Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam! Wyszedł idealny:). Nie przypuszczałam, że będzie taki pyszny!
Bardzo miło mi to słyszeć:)
również życzę Wesołych, Smakowitych Świąt,
pozdrawiam
Keks jest naprawdę wyśmienity!!!
Zamiast masła użyłam margaryny KASI, masa trochę mi się zważyła (chodzi o margarynę i jajka), zgodnie z radą dodałam mąki ziemniaczanej i ciasto pięknie się upiekło, keks wyszedł super, polecam ten przepis!!!
WESOŁYCH ŚWIĄT i SMACZNEGO!!!
Bardzo się cieszę:)
Wesołych, smakowitych świąt
pozdrawiam:)
Keks już w piekarniku :) pachnie w domu jak ja lubię święta i zapach smakołyków.
Pozdrawiam i życzę wesołych świat bułeczka_z_makiem dziękuje
Dzieki za przepis wczoraj upieklam, nawet moj maz,ktory nie przepada za takim ciastem stwierdzil bardzo dobre. Zycze wesolych swiat.
Wszystko będzie dobrze
udanego pieczenia,
pozdrawiam:)
Witam ponownie :)
Pięknie dziękuję za szybciutkie odpisanie. Jutro będę piekła keksa i może jeszcze skuszę się na ciasteczka „cynamonki” :) Mam nadzieję, że jak zwykle czegoś nie popsuję…
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry:)
koniecznie trzeba utrzeć masło z cukrem i można spokojnie użyć miksera (ja użyłam),
można zastąpić cukier cukrem pudrem tylko wydaje mi się, że wtedy można dodać go trochę mniej,
pozdrawiam
Keks wygląda cudownie!!! też korzystając z różnych przepisów sama piekę taki na święta. Jednakże mój przyznam się, nigdy tak pięknie nie wyglądał :( Chętnie tym razem skorzystam z Twojego przepisu. Proszę tylko o podpowiedź, czy koniecznie trzeba ucierać masło z cukrem, czy można użyć miksera, a także czy cukier można zastąpić cukrem pudrem. Będę wdzięczna za szybciutką odpowiedź, bo święta tuz, tuz… :)
A może masz w swoich zbiorach przepis na makowiec?
Dzięki Bułeczko za szybką odpowiedź, zaraz zabieram się do „wielkiego keksowania”
Bardzo, bardzo się cieszę Elu i życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Bułeczko. Keksy juz upieczone, wyglądają znakomicie, wręcz dostojnie…….ja użyłam jednej formy o takich wymiarach jak mówisz a druga jest nieco większa / 40cm.x 12cm./Myślę że będą smakowały moim gościom a na razie niech ’ dochodzą’. Twój przepis na keksa jest już w moim zeszycie z przepisami na różne smakołyki
Dziękuję .Ela
Można użyć wódki tylko dobrze będzie dodać do niej trochę aromatu rumowego i powinno być dobrze,
pozdrawiam