Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Biszkopt upieczony jest z makiem, kokosem, kakao i przełożony jest kremem budyniowym. Na wierzchu jest galaretka z jagodami. Całość bardzo smaczna, ciasto jest dobrze nasączone i ładnie, apetycznie wygląda. Galaretka z owocami dodaje ciastu świeżości. Polecam! (modyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC
Składniki:
Biszkopt:
7 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
100ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia
60g suchego maku, niemielonego
50g wiórków kokosowych
2 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
190-200ml mleka
5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego)
Krem:
700ml mleka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
50g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
700ml gorącej wody
2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej)
300g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić
Dodatkowo:
200g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego)
200g konfitury z czarnej porzeczki
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak aby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3.Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
5. Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać mak, wymieszać. Do drugiej kokos, wymieszać i do trzeciej przesiać kakao.
6. Ciasto przekładać na przemian do przygotowanej blaszki, robiąc jakby szachownicę, patrz FILM. Z każdego ciasta nakładać po sporej łyżce ciasta. Jeśli ciasto nam zostanie to dokładamy je do tego w blaszce.
7. Blaszkę z ciastem możemy troszkę potrząść, aby ciasto trochę się wyrównało i następnie nożem przecinamy ciasto, patrz FILM, aby zrobiły się esy – floresy. Przecinamy nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego.
8. Ciasto wyrównać trochę łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
9. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
10. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
Składanie ciasta:
11. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM.
Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki.
12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Obie konfitury wymieszać i połową tak przygotowanej konfitury posmarować biszkopt. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować konfiturą. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Wierzch:
13. Do gorącej wody wsypać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
14. Do galaretki dodać rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszać. Galaretkę z jagodami wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
15. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam chciałabym się zapytać czy zamiast budyniu można dodać ubite jajka do masła dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry, czy mogę dać cukier waniliowy nie mam cukru z prawdziwej wanilii nie mieszkam w pl i jest ciężko znaleść ten cukier w pl sklepach dziękuje :-)
tak można dać, pozdrawiam
Witam, mam pytanie czy to ciasto mogę zrobić kilka dni wcześniej? Chciałabym go zrobić w piątek na niedzielę, czy to nie za długi czas trzymania ciasta w lodówce, oczywiście zabezpieczony przed innymi zapachami.
może Pani zrobić w piątek na niedzielę, pozdrawiam
Witam, co zamiast kokosu do biszkoptu, rodzina nie przepada?
Witam jeżeli chce dać budyń 40g do kremu to ile dodatkowo łyżek mąki ziemniaczanej dodać? Pozdrawiam
dałabym ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pozdrawiam
Witam co mogłam zrobić źle masa wyszła rewelacyjnie a na drugi dzień zważyła się. Pozdrawiam
Czy mak ma być suchy? nie płukany? czy może należy przepłukać i wysuszyć w piekarniku?
jak dałam taki suchy z torebki, pozdrawiam
Dobry wieczór Pani Natalio, ciasto wygląda wspaniale, uprzejmie proszę o informacje, gdzie kupiła Pani nóż -piłkę do cięcia spodów biszkoptowych, pozdrawiam serdecznie.
Przykro mi ja nie pamiętam gdzie ten nóż kupiłam, pozdrawiam serdecznie
Witam.Ciasto zrobione,rewelacyjne.Kolejne ciasto do kolekcji z Pani przepisów.Pozdrawiam
Czy można dodać jagody do jeszcze gorącej galaretki, żeby ewentualnie zniszczyć to, co jagodach zostało w obawie przed zakażeniem jakąś leśną chorobą odzwierzęcą.
Czy da się przepis przerobić pod mrożone maliny – i jeśli tak to jak się zmienia? Maliny też się rozmraża przed dodaniem do galaretki wtedy? Inne dżemy?
tak proszę rozmrozić maliny, można dać te same dżemy, pozdrawiam
Witam. Upiekłam popaprańca. Tylko zamiast jagód użyłam malin i galaretki malinowej. Ciasto pięknie wyglądało i super smakowało. Dzięki za przepis. Rodzina była zachwycona Pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę, również pozdrawiam
Wygląda przepysznie, oczywiście zrobię. Zastanawiam się tylko, dlaczego w tym akurat do nasączenia użyć mleko.
bo moim zdaniem dobrze smakuje z makiem, kokosem i rumem, można nasączyć czymś innym, pozdrawiam serdecznie
Czy do nasączenia na pewno jest mleko? Pytam, bo nigdy o tym nie słyszałam . A ciasto brzmi pysznie:-)
tak użyłam mleka, pozdrawiam
Dobry wieczór chciałabym się dowiedzieć gdzie Pani kupiła łyżeczki w kształcie koniczyny pytam bo są bardzo ładne.
Pozdrawiam
Kupiłam je w westwing.pl pozdrawiam