Jabłecznik z kakao i kokosem – Na wstępie chcę podziękować Oli, czytelniczce Małej Cukierenki, za wspaniały przepis na to pyszne ciasto:). Jabłecznik jest wilgotny, na piaskowym cieście z nutką waniliową. Do połowy przygotowanego ciasta dodajemy kakao i zalewamy nim owoce, co dobrze podkreśla smak jabłek oraz tworzy idealną kombinację ze śmietankowym kremem zrobionym na budyniu. Całość dopełnia chrupiąca kruszonka zrobiona z przyrumienionych na patelni wiórków kokosowych. Ciasto jest bardzo smaczne, ładnie wygląda, jak dla mnie idealne na rodzinne imprezy, polecam…
Jabłecznik z kakao i kokosem
składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 łyżki śmietany
700g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
400ml mleka
2/3 szklanki cukru pudru
130g miękkiego masła
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
Kokosowa posypka:
90g wiórków kokosowych
3-4 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie dodać cukier waniliowy i stopniowo dodawać cukier puder, wymieszać mikserem na gładką masę. Ucierać przez około 3 minuty.
3. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Przy dodawaniu 3. jajka i kolejnych wsypać również łyżkę mąki.
4. Do masy dodać resztę mąki i krótko, ale dokładnie wymieszać.
5. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką., wyrównać.
6. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić je w plastry, posypać cynamonem i poukładać na wierzchu ciasta wyłożonego w tortownicy.
7. Do pozostałego ciasta dodać kakao i śmietanę, wymieszać. Kakaowe ciasto równomiernie rozprowadzić na jabłkach i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystygnięcia (ciasto troszkę opadnie, ale proszę się nie przejmować). Jak ostygnie zdjąć obręcz tortownicy.
Krem:
8. Budyń ugotować z 400ml mleka i odstawić, aż całkiem wystygnie.
9. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ucierać przez około 2-3 minuty). Zmniejszyć obroty miksera, dodać aromat śmietankowy i stopniowo dodawać budyń. Zmiksować składniki na gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na ostygnięte ciasto.
Kokosowa posypka:
10. Do rondelka dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż wiórki ładnie się przyrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
11. Ostygnięte wiórki kokosowe nakładamy na krem i ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Udanych wypieków:)
Ciasto ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczne. No i ta pyszna posypka kokosowa, mniam :)
Czy ktoś z komentujących upiekł to ciasto?
Zrobiłam polecam, ciasto proste w przygotowaniu i super smakuje:)
O jaka smietane chodzi w tym przepisie ? kwasna czy slodka ?
kwaśna śmietana 12% lub 18% pozdrawiam
I’m glad you like it :)
thank you,
Cheers!
It was a great cake, really a hit of the teatable, thanks a lot for recipe!
Yes – 250ml,
Regards!
Hello, Natalia! Could you please tell me what is the volume of your cup? 250ml?
Thanks in advance for your reply!
Dobre
bo od jabłek ciasto zrobiło się mokre, myślę że z malinami będzie też pyszne, pozdrawiam serdecznie
Też piekłam …niestety w środkowej czesci ciasta zrobił sie jakby zakalec , a moze nie dopiekłam ciasta…w smaku bardzo pyszne….Zastanawiam się jakby smakowało z malinami?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ! Na prawdę gorąco polecam, łatwe w przygotowaniu, smaczne, soczyste i bardzo ładnie prezentujące się ciasto. Goście byli zachwyceni ;)