 szklanki mleka w proszku (około 220g)
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
około 220g okrągłych biszkoptów
około 250ml zaparzonej, ostygniętej kawy

Ciasto GÓRA LODOWA

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń, mieszając.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.

5. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Następnie przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Skończymy krem budyniowy:
7. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

8. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM.
Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki.

9. Biszkopt w blaszce nasączyć połową kawy i na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałą kawą i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.

10. Okrągłe biszkopty troszkę przyciąć, patrz FILM. Bardzo delikatnie maczać je w kawie i pionowo wciskać je w krem, między biszkoptami należy zachować odstępy. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.

Mleczna polewa:
11. Do rondelka dodać pokrojone masło lub margarynę, wlać wodę, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.

12. Z ostudzonej masy można zdjąć kożuch, przelać ją do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać mikserem. Z gotowej masy odlać tak około 1/3 i do tej mniejszej ilość przesiać kakao, wymieszać mikserem, patrz FILM.
Uwaga: Masa będzie bardzo szybko tężała, jak przestanie być płynna można ją wstawić na parę sekund do mikrofalówki lub podgrzać bardzo krótko na gazie.

13. Ciasto wyjąć z lodówki i najpierw wierzch polać ciemną polewą, tak około 2-3 łyżki, patrz FILM. Ciemną polewę odstawić. Następnie jasną polewę wylać pomiędzy biszkopty i również zrobić nią esy – floresy na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto udekorować ciemną polewą (można ją podgrzać na parę sekund, aby była płynna). Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

14. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

Ciasto GÓRA LODOWA

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Ciasto GÓRA LODOWA”

Dodaj komentarz