Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysoki, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę dokładnie przeczytać przepis i go sobie rozplanować. Przepis trochę zmodyfikowany z książki „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g schłodzonego masła lub margaryny
80g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
350g suchego maku, niemielonego
200g cukru
3 żółtka
50g posiekanych orzechów włoskich
50g masła w temperaturze pokojowej
parę kropli aromatu migdałowego
5 białek
Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
120g masła w temperaturze pokojowej
280g cukru pudru
6 jajek – osobno żółtka i białka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
sok z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
1 czerwona galaretka w proszku
Wierzch – polewa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
posiekane orzechy włoskie do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Masa makowa:
3. Mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
4. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
5. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Masa serowa:
6. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
7. Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
8. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie ciasta:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
Masa jabłkowa:
10. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
11. Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa:
12. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
13. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
14. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Zrobiliśmy na Wigilię i właśnie zjedliśmy, jesteśmy wszyscy zachwyceni! To ciasto to prawdziwy hit! Jest mega pyszne! Dzięki warstwie jabłkowej seromak nabrał zupełnie innego wymiaru! Dziękujemy! 👌😋
Czy ciasto trzeba przechowywać w lodówce?
tak w lodówce, pozdrawiam
Dzisiaj upiekłam ciasto wg. p. przepisu. Udany wypiekZycze zdrowych i spokojnych świąt. Pozdrawiam.-:)
Zrobiłam, jutro skosztuje :) mam jednak pytanie bo w przepisie podała Pani 350 g suchego maku przed namoczeniem i zmieleniem czy po tej obróbce waga maku wzrasta czy maleje? Ja dałam już zmielony z torebki ale 50 g mniej (300g). Mam nadzieje ze masa makowa nie będzie za sypka bo było jej całkiem sporo :)
po obróbce wzrasta waga, pozdrawiam
W przepisie nie ma dodania sera do masy serowej
jest w punkcie 7. pozdrawiam serdecznie
Witam czy do asy makowej już gotowej dodać białka??
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam pytanie,. To mam gotować czy nie? Bo w przepisie jest żeby gotować, a w komentarzach w Pani odpowiedziach, że nie, tylko zalać gorącą wodą. I się pogubiłam 🤷😁
suchy, cały mak gotować, w komentarzach pytają już o zmielony mak, pozdrawiam
Witam
Mam pytanie w jakich proporcjach zamienić suchy mak na gotowa masę makowa z puszki
Pozdrawiam
Czy sernik wychodzi wilgotny ? Nie lubię zbitych ?
Witam. Przeglądałam pani przepis. Przymierzam się w środę zrobić, ale mam obawy, czy placek z tymi jablkami będzie dobrze się kroil. Jak upiekę to napisze, czy się placek udał.-:)Pozdrawiam.
Witam,
Mam pytanie w jakich proporcjach suchy mak zastąpić masa makowa z puszki
Dzień dobry, ciasto wygląda wspaniale!! Przymierzam się do zrobienia go na święta, jak Pani myśli, czy jeśli dodam jeszcze cienką warstwę masy orzechowej na bazie masła na jabłka to ciasto będzie nadal „podzielne”? Czy istnieje ryzyko, że będzie się rozwalać podczas krojenia? Mam obawy, że masa na jabłkach będzie się „ślizgać”. Czy te jabłka mają bardziej konsystencję stałą, przez to że została dodana galaretka? Pozdrawiam :)
myślę, że będzie ok, nie powinno się rozpadać podczas krojenia, jabłka mają konsystencję stałą, pozdrawiam
Wspomniała Pani o orzechach które ponineła z powodu wielkości ciasta jak zrobić ciasto z orzechami gdzie je dołączyć ?
to jest osobny biszkopt upieczony z orzechami, daje się go na samą górę, pozdrawiam
Czy to ciasto można zamrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
To połączenie smaków jest rewelacyjne, placek pracochłonny, ale wart pracy, Jedynym problemem dla mnie jest kruchy spód. Generalnie omijam placki ze spodem bo zawsze wychodzi mi twardy i nie lubię takiego kontrastu twarde ciasto miękkie masy. Czy można pominąć spód w tym cieście?
Cieplutko pozdrawiam i czekam na odpowiedź. :)
myślę, że powinno się udać, pozdrawiam serdecznie