Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
Witajcie, ja wlasnie pieke tego keksa i zastanawiam sie czy wyjdzie gdyz popekal po srodku i cos wyplynelo :) pewnie tosurowe ciasto :) pozdrawiam serdenie jak wyjdzie dam znac :)
witam,
zgadzam sie z Tobą sonar w 100%
pozdrawiam:)
Witam was wszystkich łasuchów. Lubię piec i gotować ale jeszcze bardziej lubię czytać komentarze do przepisów kulinarnych.Przywracają mi wiarę w ludzi. Tu nikt nie pluje jadem, nie obraża, nie wyśmiewa. Sama życzliwość, rzeczowość wypowiedzi i kultura.
Pozdrawiam
Witaj;-) ja znowu swoje- urzejakąjace sa zdjęcia tzw.w trakcie pracy czyli te zestawienia co bedzie bralo udział w przedstaieniu;-))) fajnie,ze nie zapominasz o takich ujęciach – za kilka dni znów będę mogła zasiąść do malowania – juz czuje się zaispirowana;-)) pozdrawiam -a jakże- słodziutko i kolorowo;-)))
Upiekłam ten keks i pierwszy raz w 100% byłam zadowolona z własnego wypieku, rodzinka oczywiście też. wielkie dzięki Bułeczko_z_makiem
:) bardzo miło to słyszeć, też muszę spróbować z innym alkoholem,
pozdrawiam:)
upiekłag do juz 3 razy od świąt, co raz dodając innym alkohol ;)) SUPER REWELACJA !!!
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło,
życzę kolejnych słodkich sukcesów,
pozdrawiam serdecznie:)
super, jestem zachwycona. Ogromny plus :) Mam 2 lewe ręcę do robienia ciast…a to dziwnym trafem mi wyszło. Bardzo dziękuję :)
Genialnie prosty keks, pyszny i trudno by się nie udał:) Dzięki za przepis! Pozdrawiam
Zrobiłam!
Na święta przygotowałam keks wg Twojego przepisu. Ludzie…! Pysznyyy :) Dziękuję bardzo za natchnienie i mobilizację do dalszych wypieków :) Pozdrawiam
Mam już upieczony keks jest wspaniały a w tej chwili piekę ciasto cynamonowe i widać jak rośnie w oczach i pachnie cały dom cynamonem i chyba jutro znów upiekę przed wigilią, aby był piękny cynamonowy aromat świątecznych wypieków.
Super że udostępniasz tak wspaniałe przepisy. Dzięki serdeczne
Miło mi to słyszeć, również życzę Wesołych Świąt!! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mmm… Super przepis wypróbowałam :) WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Cieszę się, smacznego:)
Wesołych Świąt