Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…
Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła
Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).
Udanych wypieków:)
wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam ciasteczka, wyszły zachwycająco piękne i smaczne. I takie świąteczne :) Planuję zabrać je wieczorem na rodzinną Wigilię, z pewnością zrobią furorę.
A teraz próbuję ich po prostu nie zjeść ;)
Wesołych Świąt!
tak można użyć margaryny w takiej samej ilości,
pozdrawiam
Czy zamiast masła można użyć margaryny Kasi? Jeśli tak, to w tej samej ilości?
Witam . Właśnie upiekłam te ciasteczka . Wyszły pyszne . Zamiast sody użyłam proszku do pieczenia . Do ozdoby ( poza czekoladą ) wykorzystałam płatki migdałowe i perełki Dr Oetkera . Ciasteczka nie tylko są bardzo smaczne ale i prezentują się wspaniale . Przepis jest świetny . Dziękuję .
myślę, że tak, pozdrawiam
czy zamiast sody można dodać proszku do pieczenia
bardzo mi przykro, pozdrawiam
A mi się nie udały. Zrobiłam wczoraj i zupełnie sie rozlały na blasze, straciły kształt , mimo że podczas wykrawania konsystencja była dobra.
myślę, że może śmietana jak tutaj
http://www.malacukierenka.pl/kruche-ciasteczka-z-witrazem.html
pozdrawiam
Mam pytanie czy moze mi pani napisac czym mozna zastapic jajko w przepisie ???
Moj wnuczek ma alergie na jajka.
tak można dodać przyprawę korzenną tak około z 3 łyżeczki i ja bym jeszcze dodała z 1 łyżeczkę cynamonu,
pozdrawiam ciepło
Witam, chciałam zapytać czy zamiast tych przypraw moge dać gotową przyprawę korzenną? Jak tak to ile? i czy dodawać cynamon?
Ciasteczka wygladaja obłędnie, moi mężczyźni nie mogą sie doczekać aż je upiekę :))
Witam. Nie wiem czemu ale robiłąm wszystko wg przepisu a ciasto wyszło mi bardzo rzadkie.
super:) cieszę, się że smakowały,
pozdrawiam ciepło