Zdrowe ciasto z miodem i migdałami

Zdrowe ciasto z miodem i migdałami – Smaczne ciasto na mące pełnoziarnistej, słodzone tylko miodem z dodatkiem migdałów i suszonych owoców. Do ciasta dodałam moreli, ale możemy je zastąpić suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Jest ono dosyć suche, więc na pewno podajemy je z herbatą lub mlekiem. Nie jest również zbyt słodkie, więc jeśli będziemy uważać, że ciasto jest za mało słodkie, to przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem lub możemy do samego ciasta dodać 3 łyżki cukru. Dużym plusem tego ciasta jest również łatwość wykonania, w ogóle nie używamy miksera. Jak dla mnie to ciasto stanowi zdrową, sycącą przekąskę, która dodaje zdrowych kalorii. Polecam…

Zdrowe ciasto z miodem

Zdrowe ciasto z miodem i migdałami
składniki:
100g masła
230g miodu
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb owsianych
60g poszatkowanych migdałów w skórce
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka sody
100g pokrojonych moreli lub śliwek suszonych (mogą też być rodzynki)
3 jajka
3 łyżki mleka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
25g płatków migdałowych

Zdrowe ciasto z miodem i migdałami

1. Do rondelka włożyć miód i masło. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę, otręby, migdały i przyprawy. Dodać suszone owoce, wymieszać.

3. Do roztopionego miodu dodać jajka, mleko i aromat. Wymieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą.

4. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.

6. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Podawać dobrze przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

25 komentarzy do “Zdrowe ciasto z miodem i migdałami”

  1. Nie wiem, czy nie ma błędu w przepisie dotyczy to ilości miodu. Z przelicznika wychodzi, że 230 g to 10 łyżek. Wyszło mi bardzo wodniste i obawiam się, że będzie zakalec…

    Odpowiedz
  2. Witaj,

    na blaszkę o jakich wymiarach polecasz ten przepis? Mogłyby być np dwie keksówki i wyjdzie wtedy odpowiednio ładne, wysokie?

    Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz