Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Robiłam te ciasteczka rok temu, ale już nie pamiętam, czy są one bardzo kruche. Czy sądzi Pani, że wytrzymają podróż zapakowane w serwetki i bąbelkową kopertę? Pozdrawiam, Kasia

    Odpowiedz
  2. Witam, przymierzam sie wlasnie do pieczenia tych bajecznych ciasteczek. Mam pytanie odnośnie śmietany: kwaśna czy słodka? Jeśli kwaśna czy mogę zastąpić ja gęstym jogurtem(typu grecki)? Jeśli słodka czy moze zostać zastąpiona np. mlekiem?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. ogromnie się ciesze, że smakują, nie wiem jak z tym smalcem, nie poradzę Pani, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Właśnie upiekłam ciasteczka, wyszło mniej niż w przepisie – około 25 sztuk…
    To jednak nieważne bo jutro piekę kolejną partię. W ramach zbliżającego się Mikołaja mam zamiar obdarować całą rodzinę…
    Ciasteczka są tak bajeczne, że nie chcę ich oddawać, ale cóż… ;)
    Do rzeczy jednak … Mam pytanie… Czy mogę zamiast masła użyć smalcu ?
    Pozdrawiam
    Iza

    Odpowiedz
  5. Ja niestety nie miałam w domu cukierków a mieszkam na obrzeżach miasta więc nie było sensu iść po nie.:( Więc zrobiłam bez nich:) MMMMM Pycha. Jutro mam je zamiar upiec 2 raz ale tym, razem z witrażem:):p

    Odpowiedz
  6. a więc żelki… rozpuszczają się bardzo szybko i gotują, zastygają ładnie – więc wygląd ok ale powstały witrażyk nie bardzo da się zjeść:) próbowałam dodać je po upieczeniu nie wyciągając z piekarnika ale wtedy przyklejaja się do papieru i ciąąągnąąąą :P to z normalnych żelek, nie wiem jak te „nadziane”

    Odpowiedz

Dodaj komentarz