Świąteczny orzechowiec – Kruche, bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów. Coś w stylu ciasta pie, tylko z nadzieniem orzechowym. Delikatnie waniliowe, karmelowe i aromatyczne. Dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko karmel w śmietance trochę będzie się rozpuszczał. Proszę też uważać, aby do orzechów nie dostała się skorupka, bo wtedy będzie się nieprzyjemnie jadło. Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2012).
Świąteczny orzechowiec
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
300g poszatkowanych orzechów włoskich (proszę uważać, żeby nie było żadnej skorupki)
100g cukru
200ml + 1 łyżka śmietanki 30%
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać posiekane mało lub margarynę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wlać 200ml śmietanki i mieszać, podgrzewając na mały ogniu, aż karmel się rozpuści (zajmie to trochę czasu). Wyspać orzechy, wymieszać i zdjąć z ognia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i kawałek odłożyć do wycięcia gwiazdek. Resztę ciasta podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną porcją ciasta wyłożyć dno i zrobić 2cm brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy.
4. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Drugą, rozwałkowaną porcją ciasta nakryć orzechy i jego brzegi docisnąć do ciasta w tortownicy. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować delikatnie śmietanką.
5. Z odłożonego wcześniej ciasta powycinać gwiazdki lub inne wzorki i poukładać na wierzchu. Ciasto ozdobić połówkami orzechów, lekko wciskając je w ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugim poziomie piekarnika.
6. Podawać przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Pieknie przystrojony! Jak ja lubię dodatki orzechów w ciastach… :)
Pełen orzechów, mniam! Przepysznie wygląda.:)
Koniecznie muszę zapisać ten przepis, ponieważ ciasto wygląda obłędnie :)
A jesli mam tylko termoobieg albo samá góre to na ile stopni ustawic piec i ile czasu ???
pvcha
Ojej.. ale super ciacho :). Nadzienie w środku jest bardzo efektowne :)
jeśli termoobieg to proszę dać 160oC i piec około 45 minut
pozdrawiam
Dziekuje :)
Witaj! 200 ml śmietanki – o jaką chodzi?? 18% ?? 30%?? Ciasto wygląda przepysznie!!
ja użyłam 30%,
pozdrawiam
Po prosty pyszności, postaram się kiedyś wypróbowć:)
Dzisiaj zamierzam zmierzyć się z tym ciastem, jestem raczej nowicjuszką w pieczeniu stąd moje pytanie? To jest śmietana kwaśna? Ona będzie w nadzieniu z orzechami a ta łyżka to na wierzch?
to śmietana 30% słodka, ta 1 łyżka to na wierzch,
pozdrawiam
własnie wyjęłam go z piekarnika, jestem prze mega ciekawa smaku! niestety miałam większą formę bo 26cm więc na gwiazdki zabrakło ciasta, ale orzechami troszke przystroiłam, posypię cukrem pudrem i jeśli smak nas zniewoli cała reszta nie będzie miała już znaczenia :)
Właśnie kończę pieczenie tego cudeńka, w całym domu unosi się cudowny zapach orzechów mmm
dziekuję za inspirację, pozdrawiam
Wesołych Świąt
dziękuję za komentarze,
Wesołych Świąt
pozdrawiam serdecznie
Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
również zrobiłam to ciasto, całej rodzince smakowało :) teraz szukam kolejnych przepisów na Sylwestrowy wieczór ;)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i udanego Sylwestra!!
takie pytanko mam….mozna zamiast smietanki zrobic karmel z brązowego cukru z domieszką smietany 12? wyjdzie cos z tego?jesli tak to nie wiem w jakich proporcjach zeby bylo dobrze…:)
przykro mi nie wiem czy z 12% śmietaną to wyjdzie,
pozdrawiam
Jak dlugo mozna przechowywac to ciasto i w jakich warunkach?
myślę, że do tygodnia w szczelnym opakowaniu, pozdrawiam
Mam pytanie czy te ciasto jest wysokie bo moje jest niskie
A co z proszkiem do pieczenia
ono jest niskie, nie trzeba proszku, pozdrawiam serdecznie
Ale ciasta tez jest malo na dwie porcje dzisiaj sprobuje
Czy malo ciasta czy duzo nie ważne najwazniejsze ze mimo ze wyszlo niskie to wszystkim smakowalo moze nie wygląda jak u Pani ale dzięki za przepis pozdrawiam
to cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie