Kruche ciasteczka z bezą – Dzisiaj zapraszam na mega smaczne, kruche ciasteczka. Delikatnie waniliowe, przekładane dżemem, z chrupiącą bezą. Przepis prosty i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jedynym minusem tych ciasteczek jest to, że z niektórych, szczególnie tych lepiej wypieczonych, może spadać beza, ale ciasteczka są pyszne i postanowiłam dodać je na stronę. Polecam… (oryginalny przepis z książki „Ciasta siostry Anieli”).
Kruche ciasteczka z bezą
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g schłodzonej margaryny lub masła
3 żółtka
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch:
2 białka
180g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem do przełożenia ciasteczek (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.
Wierzch:
2. Białka ubić i stopniowo dodawać do nich cukier puder, dalej ubijać, aż składniki dobrze się połączą.
3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując je mąką. Z ciasta wycinać krążki i układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasteczek nałożyć warstwę piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Ostygnięte ciasteczka można zlepić ze sobą dżemem, smarując nim stronę ciasteczek bez bezy.
Udanych wypieków:)
mmm… pychota:) pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka wspaniale smakuja z dzemem rozanym :) wysmienite :)
tak wyjdzie, pozdrawiam
Witam :) mam pytanie, bo ciasteczka chetnie upiekę ale mam piekarnik gazowy więc nie mam możliwości pieczenia ztermoobiegiem. Czy beza wyjdzie mi w takim piekarniku ?
bardzo mi przykro, mi też odpadały co napisałam we wstępie, można je przykleić na dżem, pozdrawiam
Pyszne, tylko odpadły wszystkie bezy :) czy jest jakiś sposób, aby trzymały się ciasteczek?
truskawkowego lub malinowego, pozdrawiam
najdroższe, powiedzcie mi jakiego dzemiku uzywacie do przekładania?
Świetne, właśnie takich szukałam :-) Zrobię w kształcie serduszek!
beza nie popęka jeśli lukier będzie troszkę lejący – nakładam cienką warstwę :)
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
ciastka są przepyszne! zawsze mam problem z bezami, bo jakakolwiek nie była by temperatura w piekarniku zawsze wychodzą mi brązowe! moje nigdy nie tak piękne jak te na Twoich zdjęciach! za to muszę się pochwalić- bezy nie spadały mi z ciastek;)
przepis bardzo udany! ciasteczka są naprawdę wyśmienite!
kolejny Twój przepis do powtórzenia, dzięki!
pycha
wspaniala strona
jakie ładne :) jak z czapami ze śniegu :D