Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com
Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.
2. Dodać mleko, olej, wymieszać.
3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.
4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.
5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.
6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).
Smacznego:)
Dzisiaj zrobiłam to pycha ciacho z kubka :). Jest rewelacyjne, doskonałe na nagły atak chęci na coś czekoladowego. Kubek 300 ml okazał się za mały, ale ciasto fantastycznie „szło” w górę i nie wyciekało. Dla mnie to wynalazek na miarę koła :))). Dziękuję.
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!
Wiedziałam, że będzie dobre… Ale było przepyszne!!!!
Witam! Właśnie skonsumowałam ta ” babeczkę”,zrobiłam bez nutelli wyszła świetnie.Bez zakalca.Pozdrawiam
Dziękuję za informację, czyli lepiej z nutellą
pozdrawiam:)
Ja zrobiłam 2: jedno z nutellą a drugie bez. To z nutellą miało mniejszy zakalec o dziwo!
Na prawdę nie wiem, jeszcze nie próbowałam bez nutelli,
pozdrawiam
A bez nutelli dało by rade .?
Przykro mi, nie wiem czmu tak wyszło,
pozdrawiam
Ciasto wygląda pięknie, tylko dlaczego mi wyszedł straszliwy zakalec?
Smakowało i wyglądało jak grubaśny naleśnik.
Było pyszne ale chciałabym żeby się jednak udało.
A przyznam, że całkiem dobrze mi idą wypieki z piekarnika.
Świetny przepis!! W sam raz na małą czekoladową zachciankę!! Na pewno nie raz zrobię
Komentarze które dostałam wczoraj zostały utracone z powodu prowadzonych wczoraj prac na serwerze,
Wiem, że ktoś pytał czym zastąpić nutelle, ale sama za bardzo nie wiem, jeszcze nie kombinowałam.
pozdrawiam
Ja dałam pół tabliczki gorzkiej czekolady, zastąpiła i nutelle i kakao, wcześniej podgrzalam ją z masłem. Lepsza wersja niż z olejem i nutellą, polecam :)
W piekarniku raczej nie, no na pewno nie upiecze się w 2 minuty, to właśnie takie ciasto do mikrofali
pozdrawiam
Czy można je zrobic w piekarniku, nie mam mikrofali?
heh to się nazywa CIASTO Z MIKROFALÓWKI , a NIE z kubka!!!
to prawda kubek musi być trochę większy, dobrze że Pani przelała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło