Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Witam, ja jeszcze chciałam dopytać czy korzenne kruche ciasteczka wg Twojego przepisu tez można zrobić o grubości 4-5mm i czy wtedy można piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut – tak jak „zwykłe”kruche?

    Odpowiedz
  2. Witam, mam pytanie odnośnie ciasteczek. Lubię jak wszystko wychodzi estetycznie, dlatego zastanawiam się jakiej wielkości powinny być te środki, aby cukierki nie wylały się na boki ciastek? Wiem, że to dość trudne pytanie ale chociaż tak orientacyjnie:)

    Odpowiedz
  3. Absolutnie cudowne ! Ciasto jest takie plastyczne, sama przyjemność wytwarzać te ciasteczka :) Kto jeszcze nie robił musi się koniecznie skusić :) Dziękuję za przepis i piękne zdjęcia, które od razu zachęciły mnie do ich zrobienia. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Witam

    często korzystam z Pani przepisów, do tej pory nie było problemów, jednak tym razem nie wiem co poszło nie tak:(
    Wszystko robiłyśmy wg przepisu, jednak problemem było to że rozpuszczające się landrynki zalały mi dosłownie ciasteczka…Proszę o poradę, co mogło być nie tak – pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Uciekłem,wszyscy byli zachwyceni i klaps jak chciałam ściągnąć z blaszki Nie wiem co źle zrobilam i jaka blaszke powinnam użyć.chce spróbować jeszcze raz bo są śliczne. Wystart?ować ją czyms

    Odpowiedz
  6. To w takim razie kierunek sklep po duże foremki i do pracy:) już się nie mogę doczekać min rodzinki jak je zobaczą na choince

    Odpowiedz

Dodaj komentarz