Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym – Dzisiaj zapraszam na ciasto bardziej odświętne, czekoladowe, aromatyczne, z dodatkiem kawy (którą nawiasem mówiąc, uwielbiam). Naszym bohaterem będzie więc smaczny tort przełożony kremem z serka mascarpone. Całość jest delikatnie kawowa i bardzo czekoladowa głównie dzięki polewie. Środek jest lekki, nieprzesłodzony, czuć odrobinę alkoholu i całość dobrze się komponuje z gorzką polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam białą czekoladą, ale to nie jest konieczne, zrobiłam to dla kontrastu i ozdoby. Tort nie jest trudny, ale jest z nim trochę pracy. Gdyby zważyła się masa, to proszę dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać trochę mniej mleka (tak 2/3), ciasto zrobi się gęste i wyrośnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).
Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym
Składniki:
Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).
3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.
Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.
Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową.
Udanych wypieków:)
myślę, że się nie wyleje z tortownicy 23cm,
pozdrawiam
czy można upiec ciasto w formie 23cm ale całe na raz, nie wyleje się?:) bardzo proszę o odpowiedź
Witam:)
dobry pomysł, myślę że można by było posmarować biszkopty dżemem i dopiero na to krem z serka mascarpone i na wierzchu kremu poukładać owoce rozmrożone lub z kompotu, likieru, świeże (już jakie mamy dostępne) i nakryć drugim biszkoptem, delikatnie docisnąć i tak samo zrobić kolejną warstwę. Do samego kremu już bym nie dodawała owoców, taki mi się wydaje.
pozdrawiam:)
Po samym opisie już wiem, że ten tort zagości w moim domu. Musę się tylko zastanowić jak dodać mu odrobinę owocowej nuty, ponieważ uwielbiam połączenie mascarpone i malin (mniam). Proszę o opinię i sugestię. POOOOOOOOOZDRAWIAM ;-)
to ja dziękuję za wypróbowanie i komentarz, pozdrawiam:)
smacznego
witam,wypróbowałam (z Pani przepisu )przepis na wierzch,jest super a jakie pyszne w smaku teraz czekam aż zastygnie na torciku.pozdrawiam,dziękuję za fantastyczny przepis.
ach, ile dałabym teraz za mały kawałeczek :-)
ale obłęd! zaśliniłam się na sam widok :)
po prostu cudowny:)
Takie rzeczy z samego rana, teraz nie bede mogla sie skupic na pracy :)
Dzień dobry:)
Pani Jagodo – nie będzie Pani zawiedziona, serek jest pyszny:) kremowy, gęsty, ale delikatny,
pozdrawiam:)
wyglada przepysznie:)))
na pewno wypróbuję – jak większość Twoich przepisów ;) jednak musze przyznać, że do serka mascarpone jeszcze nigdy nie próbowałam, kiedyś musi byc ten pierwszy raz :)
nie mogę się napatrzeć :)
wygląda cudownie
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Jest piękny ! Taki bogaty i na pewno smakuje rewelacyjnie.
Zjadłabym kawałeczek.
Pozdrawiam:)