Klasyczne muffinki z czekoladą – Czekoladowe, cudownie pachnące babeczki umilą każdą chwile. Wspaniały aromat czekolady rozchodzi się po całym domu, aż nie można się doczekać, kiedy się upieką :) Gdy lekko przestygną, oblej je rozpuszczoną czekoladą i przez moment rozkoszuj się tym fantastycznym smakiem. Bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie zwlekaj i pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia…
Klasyczne muffinki z czekoladą
Składniki na 12 babeczek:
3 łyżki masła
100g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
220g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
150ml maślanki
Do dekoracji:
pół tabliczki białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Masło rozpuścić. Czekoladę drobno posiekać.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i czekoladą.
Jajka wymieszać z maślanką i masłem.
Obie masy połączyć, mieszać bardzo krótko, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierowymi foremkami. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 22 minuty. Czekoladę białą, mleczną i gorzką roztopić w osobnych miseczkach. Łyżeczką nakładać na przestygnięte babeczki.
Udanych wypieków :)
śmietanę lub jogurt, pozdrawiam
czy mozna dodac cos innego zamiast maslanki?
polecam stronę http://www.ilewazy.pl/
pozdrawiam
220g mąki i 100g cukru to ile to w szklankach?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy moge do tych muffinek dodac w ten sam sposob nutelli jak jest w przepiscie o babeczkach z nutella?
tak można, pozdrawiam
Czekoladę którą dodajemy do masy można zetrzeć na grubszych oczkach na tartce ? ; )
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Babeczki sa przepyszne, bardzo latwe do wykonania.Lubie przepisy,ktore moge robic razem z moja mala coreczka, a ten jest idealny.Dodajemy go do naszych ulubionych przepisow:))Pozdrawiamy !
białą czekoladę zawsze roztapiam na parze,
pozdrawiam serdecznie
a jak rozpuscic biala czekolade? w garnku sie przypala:(
Dziś upiekłam dodając suszoną żurawinę – pyyyyycha :-)
Nie mam co powiedziec ..
PO PROSTU MNIAM !!!!!!!!!!!!
ogromnie się cieszę:) musiały świetnie wyglądać, z przyjemnością bym zobaczyła taką ilość babeczek,
pozdrawiam serdecznie:)