Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Świąteczny keks z bakaliami 1

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

Świąteczny keks z bakaliami

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

242 komentarze do “Świąteczny keks z bakaliami”

  1. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za taki pozytywny komentarz,
    życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Fantastyczne są Pani przepisy – bezwstydnie z nich korzystam(choć w kuchni jestem już od dawna specjalistką i mam wiele swoich przepisów), czasem modyfikuję do możliwości, zachwyconym gościom zawsze podaję Pani stronkę. Bardzo dziękuję za tę pasję, którą się Pani dzieli z czytelnikami. Pozdrawiam gorąco. Marzena.

    Odpowiedz
  3. nie musi Pani dodawać rumu, ale poprawia on smak ciasta,
    to jest duży keks, więc jak Pani zmniejszy blaszkę to radzę również zmniejszyć ilość składników, również bym go piekła około 60 minut,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Mam do Pani pytanie – czy konieczne jest dodawanie rumu lub jakiegoś alkoholu? Co mi Pani radzi zamiast rumu?
    Czy jeśli chcę upiec ciasto w dużo mniejszej blasze to muszę ilość składników podzielić na pół…a czas pieczenia będzie ten sam?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. keks jest świetny, trochę go zmieniłam i mąkę biorę 250/250 mąki zwykłej z mąką krupcztką
    a bakalie zalewam brendy , keks musi swoje odstać i wtedy jest najlepszy, co do wypieku to
    do farmy wkładam dwa pergaminy do pieczenia by się nie spiekł a po 20 min peczenia na wierzch
    folię aluminiową i jest taki jak powinien.Jestem łasuchem więc połowę zamrażam i jest co pojęść
    na trudne dni. Najprostrzy przepis na polewę to trochę masła naturalnego ,sok z cytryny,cukie puder
    i trochę gorącej wody.pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam,

    Pierwszy raz w życiu piekłam keks i wyszedł przepyszny, mąż przez całe święta go zachwalał i oczywiście już śladu po keksie nie ma :) dziękuję za przepis :) pozdrawiam :):):)

    Odpowiedz
  7. Ja używam zawsze masła naturalnego, w przepisie napisałam że można użyć większej blaszki i wtedy można skrócić czas pieczenia,
    Bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz