Zdrowe ciasto z miodem i migdałami – Smaczne ciasto na mące pełnoziarnistej, słodzone tylko miodem z dodatkiem migdałów i suszonych owoców. Do ciasta dodałam moreli, ale możemy je zastąpić suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Jest ono dosyć suche, więc na pewno podajemy je z herbatą lub mlekiem. Nie jest również zbyt słodkie, więc jeśli będziemy uważać, że ciasto jest za mało słodkie, to przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem lub możemy do samego ciasta dodać 3 łyżki cukru. Dużym plusem tego ciasta jest również łatwość wykonania, w ogóle nie używamy miksera. Jak dla mnie to ciasto stanowi zdrową, sycącą przekąskę, która dodaje zdrowych kalorii. Polecam…
Zdrowe ciasto z miodem i migdałami
składniki:
100g masła
230g miodu
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb owsianych
60g poszatkowanych migdałów w skórce
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka sody
100g pokrojonych moreli lub śliwek suszonych (mogą też być rodzynki)
3 jajka
3 łyżki mleka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
25g płatków migdałowych
1. Do rondelka włożyć miód i masło. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, otręby, migdały i przyprawy. Dodać suszone owoce, wymieszać.
3. Do roztopionego miodu dodać jajka, mleko i aromat. Wymieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą.
4. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
6. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Podawać dobrze przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
wygląda bardzo zachęcająco :)
chyba jeszcze nigdy nie udało mi się skusić na 'zdrowe ciasto' :-) chyba czas najwyższy!
Ląduje w kolejce do zrobienia! Dla mnie takie wypieki są idealne- zdrowe i przepyszne:)
how is it that your pictures look this stunning!
O mniam! Świetne!
Ja to bym kawałek na śniadanko porwała :)
Uwielbiam takie ciacha:D
wyglada przepysznie:) a dodatkow kusi mnie ten dodatek miodu, który uwielbiam:)
że mało słodkie, suche i warto podać z mlekiem lub herbatą – to same zalety :) każdy zje tak, jak lubi najbardziej :) ciasto wygląda bajecznie :)
Czy otręby mogę zastąpić płatkami owsianymi ? :)
I jaki dawałaś miód? Ten prawdziwy czy sztuczny, bo mam do wykorzystania sztuczny, tylko nie wiem czy będzie dobry :)
Pozdrawiam:)
Tak, otręby można zastąpić płatkami owsianymi,
dodawałam miód prawdziwy, ale wydaje mi się, że sztuczny też może być,
pozdrawiam:)
a moznaby zamiast miodu dac syrop z agawy? jesli tak to tez 230g? nigdy w sumie syropu takiego nie uzywalam, ale mam ochote sprobowac, chociaz nie wiem nawet czy jego slodycz jest podoba do slodyczy miodu ;)
Przykro mi, ale nie wiem, nigdy nie robiłam nic z syropem z agawy, nawet go nie próbowałam,
pozdrawiam
Czy mogłabym prosić o podanie orientacyjnej objętości 230 g miodu?
to około 3/4 szklanki czyli gdzieś 9 łyżek
pozdrawiam
Witam
czy do ciasta można użyć zamiast suszonych owoców kawałków świeżych jabłek, czy raczej może się zakalec zrobić?
jeśli nie przesadzimy z ilością jabłek to powinno się udać,
pozdrawiam serdecznie
jeśli nie przesadzimy z ilością jabłek to powinno się udać,
pozdrawiam serdecznie
Dobry wieczór,
czy zamiast kurzych jaj można użyć przepiórczych?
nigdy nie używałam, ale chyba tak, pozdrawiam
Witaj,
na blaszkę o jakich wymiarach polecasz ten przepis? Mogłyby być np dwie keksówki i wyjdzie wtedy odpowiednio ładne, wysokie?
Pozdrawiam! :)
A! Przeoczyłam jednak w opisie – 20×20 :)
Ale w takim razie czy do keksówek się nadaje? :)
tak nadaje się, pozdrawiam
Dzień dobry.Pani Natalio,czy mogę użyć maki pełnoziarnistej ale żytniej?
nie jestem pewna, ale myślę, że tak, pozdrawiam
Nie wiem, czy nie ma błędu w przepisie dotyczy to ilości miodu. Z przelicznika wychodzi, że 230 g to 10 łyżek. Wyszło mi bardzo wodniste i obawiam się, że będzie zakalec…