Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym – Dzisiaj zapraszam na ciasto bardziej odświętne, czekoladowe, aromatyczne, z dodatkiem kawy (którą nawiasem mówiąc, uwielbiam). Naszym bohaterem będzie więc smaczny tort przełożony kremem z serka mascarpone. Całość jest delikatnie kawowa i bardzo czekoladowa głównie dzięki polewie. Środek jest lekki, nieprzesłodzony, czuć odrobinę alkoholu i całość dobrze się komponuje z gorzką polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam białą czekoladą, ale to nie jest konieczne, zrobiłam to dla kontrastu i ozdoby. Tort nie jest trudny, ale jest z nim trochę pracy. Gdyby zważyła się masa, to proszę dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać trochę mniej mleka (tak 2/3), ciasto zrobi się gęste i wyrośnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym
Składniki:
Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).

3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.

5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.

Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.

Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową.

Udanych wypieków:)

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

Print Friendly, PDF & Email

86 komentarzy do wpisu „Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym”

  1. na pewno wypróbuję – jak większość Twoich przepisów ;) jednak musze przyznać, że do serka mascarpone jeszcze nigdy nie próbowałam, kiedyś musi byc ten pierwszy raz :)

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry:)
    Pani Jagodo – nie będzie Pani zawiedziona, serek jest pyszny:) kremowy, gęsty, ale delikatny,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. witam,wypróbowałam (z Pani przepisu )przepis na wierzch,jest super a jakie pyszne w smaku teraz czekam aż zastygnie na torciku.pozdrawiam,dziękuję za fantastyczny przepis.

    Odpowiedz
  4. Po samym opisie już wiem, że ten tort zagości w moim domu. Musę się tylko zastanowić jak dodać mu odrobinę owocowej nuty, ponieważ uwielbiam połączenie mascarpone i malin (mniam). Proszę o opinię i sugestię. POOOOOOOOOZDRAWIAM ;-)

    Odpowiedz
  5. Witam:)
    dobry pomysł, myślę że można by było posmarować biszkopty dżemem i dopiero na to krem z serka mascarpone i na wierzchu kremu poukładać owoce rozmrożone lub z kompotu, likieru, świeże (już jakie mamy dostępne) i nakryć drugim biszkoptem, delikatnie docisnąć i tak samo zrobić kolejną warstwę. Do samego kremu już bym nie dodawała owoców, taki mi się wydaje.
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  6. Witam.
    Po pierwsze gratulujue bloga. Ma Pani naprawde dobre przepisy. :)
    Tort wyglada cudownie i chcialabym zrobic go w piatek na urodziny meza ale on nie lubi kawy a alkoholu nie pijemy. Czy zamiast tych dwoch skladnikow mozna dac cos innego do serka? Myslalam na przyklad o malinach… Prosze o rade i z gory dziekuje.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. witam,
    myślę że można dodać maliny, serek mascarpone świetnie smakuje z owocami,
    a biszkopty nasączyć może kawą zbożową lub sokiem owocowym, w tym wypadku malinowym, albo delikatnie posłodzoną herbatą,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Ten przepis jest rewelacyjny. Tort upiekłam napodstawie Pani przepisu, był to mój „pierwszy raz” jeśli chodzi o pieczenie tortu i wyszedł rewelacynie. Okazja nie byle jaka bo upiekłam go mojemu synkowi z okazji 0,5 rocznicy. Synuś co oczywiste nie mógł go skosztować ale wszyscy goście zjedli z wielkim apetytem. Dziękuję! Bedę próbować kolejnych Pani przepisów, oby z takim efektem jak za pierwszym razem :)

    Odpowiedz
  9. Witam. Zrobiłam ten tort w wersji bez alkoholu (na urodziny syna), jest absolutnie fantastyczny. Wszyscy się zachwycali, nawet mąż, kóry z ciast akceptuje tylko murzynka. Napewno zrobię je jeszcze niejeden raz bo naprawdę warto. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  10. dziekuje z calego serca za zyczenia i przepis…..WSPANIALE jutro ukroje i skosztuje ale wyglada jak z obrazka….pochwale sie zdieciem…dobranoc i milego 13 go…xxx

    Odpowiedz
  11. witam wyszedl wspanialy naprawde pyszny, pracochlonny,ale ile oblizywania lyzek,garnkòw mniam…no i efekt koncowy naprawde MERAVIGLIA pozdrawiam i namawiam wszystkich do wypròbowania warto xxx

    Odpowiedz
  12. ja postanowiłam ograniczyć mascarpone, którego smak (i, z wrodzonego skąpstwa, cena) nie do końca mi odpowiada i zamiast 750 g użyłam 250 g, a resztę zastąpiłam chudym serkiem twarogowym, ponadto do masy dodałam kilka łyżek zwykłej mielonej kawy. wbrew pozorom, krem nie miał tej charakterystycznej twarogowej kwaskowatości (użyłam serka firmy EMILKI), a do tego był mocno kawowy, ziarenka lekko namokły i nie chrzęściły w zębach, za to moim zdaniem dodawały tortowi urody. polecam tę wersję, nawet dietetyczne sumienie jest jakoś spokojniejsze ;)

    Odpowiedz
  13. bardzo dobry pomysł, ja ostatnio też zaczęłam używać serka EMILKI i jestem z niego zadowolona,
    dziękuję za porady,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  14. Ciasto upiekło się dobrze,ale było trochę twarde.Na następny dzień oddzielało się od masy,która też zrobiła się twarda.Może za dużo mąki?

    Odpowiedz
  15. Witam, zupełnie przypadkiem wpadłam na ten przepis i baaaardzo się cieszę, że postanowiłam go wypróbować. Torcik wyszedł absolutnie fantastyczny (mój pierwszy tort:)). Wszyscy zachwyceni smakiem upominali się o przepis :)

    To co mogę podpowiedzieć to dodanie czegoś kontrastowego w smaku – ja dodałam kwaśne borówki (konfitura) i umieściłam je na każdej masie z mascarpone. Super przełamuje słodki smak czekolady. Nie robiłam też białej polewy na górze tylko polałam wszystko czekoladową.

    Generalnie przepis przetestowany i polecam go w 100%!!!:)

    Odpowiedz
  16. Jestem zmuszona ocenić przepis negatywnie…nie miewam problemów z pieczeniem ciast. Ten przepis niestety się nie sprawdził…ciasto wyszło płaskie i choć nie jest zakalcem to jednak nie mam pojęcia jak z 4 jaj wyszły Pani 4 warstwy !!! To niemożliwe. Krem dobry. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  17. znam ten przepis z gazety robilam juz kilka razy– przekladam komfiturami z czarnej porzeczki– jest rewelacjny Moja rodzina go uwielbia Polecam koniecznie czarna porzeczka—jest pracochłonny Pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Chciałabym zrobić ten tort na blaszce 26cm; czy trzeba jakoś zmienić proporcje? a tak przy okazji – niesamowita stronka – odkryłam ją całkiem niedawno, zdążyłam już wypróbować kilka przepisów i muszę powiedzieć, że każde ciasto było rewelacyjne!!! a czy jest w planach jakieś ciasto (np. biszkoptowe) z kawą (np. rozpuszczalną)? :)

    Odpowiedz
  19. Myślę, że tort będzie pyszny. Zamierzam zrobić go na swoje urodziny. Chciałabym dodać wiśnie z syropu i skropić syropem krążki ciasta. Mała Cukierenko czy to dobry pomysł? :) chcialabym trochę przełamać słodycz kwaśnym smakiem. Gratuluję swietnej strony i cudnych wypieków. Często zagladająca tu Asia.

    Odpowiedz
  20. Witam,
    Mam pytanie z ilu łyżeczek kawy rozpuszczalnej zrobić to mocne espresso (te 2,3 łyżki do kremu)?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz