Kruche ciasteczka z bezą

Kruche ciasteczka z bezą – Dzisiaj zapraszam na mega smaczne, kruche ciasteczka. Delikatnie waniliowe, przekładane dżemem, z chrupiącą bezą. Przepis prosty i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jedynym minusem tych ciasteczek jest to, że z niektórych, szczególnie tych lepiej wypieczonych, może spadać beza, ale ciasteczka są pyszne i postanowiłam dodać je na stronę. Polecam… (oryginalny przepis z książki „Ciasta siostry Anieli”).

Kruche ciasteczka z bezą

Kruche ciasteczka z bezą
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g schłodzonej margaryny lub masła
3 żółtka
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch:
2 białka
180g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem do przełożenia ciasteczek (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

Wierzch:
2. Białka ubić i stopniowo dodawać do nich cukier puder, dalej ubijać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując je mąką. Z ciasta wycinać krążki i układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasteczek nałożyć warstwę piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut (na funkcji góra-dół 180C).

4. Ostygnięte ciasteczka można zlepić ze sobą dżemem, smarując nim stronę ciasteczek bez bezy.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

21 myśli na temat „Kruche ciasteczka z bezą

  1. ciastka są przepyszne! zawsze mam problem z bezami, bo jakakolwiek nie była by temperatura w piekarniku zawsze wychodzą mi brązowe! moje nigdy nie tak piękne jak te na Twoich zdjęciach! za to muszę się pochwalić- bezy nie spadały mi z ciastek;)
    przepis bardzo udany! ciasteczka są naprawdę wyśmienite!
    kolejny Twój przepis do powtórzenia, dzięki!

  2. Witam :) mam pytanie, bo ciasteczka chetnie upiekę ale mam piekarnik gazowy więc nie mam możliwości pieczenia ztermoobiegiem. Czy beza wyjdzie mi w takim piekarniku ?

  3. Moja mama robiła je odkąd pamiętam , były prostokątne i mówiliśmy na nie klawisze , nigdy nie doczekały następnego dnia chyba że zostały schowane. Przekładane były domowym dżemem agrestowym lub z czarnej porzeczki, przepychota. Pozdrawiam smakoszy

  4. No i nie mogłam się powstrzymać i upiekłam wczoraj, niestety……. Dziś już zostały tylko dwa , chyba jutro powtórka a na Wielkanoc to na pewno. Smakowicie pozdrawiam „Cukierenkę”.

  5. Wyszły pyszne, aczkolwiek zbyt słodkie, a i tak dałam mniej cukru do bezy, dlatego przełożyłam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki z lidla. W popularnej cukierni kupywałam takie ciastka, ale bardzo grubo przełożone marmolada, więc wychodziły bardzo drogo, do tego różnie było ze świeżością. A te domowe są przepyszne i zjedliśmy je zanim ostygły

Dodaj komentarz

.