Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem – Mój kolejny, wspaniały, słodki deser bezowy. Jest pyszny, aromatyczny od cynamonu i goździków. Krem przygotowałam z bitej śmietany i z miękkich karmelków Werther’s Original. Cukierki są smaczne i bardzo łatwo jest z nich przygotować karmel. Całość świetnie smakuje i ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Bezy możemy upiec nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym, zamkniętym pojemniku. Jeśli śmietankę ubijemy z fixem to ciastka postoją w chłodnym miejscu przez 3 dni. Bardzo polecam…

Zapraszam do zabawy, do rozdania są 4 zestawy cukierków. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie:
Co pysznego przygotowalibyście z cukierków Werther’s Original?
Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzu pod postem do środy 29 listopada (włącznie). W czwartkowym poście opublikuje wybrane, najciekawsze komentarze. Wybrane osoby proszę o przysłanie swoich danych adresowych na e-mail: [email protected]
Cukierki będą wysyłane na polski adres. Jedna osoba może dodać dwa komentarze.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem
Składniki na 11 bezowych gniazdek:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Krem:
75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Bezy:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut.

3. Do piany z białek dodać cynamon, goździki i wymieszać krótko mikserem.
Z bezy formować gniazdka bezowe albo przy pomocy łyżki (patrz FILM) albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 6B).

4. Gotowe gniazdka bezowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Bezy pozostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Krem:
5. Do rondelka przełożyć cukierki i 4 łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i wanilią, dodać do niej troszkę ciepły karmel i wymieszać krótko szpatułką, aby powstał marmurkowy wzór.
Sporą łyżkę gotowego kremu nakładać na bezy (patrz FILM).

Dodatkowo:
7. Do rondelka przełożyć cukierki (100g) i śmietankę, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.
Karmelem polać bezy (patrz FILM) i udekorować je pierniczkami.
Na koniec bezy posypałam odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Print Friendly, PDF & Email

46 myśli na temat „Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

  1. Uwielbiam karmel Z tych cukierków najchętniej zrobiłabym sos o smaku słonego karmelu, ten zdecydowanie jest moim ulubionym ❤️ Potem ten sos podałabym z lodami i z ciepłą szarlotką, ale najchetniej to bym nawet caly łyżką zjadła

  2. Z cukierków Werther’s Original zrobilabym pyszne puszyste muffinki, które by miały smietanowo-karmelową piankę i posypane by były migdałami.
    Hmm az marzy mi się zabrać za robienie deseru

  3. Myślę, że świetnym pomysłem byłby tort na bazie tych cukierków. Lubię wykorzystywać do kremów znane batoniki, czy cukierki, dlatego karmelowy krem z miękkich cukierków Werther’s Original plus ciemny biszkopt to dobry plan na urodziny lub inną okazję :)

    • Ja wykorzystałabym cukierki do zrobienia karpatki.Urzyłabym ich do kremu i odrobiną karmelu polałabym ciasto.Karmel swietnie smakował by z lodami

  4. Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa :) Mam zawsze lepiła niewielki, podłużne szyszki, obfite w toffi… smak był nieziemski :) Czasami końcówkę takiej szyszki maczała w czekoladzie – to dopiero rozpusta! Jako, że była z nas rodzina łakomczuchów, toffi było tak dużo, że czasem ciężko było szyszki pogryźć! Pamiętam, jak kiedyś w takiej szyszce „zgubiłam” trzy mleczaki na raz :D Niestety teraz sklepowe szyszki są bardzo suche, to absolutnie nie ten smak jaki pamiętam z dzieciństwa… Szyszki posypywałyśmy czasem makiem, ja posypałabym je też sezamem, solą… może do środka dodałabym trochę kawy? Ale z tradycją nie ma co za wiele kombinować. Szyszki z cukierków Werther’s Original byłyby na poły dla smaku a na poły dla wspomnień :)

  5. Jako, że zbliża się okres świąteczny, to z cukierków Werther’s Original przygotowałabym słodki likier. Z racji Świąt likier powstałby w dwóch wersjach: jedna wersja o wyrazistym smaku oryginalnych cukierków, podkręcona nieco słodką śmietanką, druga natomiast to likier z delikatną nutą przypraw korzennych.

  6. Druga propozycja na wykorzystanie cukierków Werther’s Original to domowej roboty praliny, które stałyby się bombonierką ♥ Jedną bazą do wykonania pralin byłyby rozpuszczone cukierki plus słodka śmietanka. Druga baza to cukierki połączone ze śmietanką oraz mocną kawą. Nadzienie zależy od naszej fantazji. Doskonale pasuje tutaj nadzienie w postaci zmielonych migdałów, wiórków kokosowych czy orzechów laskowych. W tym zestawieniu widzę również suszoną śliwkę z czekoladą. Dla dorosłych zrobiłabym wersję z nadzieniem adwokatowym.

  7. Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original.
    Pozdrawiam

  8. Moje dzieci lubią wszelkiego rodzaju ciastka,więc z pewnością wykorzystałabym cukierki do ciastek z jabłkami ,albo rogalików.Karmel świetnie pasowałby do rurek z kremem które ostatnio robiłam.Karmel z cukierkow połączyłabym z ciastem marchewkowym.

  9. Gdy oglądałam przepis na te wspaniałe bezy i zobaczyłam, że można te cukierki tak cudownie rozpuścić (czego nigdy nie robiłam) Od razu wpadł mi do głowy pewien pomysł na deser. Moją propozycją na wykorzystanie Werther’s Original to: pokroić owoce- myślę, że jabłka świetnie się sprawdzą- w dość grube plastry (Może by tak powycinać gwiazdy? :D ), nabić na patyczki, oblać karmelem z cukierków, odstawić do lodówki do stężenia a potem zamoczyć ponownie, tym razem w czekoladzie- gorzka super by się sprawdziła- by nie było za słodko- i udekorować na przykład orzeszkami *-* Myślę, że byłoby to PRZE-PY-SZNE! Mniam:) Na pewno spróbuję!

  10. Zrobilabym ptysie oblane polewą z cukierków Werthe’r Orginal i do tego pyszną kawę z bitą śmietaną z dodatkiem pokruszonych cukierków Werther’s :)

  11. Karmelowych cukierków Werther’s Original najchętniej zjadłabym same bo je uwielbiam! Gdybym jednak musiała je na coś zamienić to z racji nadchodzących Świąt wtopiłabym je w pierniczki. Mogłabym to zrobić albo roztopione dodając do surowego ciasta by po upieczeniu nabrały karmelowego smaku, albo robiąc z nich piernikowe witrażyki, tzn. w surowych pierniczkach zrobiła duże wycięcie i w nie nasypałabym pokruszone cukierki by po upieczeniu roztapiając się stworzyły „szkiełko”. Mogłabym też po lukrowaniu pierniczków posypać drobno pokruszonymi cukierkami by stworzyły na wierzchu „złoty pył” lub nawet polukrować roztopionymi Werther’s Original zamiast polewy czekoladowej czy „zwykłego” lukru. Myślę że wszystkie te pomysły byłyby przebojem w te Święta :)

  12. A ja z cukierków Werthe*r Orginal zrobiłabym pyszny likier i piłabym go z przyjaciółmi tworząc fajny klimat.Cukiereczki te sa pyszne,rozpływaja sie az w ustach jak o nich pomysle to juz jest wielka rozpusta.Ten pyszniutki karmel jak powstanie z rozpuszczonych cukiereczków jest cudowny a po wymieszaniu z wódeczką uderza prosto do głowy.Juz wyobrazam sobie jego słodki smaczek a pijac go potrzebny jest sliniaczek.Zeby nie pobrudzic bluzeczki pijąc prosto z buteleczki.Takze juz mi slinka leci na mysl samą o likierku zwanym Likierek Wertelek.

  13. Moja druga propozycja z cukierków Werthe*r Originals to przepyszne pierniczki nadziewane kremem z rozpuszczonych cukierków z dodatkiem miodu cynamonu oraz kardamonu.Juz sobie wyobrazam ten cudowny aromat ktory czuc w całym domu.Na koncu oczywiscie pierniczki byłyby polane czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej.I ozdobione malutkimi białymi sniezynkami

  14. Czy ktoś z Was próbował kiedyś likieru z tych cukierków??
    Ja zrobiłbym likier.
    Słodki smak cukierków + ostrzejszy posmak alkoholu, jak dla mnie super.

  15. Najchętniej wykorzystała bym cukierki do przepysznej nalewki, która wieczorami umilałaby swoją słodyczą, pomogła by się odprężyć i przenieść się w słodki świat słodyczy i rozkoszy

  16. Przygotowałabym tzw. szyszki z ryżu preparowanego i karmelu zrobionego z cukierków Werther’s Original. To idealna i szybka w wykonaniu przekąska dla dzieci, jak i dla dorosłych

  17. Cukierków Werther’s Orginal użyłabym jako nadzienie do czekoladowych muffinek. Po upieczeniu karmel rozplywałby się w ustach! A dodatkowo cukierki posłużyłyby za dekorację babeczek :)

  18. Drugim przepisem do którego użyłabym cukierków byłby tort bezowy. Bazą oczywiście bezy przełożone prażonymi orzechami i karmelizowanymi jabłkami, polane sosem z naszych cukierków Werther’s Orginal!

  19. Ja bym wykorzystała cukierki do polewy na mojego sernika z dynią, myślę że świetnie by pasowały i przede wszystkim smakowały :)

  20. Co ja zrobiłabym z tych cukierasow? Nic… Bo bym nie zdążyła! Mam w domu dwóch takich łakomczuchów że pochłaniają wszystkie słodycze :-)

  21. Najchętniej z cukierków zrobiłabym likier, który uwielbiam :) polewe do lodów oraz kremowe nadzienie do muffinków mojego brata a robi najlepsze muffinki i nie tylko ;) taka by była praca zespołowa przy likierze :)

  22. Zdecydowanie zrobiłabym ulubiony przez moje dzieci (i nie tylko.. ;) sernik karmelowy. Chociaż te bezowe gniazdka też wyglądają obłędnie..

  23. A może by tak zaskoczyć gości na święta piernikiem z niespodzianką?! Połowę ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć ciasno jeden przy drugim przez środek formy cukiereczki Werther’s Original i przykryć resztą ciasta. Upiec. Ot z zewnątrz zwykły piernik oprószony śniegiem (cukier puder)… ale środek miałby wyjątkowy! Mmm… jak pomyślę o takim pierniku to mam ochotę go zrobić! Słodki by był, pachnący piernikowo-karmelowo, nietuzinowy i apetyczny tak że… Mikołaj nawet by się skusił:) Intryguje mnie takie połączenie, a was?

  24. Nie jestem najlepsza w pieczeniu, choc sie staram. Ja polaczylabym czekolade, precelki, sol, orzeszki i oczywiscie cukierki. Rozpuszczony karmel bylby spoiwem a czekolada slodkim dodatkiem polanym na calosc. Zobilabym batony na drugie sniadanie do pracy <3

  25. Tradycyjny sernik gotowany na herbatnikach z gładką polewą a’la mirror glaze z cukierków Werther’s Original. Wierzch posypany delikatnie rozkruszonymi orzechami laskowymi. Sama siebie przekonałam i będę działać w kuchni :)

  26. Z cukierków Werther’s Original przygotowałabym krem do nadziania eklerów! Wystarczyłoby rozpuszczone cukierki zmiksować z kremem budyniowym lub mascarpone. Wierzch udekorowałabym polewą czekoladowo-kawową, żeby delikatnie przełamać słodycz. Wiem, że byłoby to przepyszne! :)

  27. Na mroźne, zimowe wieczory domowa gorąca czekolada z puchem z ubitej kremówki oraz polana sosem z roztopionych cukierków Werther’s Original. Do tego pierniczek i jesteśmy w niebie.

  28. Kolejny przepis na wykorzystanie cukierków Werther’s Original to pyszna, jesienna kawa! Jedna porcja espresso, do tego rozpuszczone cukierki według pożądanej słodkości (2-3szt.). Do tego 2/3szkl. ciepłego, spienionego mleka. Na koniec pozostaje udekorować wierzch bitą śmietaną, posypać pokruszonymi, prażonymi orzeszkami laskowymi i dla wykończenia polać odrobiną polewy z rozpuszczonych cukierków. Podobnie można przygotować kakao dla dzieci. Mniaaam!

  29. Kocham słodycze w każdej postaci i w każdym stanie skupienia. Moim zdaniem do tej naszej obecnej, zbliżającej zimowej aury, idealnie pasuje domowa gorąca czekolada, której smak podkreśli gęsty karmel z cukierków Werther’s na spodzie, oraz bita śmietana z posypką z twardszych karmelków na wierzchu. Na samą myśl robi się cieplej! ☀️

  30. Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają mnie
    a kombinowanie z wypiekami brzmi niczym wyzwanie dumnie.
    Jako, że lubię zdrowsze ciasta z warzywami
    i spędzać czas z takimi zabawami
    dyniowe cudo bym upiekła
    oryginalnego smaku się nie wyrzekła.
    Do dyniowego ciasta cukierki bym włożyła,
    razem z orzechami w przekroju po upieczeniu bym je zauważyła.
    Powidła śliwkowe wzbogaciły by smak,
    i polewą z gorzkiej czekolady oraz karmelków udekorowałabym tak.
    Zdrowie i smakowitość to efekty doskonałe
    takie eksperymenty w kuchni są dla mnie wspaniałe.

  31. A ja podałabym Millefeuilles, czyli tysiące listków z kremem waniliowym w kompozycji słodkiego karmelu z rozpuszczonych cukierków Werther’s Original, Posypane lekką nutą pistacji :) A druga moja propozycja to Paris-Brest, czyli francuskie oponki nadziewane kremem pralinowym w obstawie karmelu oczywiście z cukierków Werther’s Original,a do tego pyszna Irlandzka kawa. Pozdrawiam cieplutko :)

  32. Cukierki Werther’s Original uwielbiam w lodach. Wystarczy rozpuścić cukierki w mleku, ostudzić masę i zmiksować w celu napowietrzenia. Wystarczy schłodzić w zamrażalce:)

  33. Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł:)
    Myślę, że wyśmienita byłaby taka tarta:
    >Kruchy,oczywiście, spód jasny- waniliowy
    >pokryłabym dno dżemem (mój ulubiony, bo kwaśny, to z czarnej porzeczki),
    >kolejną warstwą byłaby masa karmelowa-cukierkowa z roztopionych Werther’s Original,
    >na wierzch przygotowałabym ganache czekoladowy z gorzkiej czekolady i śmietanki *-*
    Jestem pewna, że taki przepis- choć bardzo łatwy- na pewno dałby wspaniały deser- pyszną tartę, która wyglądałaby i smakowała bardzo dobrze! Mniam*-*

  34. Karmelowa kawa, tego najbardziej teraz świeżo upieczonej, po raz drugi mamie potrzeba.
    Mocna kawa z dodatkiem bitej smietany i płynnego karmelu z cukierkow Werther’s Original.
    O tak, postawi na nogi i zarazem słodyczą sprawi przyjemność ❤

  35. Oj, zdecydowanie tartę :) kruchy spód, cieniutka warstwa masła orzechowego, pienista masa kremowa… a w rozpuszczonych cukierkach można zatopić orzeszki ziemne z odrobiną soli morskiej. Pokruszone, lśniące od karmelu idealnie przyozdobią wierzch tarty!

    Słodkie pozdrowienia!

  36. Albo… (ale zainspirowałaś tym wpisem!) wykorzystać je do rolowanych bułeczek typu cinnamon rolls – można dodać do nadzienia, posypać rozkruszonymi na wierzchu albo zmieszać z kremem z serka, tworząc marmurkowe smugi ;) aż mam ochotę spróbować to urzeczywistnić :D

Dodaj komentarz

.