Prosty Świąteczny Piernik z Miodem

Prosty Świąteczny Piernik z Miodem – Bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu piernik z dużą ilością miodu i korzennych przypraw. Cudownie pachnie, jest wilgotny i miękki, nie musi leżakować, od razu po upieczeniu wspaniale smakuje. Można przełożyć go powidłami śliwkowymi lub konfiturą malinową, pomarańczową. Jeśli nie chcemy robić kremu czekoladowego można go polać roztopioną, gorzką czekoladą lub posypać tylko cukrem pudrem. Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Świąteczny Piernik z Miodem

Prosty Świąteczny Piernik z Miodem
Składniki:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
5 dużych jajek
300g płynnego, naturalnego miodu
220g masła – roztopionego i ostygniętego
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
150g cukru pudru Diamant
2 łyżki kakao bez cukru
250g kwaśnej śmietany 12%
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu
po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej
Krem czekoladowy:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64%
Dodatkowo:
około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej
draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby
cukier puder Diamant do posypania

Prosty Świąteczny Piernik z Miodem

Ciasto:
1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką.

2. Jajka wbić do czystej, suchej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać miód, roztopione masło i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, patrz FILM.

3. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę, dodać śmietanę i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (proszę za długo nie mieszać).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem czekoladowy:
5. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki roztopić na parze lub w mikrofalówce.

6. Śmietankę ubić i dodać do niej roztopioną czekoladę (miseczka, w której jest czekolada powinna być jeszcze troszkę ciepła, dodaję trochę ciepłą czekoladę), energicznie, szybko wymieszać szpatułką na jednolity krem, patrz FILM.

7. Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i piernik przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy trzy krążki). Pierwszą cześć piernika posmarować powidłami śliwkowymi i na wierzchu ułożyć drugą cześć piernika. Piernik znów posmarować powidłami i ułożyć ostatnią cześć piernika.

8. Brzegi ciasta posmarować przygotowanym kremem czekoladowym. Pozostały krem wyłożyć na wierzch piernika i wyrównać. Następnie łyżką zrobić w kremie wgłębiania i nierówności, aby piernik wyglądał bardziej apetycznie. Na koniec ciasto ozdobić słodkimi gwiazdkami, drażami i posypać troszkę cukrem pudrem. Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki, aby krem szybciej stężał.

Udanych wypieków :)

Prosty Świąteczny Piernik z Miodem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Prosty Świąteczny Piernik z Miodem”

Dodaj komentarz