Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem – Mój kolejny, wspaniały, słodki deser bezowy. Jest pyszny, aromatyczny od cynamonu i goździków. Krem przygotowałam z bitej śmietany i z miękkich karmelków Werther’s Original. Cukierki są smaczne i bardzo łatwo jest z nich przygotować karmel. Całość świetnie smakuje i ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Bezy możemy upiec nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym, zamkniętym pojemniku. Jeśli śmietankę ubijemy z fixem to ciastka postoją w chłodnym miejscu przez 3 dni. Bardzo polecam…

Zapraszam do zabawy, do rozdania są 4 zestawy cukierków. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie:
Co pysznego przygotowalibyście z cukierków Werther’s Original?
Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzu pod postem do środy 29 listopada (włącznie). W czwartkowym poście opublikuje wybrane, najciekawsze komentarze. Wybrane osoby proszę o przysłanie swoich danych adresowych na e-mail: [email protected]
Cukierki będą wysyłane na polski adres. Jedna osoba może dodać dwa komentarze.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem
Składniki na 11 bezowych gniazdek:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Krem:
75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Bezy:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut.

3. Do piany z białek dodać cynamon, goździki i wymieszać krótko mikserem.
Z bezy formować gniazdka bezowe albo przy pomocy łyżki (patrz FILM) albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 6B).

4. Gotowe gniazdka bezowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Bezy pozostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Krem:
5. Do rondelka przełożyć cukierki i 4 łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i wanilią, dodać do niej troszkę ciepły karmel i wymieszać krótko szpatułką, aby powstał marmurkowy wzór.
Sporą łyżkę gotowego kremu nakładać na bezy (patrz FILM).

Dodatkowo:
7. Do rondelka przełożyć cukierki (100g) i śmietankę, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.
Karmelem polać bezy (patrz FILM) i udekorować je pierniczkami.
Na koniec bezy posypałam odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

48 komentarzy do “Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem”

  1. Piękne i na pewno pyszne. Czy mogę prosić o podanie ile ma być białek w gramach, bo mam zamrożone białka i chciałabym z nich skorzystać.

    Odpowiedz
  2. Albo… (ale zainspirowałaś tym wpisem!) wykorzystać je do rolowanych bułeczek typu cinnamon rolls – można dodać do nadzienia, posypać rozkruszonymi na wierzchu albo zmieszać z kremem z serka, tworząc marmurkowe smugi ;) aż mam ochotę spróbować to urzeczywistnić :D

    Odpowiedz
  3. Oj, zdecydowanie tartę :) kruchy spód, cieniutka warstwa masła orzechowego, pienista masa kremowa… a w rozpuszczonych cukierkach można zatopić orzeszki ziemne z odrobiną soli morskiej. Pokruszone, lśniące od karmelu idealnie przyozdobią wierzch tarty!

    Słodkie pozdrowienia!

    Odpowiedz
  4. Karmelowa kawa, tego najbardziej teraz świeżo upieczonej, po raz drugi mamie potrzeba.
    Mocna kawa z dodatkiem bitej smietany i płynnego karmelu z cukierkow Werther’s Original.
    O tak, postawi na nogi i zarazem słodyczą sprawi przyjemność ❤

    Odpowiedz
  5. Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł:)
    Myślę, że wyśmienita byłaby taka tarta:
    >Kruchy,oczywiście, spód jasny- waniliowy
    >pokryłabym dno dżemem (mój ulubiony, bo kwaśny, to z czarnej porzeczki),
    >kolejną warstwą byłaby masa karmelowa-cukierkowa z roztopionych Werther’s Original,
    >na wierzch przygotowałabym ganache czekoladowy z gorzkiej czekolady i śmietanki *-*
    Jestem pewna, że taki przepis- choć bardzo łatwy- na pewno dałby wspaniały deser- pyszną tartę, która wyglądałaby i smakowała bardzo dobrze! Mniam*-*

    Odpowiedz
  6. Cukierki Werther’s Original uwielbiam w lodach. Wystarczy rozpuścić cukierki w mleku, ostudzić masę i zmiksować w celu napowietrzenia. Wystarczy schłodzić w zamrażalce:)

    Odpowiedz
  7. A ja podałabym Millefeuilles, czyli tysiące listków z kremem waniliowym w kompozycji słodkiego karmelu z rozpuszczonych cukierków Werther’s Original, Posypane lekką nutą pistacji :) A druga moja propozycja to Paris-Brest, czyli francuskie oponki nadziewane kremem pralinowym w obstawie karmelu oczywiście z cukierków Werther’s Original,a do tego pyszna Irlandzka kawa. Pozdrawiam cieplutko :)

    Odpowiedz
  8. Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają mnie
    a kombinowanie z wypiekami brzmi niczym wyzwanie dumnie.
    Jako, że lubię zdrowsze ciasta z warzywami
    i spędzać czas z takimi zabawami
    dyniowe cudo bym upiekła
    oryginalnego smaku się nie wyrzekła.
    Do dyniowego ciasta cukierki bym włożyła,
    razem z orzechami w przekroju po upieczeniu bym je zauważyła.
    Powidła śliwkowe wzbogaciły by smak,
    i polewą z gorzkiej czekolady oraz karmelków udekorowałabym tak.
    Zdrowie i smakowitość to efekty doskonałe
    takie eksperymenty w kuchni są dla mnie wspaniałe.

    Odpowiedz
  9. Kocham słodycze w każdej postaci i w każdym stanie skupienia. Moim zdaniem do tej naszej obecnej, zbliżającej zimowej aury, idealnie pasuje domowa gorąca czekolada, której smak podkreśli gęsty karmel z cukierków Werther’s na spodzie, oraz bita śmietana z posypką z twardszych karmelków na wierzchu. Na samą myśl robi się cieplej! ☀️

    Odpowiedz
  10. Kolejny przepis na wykorzystanie cukierków Werther’s Original to pyszna, jesienna kawa! Jedna porcja espresso, do tego rozpuszczone cukierki według pożądanej słodkości (2-3szt.). Do tego 2/3szkl. ciepłego, spienionego mleka. Na koniec pozostaje udekorować wierzch bitą śmietaną, posypać pokruszonymi, prażonymi orzeszkami laskowymi i dla wykończenia polać odrobiną polewy z rozpuszczonych cukierków. Podobnie można przygotować kakao dla dzieci. Mniaaam!

    Odpowiedz
  11. Na mroźne, zimowe wieczory domowa gorąca czekolada z puchem z ubitej kremówki oraz polana sosem z roztopionych cukierków Werther’s Original. Do tego pierniczek i jesteśmy w niebie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz