Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysoki, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę dokładnie przeczytać przepis i go sobie rozplanować. Przepis trochę zmodyfikowany z książki „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g schłodzonego masła lub margaryny
80g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
350g suchego maku, niemielonego
200g cukru
3 żółtka
50g posiekanych orzechów włoskich
50g masła w temperaturze pokojowej
parę kropli aromatu migdałowego
5 białek
Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
120g masła w temperaturze pokojowej
280g cukru pudru
6 jajek – osobno żółtka i białka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
sok z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
1 czerwona galaretka w proszku
Wierzch – polewa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
posiekane orzechy włoskie do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Masa makowa:
3. Mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
4. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
5. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Masa serowa:
6. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
7. Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
8. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie ciasta:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
Masa jabłkowa:
10. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
11. Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa:
12. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
13. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
14. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Jakimi jabłkami najlepiej przelożyć ciasto?
Aniu, czy mogłabyś powiedzieć jakich jabłek użyłaś? Czy sprawdzi się szara reneta, czy może okazać się za kwaśna?
Proszę mi podpowiedzieć. Na jakiej foremce pieczemy (wymiary foremki). Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 👋
blaszka 25cm x 35cm, pozdrawiam
Czy można zamiast mąki dodać budyń waniliowy i więcej bakalii do masy makowej ?
można dać więcej bakalii, pozdrawiam
Piekę to wspaniałe ciasto na imieniny mojej teściowej ( Barbara) , . Mam nadzieję ,że jej posmakuje,bo lubi takie połączenia smaków. Pozdrawiam….
Witam. Bardzo podoba mi si3 przepis chciała bym zrobić. Niestety nie używam galaretki bo jest w niej zelatyna. Czy. Mogę to zastpic tylko agarem. ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mogę mak zmielić wcześniej i zamrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
A czy można ugotować mak w mleku?
tak można, pozdrawiam
Witam. Jesli uzyje maku mielonego to jak dlugo ma sie parzyc? Czy moge piec w jednej temp ? mam chwilowo zepsuty piekarnik i korzystam z takiego ,ktory ma stala temp.?
JESZCZE JEDNO ….MAM ZEPSUTY PIEKARNIK I CHWILOWO KORZYSTAM Z TAKIEGO METALOWEGO PRZENOSNEGO. NIE MAM JAK ZMNIEJSZYC TEMP.CZY JAK BEDE PIEKŁA W JEDNEJ TEMP.TO TEZ POWINIEN SIE UPIEC DOBRZE ?
CZYLI GOTOWY MIELONY MAK TYLKO NAMOCZYĆ I NIE GOTOWAĆ JUŻ ? JAK DŁUGO MA BYĆ NAMOCZONY ?
aż woda ostygnie, później bardzo dobrze go osączyć, najlepiej wycisnąć go w lnianej ściereczce, pozdrawiam
Czy ten gotowy mak mielony to tylko namoczyć i nie gotować ? Ina jak długo namoczyć ?Z góry dzieki za odp.
Zalać go gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia, wtedy go bardzo dobrze osączyć, najlepiej w ściereczce, pozdrawiam
Mam pytanie, czy mogę użyć gotowej masy makowej?
myślę, że tak, tylko już nie dodawać cukru, pozdrawiam
Ciasto wyszlo fantastyczne z masa makowa z puszki. Bardzo dziekuje za przepis i prosze o nastepne. Szczesliwego Nowego Roku!
Wczoraj upieklam to ciasto z masa makowa z puszki. A dzis rano zrobilam jablka i polewe. Do masy makowej dodalam dwa ubite na sztywno bialka, ktore zostaly mi z kruchego spodu. Jeszcze go nie probowalismy ale wyglada bardzo zachecajaco.
Dziekuje za przepis i zycze szczesliwego Nowego Roku 2022!
Dzień dobry, chciałam zapytać, czy ugotowany mak mogę zblendować, w zastępstwie mielenia maszynką?
jak taki sam efekt to tak, pozdrawiam
Czy można zastosować suchy mak mielony?
tak ale trzeba go namoczyć w gorącej wodzie i osączyć, pozdrawiam