Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
mam nadzieję, że będzie smakował,
pozdrawiam ciepło
Witam, właśnie jestem w trakcie pieczenia ;) Trzeba przyznać, że pachnie zniewalająco, nawet w stanie surowym! Ciekawa jestem efektu ;-)
Pozdrawiam serdecznie ;D
świetny keks a twoje zdjęcia są zniewalające i kuszą oj kuszą
zapraszam cię do odwiedzenia mojego bloga: kuchennyorzeszek.blogspot.com
pozdrawiam cieplutko
Bardzo fajny przepis,ciasto bardzo smaczne,,dodalam troche orzechow i migdałów a mniej rodzynek,upieklam w babkowej formie silikonowej. Dziekuje za przepis . :)
nie trzeba odstawiać na 3 dni,
można go upiec w silikonowej formie na babke,
pozdrawiam ciepło
i jaszcze jedno pytanie :) moge go upiec w silikonowej formie na babke? takiej z kominem?
mam pytanie: koniecznie trzeba odstawic ciasto na 3 dni? dlaczego ?
od razu jest niedobre?
bardzo się cieszę, że się udało:)
pozdrawiam ciepło
Dziękuję bardzo, bardzo za przepis. Sama jestem zdziwiona, że ciasto się udało:) Polecam i powodzenia dla początkujących;)
jakoś bardzo wilgotny to nie jest
pozdrawiam ciepło
mam pytanie czy ten keks jest wilgotny :)
Robiłam, udało się. Pyszne! :)
ciaso smaczne dobre moza go piecz na wiele okazji.
Bardzo Dziękuję za przepis. Testuję ciasta na komunię syna i Keks na pewno się pojawi. Dawno nie trafiłam na taki fajny przepis. Pozdrawiam :)
Emilko nie martw się, powinien wyjść, mój też popękał,
Pozdrawiam