Klasyczne muffinki z czekoladą

Klasyczne muffinki z czekoladą – Czekoladowe, cudownie pachnące babeczki umilą każdą chwile. Wspaniały aromat czekolady rozchodzi się po całym domu, aż nie można się doczekać, kiedy się upieką :) Gdy lekko przestygną, oblej je rozpuszczoną czekoladą i przez moment rozkoszuj się tym fantastycznym smakiem. Bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie zwlekaj i pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia…

Klasyczne muffinki z czekoladą

Klasyczne muffinki z czekoladą
Składniki na 12 babeczek:
3 łyżki masła
100g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
220g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
150ml maślanki
Do dekoracji:
pół tabliczki białej, mlecznej i gorzkiej czekolady

Masło rozpuścić. Czekoladę drobno posiekać.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i czekoladą.
Jajka wymieszać z maślanką i masłem.
Obie masy połączyć, mieszać bardzo krótko, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierowymi foremkami. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 22 minuty. Czekoladę białą, mleczną i gorzką roztopić w osobnych miseczkach. Łyżeczką nakładać na przestygnięte babeczki.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Klasyczne muffinki z czekoladą”

  1. Już po raz 3 je robię, na wesele brata poszalałam i zrobiłam 100 :) zniknęły w mgnieniu oka.. zawsze wychodzą :)

    Odpowiedz
  2. Witam, na święta zrobiłam te babeczki, z podwójnej porcji, wyszło dokładnie 45 szt. do środka dodałam kandyzowane skórki cytrusów, wyszły bardzo pyszne, znikły w tempie błyskawicznym, dodałam zamiast zwykłego cukru- cukier puder i o połowę mniej kakao dzięki temu nie były takie gorzkie- SMAK BOMBA!!! :)

    Odpowiedz
  3. wydaje mi się, że dlatego się „rozlały” same średnio trzymają kształt, oczywiście można piec w samych papierowych foremkach, ale wtedy najlepiej powkładać 2-3 papierowe formaki w jedną babeczki lepiej zachowają kształt, czyli na jedną babeczkę zużyjemy 2-3 pergaminowe foremki.
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Jeszcze nigdy nie przyrządzałam ciasta w tak błyskawicznym tempie.. Smakują wyśmienicie..Jednak moje nie wyglądaja tak pięknie – trochę się „rozlały” podczas pieczenia..chyba te pergaminowe foremki byly zbyt cienkie..

    Odpowiedz
  5. :D ale mnie dzisiaj ucieszyłaś jeszcze raz dziękuję za miłe słowa :) zdjęcia robiłam w ogródku dlatego są dobrze oświetlone i czekolada tak błyszczy.

    Odpowiedz
  6. Niesamowite, błyszczą się jak bombki na choince, zwłaszcza na drugim zdjęciu ;) Jeżeli tak dobrze smakują jak wyglądają, to gratuluję:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz