Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Świąteczny keks z bakaliami 1

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

Świąteczny keks z bakaliami

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

242 komentarze do “Świąteczny keks z bakaliami”

  1. witam również robilam ten kesks i równiez wyszedł mi ciemny mimo ze wyrósł idealnie wrecz olbrzymi był. W przepisie ma być masło naturalne czy masło roslinne? ciemne ciasto wychodzi jak się je przepiecze. Moje wyszło na dole do połowy ciemne a góra była jasniejsza. Jak sprawdzałm patyczkiem to mimo ze ciasto wyrosło to wśrodku było surowe i musiało jeszcze trochę posiedzieć co z kolei sprawia że ciasto ciemnieje jeszcze bardziej. Na tą proporcje był radziła dłuższą foremkę do ciasta żeby ciasto miało więcej miejsca na wyrośnięcie i szybciej doszło nie spiekajac się. Za dużo jest masy na taką małą foremkę. Przy tak długim czasie pieczenia będzie ciemne wychodziło.

    Odpowiedz
  2. Ja już też się interesowałam olejem kokosowym, poleciła mi go moja bratowa, stosuje go ona nawet jako maseczkę:) ale ona też nie mieszka w Polsce, tutaj trudno go dostać, zostaje zamawianie przez internet i jest drogi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Bardzo dobry i prosty przepis. Ciasto wyszlo pycha. Zona i dzieci zadowolone (tak a propos pieczenie to takie moje male hobby).
    Wprowadzilem mala zdrowotna modyfikacje. Zamiast masla polecam olej kokosowy. Dodal on specyficzny smak kokosu. Prosze sie nie dziwic, mimo swej nazwy ma on konsystencje stala. Nie jest tak miekki jak maslo i nie daje sie on ubic na puszysta mase i z tego tez powodu proponuje zwiekszyc ilosc mleka do ok . 1/2 szkl.
    Olej kokosowy jest o wiele zdrowszy nie wiem tylko na ile jest on dostepny w Polsce. Tu gdzie mieszkam jego cene jest mniej wiecej w tych samych granicach co masla. Odkad odkrylem jego zalety stosuje go do wszelkich wypiekow, a zona do smazenia. Swietne sa nalesniki czy tez placki ziemniaczane.

    Odpowiedz
  4. dzis upieklam i chcialam sprawdzic,czy nie wyszedł zakalec…przekroiłam w połowie i ukroiłam kawałek,ciasto strasznie sie kruszy , jest ciemne i jakies dziwne…coś zle zrobiłam?

    Odpowiedz
  5. myślę, że nie od wina tylko od sody, czasami tak się robi,
    ale mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
    pozdrawiam ciepło

    Dziękuję za komentarze, również życzę Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  6. bylam zachwycona tym przepisem i keks wyszedl wspanialy tylko mam pytanie ….dlaczego ciasto wyszlo mi ciemne po upieczeniu? moze to dlatego ze zamiast rumu dalam bialego wina martini :(

    Odpowiedz
  7. Dziękuję za tak wspaniałe przepisy! Keks już zrobiony, cały dom pachnie, a jeszcze tak pięknie wygląda i cieszy oczy. Twoje przepisy to mistrzostwo! Życzę wesołych świat!

    Odpowiedz
  8. witam,
    jeśli na funkcji termoobieg to proszę dać temperaturę 160oC
    i może Pani piec krócej tylko proszę sprawdzić patyczkiem czy się dopiekł,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  9. Witam.
    Pieke na swięta tyle różności że niewiem czy wyrobie – tort czekoladowy , babeczki czekoladowo orzechowe , babeczki czekoladowe , 2 rodzanie pierniczkió , cynamonki i tego keksa :D
    Czytam przepis i zastanawiam się że mamy to piec 70 min?? :O To troche dużo , ja przynajmniej nigdy nie piekłam ciasta tak długo… Mam jeszcze jedno pytanko mianowicie czy jeżeli pieke go na termoobiego to w jakiej temperaturze i ile czasu??

    Z góry bardzo dziękuje za pomoc i genialny , łatwy przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz